Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φώφη Γεννηματά: «Ναι» στη φύλαξη των Πανεπιστημίων, «όχι» στην αστυνομοκρατία

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Open η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Μεταξύ άλλων τόνισε: 

Για τα Πανεπιστήμια: Η θέση μας είναι καθαρή και δημόσια διατυπωμένη από το βήμα της Βουλής, ενώ λέμε εδώ κι ένα χρόνο ότι η λύση που προωθούσε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το άσυλο δεν φέρνει κάποιο αποτέλεσμα. Εμεί λέμε «ναι» στη φύλαξη, «όχι» στην αστυνομοκρατία. Με κάρτα εισόδου για τους φοιτητές και να μην είναι κανείς που δεν έχει δουλειά στους χώρους των πανεπιστημίων ανεξέλεγκτος. Εμείς, θέλουμε ν’ αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί αυτό έχει να κάνει με το μέλλον των παιδιών μας και της ίδιας της χώρας. Τα πανεπιστήμια, όμως, μπορούν ν’ αναλάβουν μόνα να περιφρουρήσουν τους χώρους τους, όπως στην Ευρώπη και θ’ αποφασίσουν εκείνα πώς. Πρέπει, όμως, να μπει τέλος στην ανομία και τα πανεπιστήμια να είναι πραγματικά ένας χώρος διακίνησης ιδεών.

Για τα ελληνοτουρκικά: Χρειάζονται κόκκινες γραμμές και μια επικαιροποιημένη εθνική γραμμή. Να πιέσουμε την Τουρκία μέσω των εταίρων να δεχθεί στο δίκαιό της το Δίκαιο της Θάλασσας που δικαιώνει τις θέσεις μας. Θ’ αποτελέσει σοβαρή και ρεαλιστική βάση για να υπάρξει σοβαρή επίλυση εάν από τις διερευνητικές επαφές περάσουμε στις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση, με την υποχωρητική στάση της, δεν έχει δώσει στους συμμάχους μας να καταλάβουν τα δίκαιά μας και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η Τουρκία, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν για την Ευρώπη από τη νέα, αναθεωρητική στάση της Τουρκίας.

Για την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ: Είναι νίκη της Δημοκρατίας. Η φωνή του αμερικανικού λαού νίκησε, νικήθηκαν οι φωνές του διχασμού και του λαϊκισμού. Είναι μια νίκη παγκόσμια για όλους όσοι πιστεύουν στις αξίες αυτές. Και βέβαια, ελπίζουμε να υπάρξει μια νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Για το άνοιγμα δραστηριοτήτων: Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει τα μπρος-πίσω. Εμείς, είμαστε υπέρ του ανοίγματος των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Σύμφωνα με την πρότασή μας, να εξετάζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής και να λαμβάνονται σχετικά οι αποφάσεις. Τα σχολεία δεν μπορούν, όμως, να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως ήταν πριν κλείσουν. Με συνωστισμό στις τάξεις και χωρίς τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για την υπόθεση Μπεκατώρου: Στηρίζουμε απερίφραστα την πρωτοβουλία της για να σπάσει ο κύκλος του φόβου και της σιωπής. Αν δεν ανοίξουν τα στόματα, οι δράστες θα μένουν ατιμώρητοι.

Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Συναθροίσεων: Άλλη μία επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης!

Μπορεί η παρουσίαση του κ. Χρυσοχοΐδη να φέρει βαρύγδουπο τίτλο, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναπαραγωγή διατάξεων του σχετικού νόμου και του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε κατ’ ακολουθίαν του. Πρόκειται, δηλαδή, για άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης που προσπαθεί να κρατήσει με κάθε τρόπο στην δημοσιότητα το δήθεν «ενδιαφέρον» της για το δημόσιο χώρο και να στρέψει προσωρινά τα βλέμματα μακριά από τις κύριες επιδιώξεις της για την δημιουργία ενός αστυνομοκρατούμενου πανεπιστήμιου, το οποίο συγκεντρώνει ήδη τις ισχυρές αντιδράσεις πρυτανικών αρχών, φοιτητικών οργανώσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, αλλά και στελεχών της ΝΔ. Περισσότερα ΕΔΩ

Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία: η πρώτη εκδήλωση του κέντρου μελετών του Κινήματος

Η τηλεργασία, η εξ αποστάσεως απασχόληση, γίνεται το κυρίαρχο εργασιακό μοντέλο του πλανήτη τον τελευταίο χρόνο ενώ οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν σταματούν εδώ και κάποιο καιρό να γίνονται όλο και μεγαλύτεροι εργοδότες σε διεθνές αλλά κι επιμέρους εθνικά επίπεδα. Βασικοί πυλώνες των σχέσεων εργασίας και παραγωγής που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένοι, μεταμορφώνονται ποιοτικά, ποσοτικά και θεσμικά: Ωράριο, εργασιακό περιβάλλον, κοινωνική ασφάλιση, εργασιακές συμβάσεις και δικαιώματα, συνδικαλισμός και διεκδικήσεις, η ιδιότητα του εργαζομένου, του εργοδότη του αυτοαπασχολούμενου. Έννοιες που φιλτράρονται πλέον από νέα δεδομένα. 

Σε αυτούς τους προβληματισμούς καλείται να απαντήσει η ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνει το νεοσύστατο Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία (ΙΝΣΟΣΙΑΛ) με θέμα: “Εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα στην εποχή της Τηλεργασίας και της Οικονομίας της Πλατφόρμας” την Πέμπτη 28.01.2021, στις 18.00’.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει εναρκτήριο χαιρετισμό η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ενώ θα μιλήσουν οι: Χρήστος Γούλας – Γεν. Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Ηλίας Κικίλιας – Γεν. Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, Γιάννης Καρούζος – Δικηγόρος, Εργατολόγος, Μαρίλη Μέξη – Σύμβουλος του ILO, Επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων Gig Economy Παν. Graduate Institute της Γενεύης και Χρήστος Πρωτόπαπας – πρ. Υπουργός& πρόεδρος ΓΣΕΕ. Συντονίζει η Εύη Χριστοφιλοπούλου, Πρόεδρος ΙΝΣΟΣΙΑΛ

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τις σελίδες του ΙΝΣΟΣΙΑΛ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ και της Προέδρου Φώφης Γεννηματά στο Facebook.

Το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία είναι μη κερδοσκοπικό κέντρο επιστημονικής έρευνας για την προώθηση της προοδευτικής πολιτικής σκέψης. Οι στόχοι και η δράση του εδράζονται στις αρχές και τα προτάγματα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το Ινστιτούτο ενισχύει τον δημόσιο διάλογο, αξιοποιεί και προάγει την επιστημονική γνώση, την ανάλυση, επεξεργασία και σύνθεση προτάσεων και προωθεί τη δικτύωση πολιτικών, επιστημονικών φορέων και προσωπικοτήτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το γραφιστικό της ημέρας

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 20.1.2021Ρυθμός Επικαιρότητας | 25.1.2021