Σε Ανακοινώσεις

Φ. Γεννηματά για νέο Oικογενειακό Δίκαιο: Καταψηφίζουμε & καταθέτουμε τις δικές μας μεταρρυθμίσεις υπερ του παιδιού

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Απορρύθμιση θα γίνει. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες και δικαστικές διενέξεις, από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει» επεσήμανε από το βήμα της Ολομέλειας η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που επιφέρει αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο με αιχμή τις νέες διατάξεις για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών. Πιο αναλυτικά:

«Στο θέμα του οικογενειακού Δικαίου στηριζόμαστε σε δύο βασικές αρχές. Την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την ισότητα των δύο φύλων. Η παράταξη μας υπήρξε πρωτοπόρα. Κινήθηκε πάντα με αυτές τις βασικές αρχές. Είμαστε εμείς που προχωρήσαμε στις μεγάλες τομές, στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο.

  1. Θεωρώ απόλυτα λανθασμένες τις ρυθμίσεις που ανατρέπουν τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του Οικογενειακού Δικαίου. Το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογικές φασόν. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση.
  2. Οι διατάξεις του Νομοσχεδίου εισάγουν «από το παράθυρο» τη λογική της εναλλασσόμενης κατοικίας. Διαφωνούμε. Αυτό διαπιστώνουν και οι φορείς. Γιατί αυτή η λογική βλάπτει συναισθηματικά το παιδί, του στερεί το απαραίτητο σταθερό περιβάλλον και τις σταθερές συνθήκες ζωής. 
  3. Εισάγετε το οριζόντιο τεκμήριο το 1/3 του χρόνου για το δικαίωμα επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά. Στην ουσία θέλετε να ασκήσετε επιρροή για τυχόν δικαστικές αποφάσεις σε περιπτώσεις διαφωνίας των γονέων.
  4. Παντελώς απαράδεκτη είναι η πρόβλεψη για την ανάγκη οριστικής δικαστικής απόφασης ώστε να ληφθούν μέτρα-σε σχέση με την επιμέλεια του παιδιού-κατά γονέων που ασκούν ενδοοικογενειακή βία».

Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε το Σχέδιο Νόμου που έφερε η Κυβέρνηση. Σε αυτή τη στείρα κι αναποτελεσματική προσέγγιση εμείς αντιπαραβάλλουμε τη δική μας θετική, μεταρρυθμιστική πρόταση, για ένα Οικογενειακό Δίκαιο σύγχρονο και δίκαιο, με εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Με το παιδί στο επίκεντρο».

Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Είπαμε όχι στον ευτελισμό της Βουλής

Όταν τέθηκε στη Βουλή το θέμα της επιστολικής ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες, η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απέχει από τις ψηφοφορίες. Σήμερα όμως απείχε από την ονομαστική ψηφοφορία που η ίδια η Κοινοβουλευτική της ομάδα προκάλεσε, με το αιτιολογικό ότι η Βουλή δεν θα ανατρέψει την αρχική της απόφαση, δηλαδή να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία. Πρόκειται για εκχυδαϊσμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Γι ‘αυτό και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην το πράξουν και να σεβαστούν τη συζήτηση για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, που αφορά στο μέλλον των παιδιών. 

Σε ότι αφορά στη δική μας θέση, επί της ουσίας και για να μην υπάρχει καμία παρανόηση καταψηφίσαμε με παρρησία και επί της αρχής τα άρθρα 7 και 13 που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ονομαστική ψηφοφορία. Και αποχωρήσαμε, αρνούμενοι να συμπράξουμε σε μια παρωδία που ακυρώνει κάθε έννοια κοινοβουλευτικής διαδικασίας και προσβάλει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Φωτιά στον Σχίνο: Ξανά κατώτεροι των περιστάσεων

Παρά την αυστηρή προειδοποίηση που απηύθηνε στην κυβέρνηση και την πολιτική προστασία μόλις πριν λίγες εβδομάδες η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σήμερα οι πολίτες γίνονται ξανά μάρτυρες της κυβερνητικής αβελτηρίας. Η δασική πυρκαγιά που μαίνεται από χθες το βράδυ στον Σχίνο Κορινθίας και επεκτείνεται επικίνδυνα με τους πολίτες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι δεν είχε γίνει κανένα έργο πρόληψης: Ούτε ζώνες πυρόσβεσης υπήρχαν ούτε καθαρισμοί έγιναν ενώ ούτε το πολυ-διαφημισμένο 112 λειτούργησε σωστά, για ακόμη μία φορά. Η αποκάθαρση αρμοδιοτήτων που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός μετά τον χιονιά και τις καταστροφές της «Μήδειας», ακόμη δεν έχει γίνει, ενώ οι Δήμαρχοι προσπαθούν με ελάχιστα ή ανύπαρκτα μέσα να συμπαρασταθούν στους κατοίκους. Η κυβέρνηση, ξανά κατώτερη των περιστάσεων επιμένει σε μέτρα βιτρίνας, που χωρίς την απαραίτητη υποδομή σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, δεν μπορούν να αποδώσουν. Περισσότερα ΕΔΩ

Κακοποιητής πατέρας είναι αδύνατον να είναι καλός γονιός κ. Γιάννη Λοβέρδο

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος επικαλέστηκε από το βήμα της Βουλής, ανεκδιήγητα επιχειρήματα προκειμένου να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι ακόμη κι αν ένας πατέρας έχει κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον της μητέρας δεν αναιρείται το δικαίωμά του στην ανατροφή του παιδιού, καθώς «μπορεί να είσαι ένας κακός σύζυγος, αλλά μπορεί να είσαι καλός γονιός(!)» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Πατέρας που κακοποιεί οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να είναι καλός γονιός. Η σιωπή της ΝΔ σε όσα είπε ο κ. Γιάννης Λόβερδος στη Βουλή, είναι εκκωφαντική» σημειώνει σε σχόλιό του επί του θέματος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Συνάντηση Φ. Γεννηματά με «Χαμόγελο του Παιδιού»: Ανάγκη για θεσμικό πλαίσιο για τις εξαφανίσεις ανηλίκων

Την πρόθεση του Κινήματος Αλλαγής να στηρίξει το αίτημα του «Χαμόγελου του Παιδιού» για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις εξαφανίσεις των ανηλίκων και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την διαχείριση του φαινομένου, εξέφρασε η Πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά στη συνάντηση που είχε σήμερα στη Βουλή με τον Πρόεδρο της οργάνωσης κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο. Νωρίτερα, είχε προχωρήσει και από το βήμα της Βουλής σε σχετική αναφορά απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, δηλώνοντας: «Ακούμε κάθε μέρα για εξαφανίσεις ανηλίκων. Θα θέλαμε, με την πρώτη ευκαιρία, να μας ενημερώσετε και να μας δώσετε στοιχεία σε βάθος πενταετίας για το αν εκτιμάτε ότι υπάρχει οργανωμένο δίκτυο trafficking στη χώρα μας, αλλά και στοιχεία σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία, διότι γνωρίζουμε ότι (το φαινόμενο) έχει αυξηθεί μετά από ενάμιση χρόνο καραντίνας και σίγουρα είναι ένα στοιχείο που οδηγεί ανήλικα παιδιά στο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά: «Στηρίζουμε το αίτημα ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τις εξαφανίσεις ανηλίκων»Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Ανανεωτικής Αριστεράς Αντώνης Γρηγορόπουλος