Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Θέματα: Τηλεκατάρτιση, Πολιτικό Συμβούλιο Κινήματος, Κρανίδι, ΠΝΠ-

Οικονομία

Τηλεκατάρτιση: Δυστυχώς δικαιωθήκαμε

Ήδη από τα τέλη Μαρτίου μέχρι σήμερα, με παρεμβάσεις της Προέδρου του Κινήματος, κοινοβουλευτικό έλεγχο, δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών μας είχαμε προειδοποιήσει για το φιάσκο της τηλεκατάρτισης. Ότι πρόκειται, δηλαδή, για ένα “δώρο” 88 εκ. ευρώ της Κυβέρνησης σε ημέτερους, που ταυτόχρονα προσβάλλει και υποτιμά τους επιστήμονες. Δυστυχώς, σήμερα ήρθε να μας δικαιώσει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναγκάστηκε να πάρει πίσω την τηλεκατάρτιση, εκθέτοντας τον ίδιο, την Κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας. Για το θέμα τοποθετήθηκε δημόσια η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά:

Επιτέλους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο κ. Μητσοτάκης εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, πήρε άρον άρον πίσω την  δική του

ουσιαστικά,  απόφαση. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή το καταγγείλαμε. Όσο για τον Υπουργό Εργασίας υπάρχει μόνο ο δρόμος της παραίτησης.”

Φώφη Γεννηματά: Υπεύθυνη Αντιπολίτευση δεν σημαίνει σιωπή ή ανοχή στην Κυβέρνηση

Υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση  δεν σημαίνει ούτε σιωπή, ούτε ανοχή σε απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ενεργή παρουσία μέσα στην κρίση, ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση. Η «υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση» όμως δεν σημαίνει ούτε σιωπή, ούτε ανοχή σε αστοχίες, αδικίες και απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές. Οι δικαιολογημένοι περιορισμοί που επέβαλε η κρίση, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογούν «εκπτώσεις» στην λειτουργία των θεσμών, στα

θεμελιώδη δικαιώματα και στο Κράτος Δικαίου. Δυστυχώς, όλον αυτό τον καιρό επιδεινώθηκε η μονομερής ενημέρωση. Οι προτάσεις μας δεν προβάλλονται όπως πρέπει. Πολλές φορές αποσιωπώνται ή διαστρεβλώνονται.

Η πανδημία είναι ίσως η μεγάλη ευκαιρία για Αλλαγή πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε αυτήν την μάχη το Κίνημα Αλλαγής θα είναι στην πρώτη

γραμμή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

και Δημοκράτες. Προετοιμάζουμε ήδη εξειδικευμένες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Θα δουλέψουμε εντατικά με την συμβολή των βουλευτών, των Τομέων, ειδικών επιστημόνων, ανθρώπων από τους φορείς.

Τώρα επικεντρώνουμε:

•      Στην στήριξη του ΕΣΥ, με όλο το αναγκαίο προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές, με αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα με κέντρα χρόνιων παθήσεων, με αξιοκρατία στην διοίκηση του.

•      Στην προστασία  των θέσεων εργασίας, με ένα μεγάλο  πρόγραμμα επιδότησης    της    Απασχόλησης.     Είναι    αυτονόητο    ότι    πρέπει

να  χορηγηθεί εκ νέου το επίδομα των 800 ευρώ, στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν στις αρχές Μαΐου.

•      Στην  πλήρη  κάλυψη  των  Ανέργων,  για  όλο  το  2020  και  των συνταξιούχων που δεν έχει εκδοθεί η σύνταξή τους.

•      Στην λήψη μέτρων για τον Τουρισμό, με κίνητρα για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, προστασία των ξενοδοχοϋπαλλήλων και ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για την στήριξη των μικρών κυρίως επιχειρήσεων.

•      Στην εξειδίκευση και διεκδίκηση των προτάσεών μας για τους αγρότες,

τους μικρομεσαίους, τις μεταφορές, την ενέργεια.

•      Στην ανάπτυξη του «Ψηφιακού Κράτους» τόσο στα θέματα Παιδείας, όσο

και στην Δημόσια Διοίκηση με αιχμή την εξυπηρέτηση των πολιτών.

•      Στον  ρόλο  των  Τραπεζών  για  την  εξυγίανση  της  Οικονομίας.  Οι Τράπεζες έχουν πολλές φορές στηριχθεί με χρήματα του Ελληνικού λαού. Τώρα θα πρέπει να στηρίξουν ενεργά τις επιχειρήσεις με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα και όχι το κέρδος. Με βάση την πρόβλεψη δημιουργίας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση μας για μια ενιαία Bad Bank είναι όσο ποτέ επίκαιρη.

 Διαβάστε την εφ ’ όλης της ύλης εισήγηση  της Προέδρου στο σημερινό Πολιτικό

Συμβούλιο

Κρανίδι: το σημείο αποκάλυψης της κυβερνητικής απρονοησίας

Όταν πριν από μερικούς μήνες η Κυβέρνηση ψήφιζε μόνη της το νέο νόμο για την Πολιτική Προστασία, είχαμε προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους ότι καμία πολιτική αντιμετώπισης κινδύνων που δεν στηρίζεται σε ρωμαλέες περιφερειακές και τοπικές δυνάμεις δεν επρόκειτο να τελεσφορήσει. Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Διόρισε τους δικούς της κομισάριους στις Περιφέρειες και τους Δήμους και συνέχισε να διοικεί από την οδό Μητροπόλεως με μόνη διαφορά την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα σε Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία και η Πολιτική Προστασία βρέθηκε να συντονίζει θέματα για τα  οποία είχε άγνοια, όλοι προσπαθήσαμε να συνδράμουμε με όσες τοπικές, περιφερειακές και κεντρικές δυνάμεις είχαμε. Το Κρανίδι αποκάλυψε τα κενά της κυβερνητικής πολιτικής, ιδίως, ως προς την επάρκεια των περιφερειακών και τοπικών δομών πολιτικής προστασίας να αναταποκριθούν στις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας και ιδιαιτέρως στις 28 δομές προσφύγων και μεταναστών.  Έπρεπε να έχουν ήδη διαθέσει ειδικά συνεργεία, εξοπλισμό, τεστ και κάθε απαραίτητη υποδομή για να μην μετατραπούν οι δομές, οι καταυλισμοί και οι φυλακές σε εστίες ανάφλεξης του ιού. Δεν αρκεί ο μπιζιμποντισμός του κ. Χαρδαλιά ούτε η καλοπροαίρετη διάθεση του κ. Τσιόδρα ούτε, βεβαίως, η αυταρέσκεια του κ. Μητσοτάκη για

να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

 Διαβάστε  περισσότερα

ΠΝΠ: Διορθώσεις και προτάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία,

ζωντανή η οικονομία

Για την Ελλάδα οι οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ύφεση τουλάχιστον 10 % το 2020 (ΔΝΤ, ΙΟΒΕ, Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής) και ανεργία 22,3%. Κάποιοι πιο αισιόδοξοι για 4-8% (Διοικητής ΤτΕ, Υπουργός Οικονομικών), ενώ υπάρχει και η ακραία πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ύφεση 35% το 2020. Η ΓΣΒΒΕΕ εκτιμά ότι θα κλείσουν 100.000 επιχειρήσεις μετά την άρση του lockdown, με το 74% όσων λειτουργούν να καταγράφουν πτώση του τζίρου ενώ τα ΜΕΔ τριπλασιάστηκαν μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Τα μέτρα ρευστότητας της κυβέρνησης προς τις ΜΜΕ αμφισβητούνται ως προς την αποτελεσματικότητά τους αφού:

•      Δεν  υπάρχει  ιδιαίτερο  ενδιαφέρον  από  τις  επιχειρήσεις  για  την επιστρεπτέα προκαταβολή

•      Η κακή εμπειρία των προηγούμενων ετών με τις τράπεζες (δάνειζαν με

4,7% στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων) αποτρέπει τις επιχειρήσεις από ένα νέο δανεισμό, αφού μακροχρόνια επιβαρύνει τη θέση τους, οδηγώντας τες στην επιλογή της προσωρινής αναστολής λειτουργίας

•      Ακόμα και για όσες επιχειρήσεις το τολμήσουν, τα εγγυημένα μέσω του

ελληνικού δημοσίου δάνεια θα δοθούν από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, όταν πάνω από το 50% των επιχειρηματικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα. Όλα αυτά, παρά την αυστηρή προειδοποίηση της κ. Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ δε θα

δεχτεί σφιχτές προϋποθέσεις χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αφού η ΕΚΤ δανείζει με αρνητικό επιτόκιο 0,75% και οι εγγυήσεις των κρατών μειώνουν τον πιστωτικό κίνδυνο των τραπεζών.

•      Παρ’ όλα όσα έχουν εξαγγελθεί, δεν έχουν ως τώρα καταβληθεί οι άμεσες ενισχύσεις (800 ευρώ επίδομα σε επαγγελματίες, 400 ευρώ σε επιστήμονες, επιδόματα ανεργίας κλπ), οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι απουσιάζουν από τα μέτρα στήριξης, τη στιγμή που είναι επιτακτική η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα για να διασφαλιστεί η διατροφική

επάρκεια της χώρας, ενώ καθίσταται επίκαιρη η συζήτηση για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγγυημένου εισοδήματος.

 Διαβάστε  την  εισήγηση  του βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη στην Κοινοβουλευτική

Επιτροπή για την ΠΝΠ της 30.03.2020

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 14.04.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 23.04.2020