Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών: Δεν νοείται ο ιδιωτικός τομέας να απέχει από τη μάχη

Η Κυβέρνηση καθυστέρησε δραματικά στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Το βλέπουμε να συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη και ειδικά με την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, η οποία έρχεται αφότου η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Το Κίνημα Αλλαγής είχε ζητήσει εδώ και μήνες να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επίταξη. Κι όπως τόνισε χθες η Φώφη Γεννηματά, δεν είναι δυνατόν ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο να μην μετέχει στον αγώνα κατά της πανδημίας, αλλά να εκμεταλλεύεται με απαράδεκτες οικονομικές χρεώσεις την κατάσταση, με την ανοχή της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να μονιμοποιήσει το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων που έχει την εμπειρία και γνώση της λειτουργίας τους και να αναγνωρίσει έμπρακτα την προσφορά του προσωπικού του ΕΣΥ, με την ένταξή της στα βαρέα κι ανθυγιεινά και τη χορήγηση του δώρου Χριστουγέννων. Να μην βρίσκει χρήματα μόνον γι’ αυτούς που θέλει…

Περισσότερα ΕΔΩ

Προϋπολογισμός 2021: διψήφια ύφεση και ανισότητες

Το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 που κατατέθηκε σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει την πρόβλεψη μας, καθώς προσαρμόζει προς τα κάτω, από -8,2% σε -10,5% την πρόβλεψη για την έκταση της ύφεσης το 2020. Επιπλέον προσγειώνει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ από 7,5% σε 4,8% για το 2020. Η Κυβέρνηση ουσιαστικά αραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία το 2021 δε θα καταφέρει να αναδυθεί ούτε κατά το μισό από όσο βυθίστηκε το 2020. Αλλά και η πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις καθώς μεταξύ άλλων προεξοφλεί τη γενναία εισροή πόρων από το Ταμείο Ανασυγκρότηση της ΕΕ.

Επίσης είναι υπεραισιόδοξες και αβάσιμες οι προβλέψεις για αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3,57 δισ. Ευρώ (+8,1%) παρά τις παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων καθώς είναι αποδεδειγμένο από τα ιστορικά δεδομένα ότι η ποσοστιαία αύξηση των φορολογικών εσόδων υστερεί της όποιας αύξησης του ΑΕΠ. Προβληματική είναι και η πρόβλεψη για μείωση των δαπανών 2,1 δισ.  που οδηγεί στη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης και ενδεχόμενα να αφήσει ακάλυπτες τις ανάγκες των δοκιμαζόμενων δημόσιων υποδομών.

Η δραματικά εξέλιξη της ύφεσης, του ελλείμματος και του χρέους και οι επιπτώσεις τους στους μικρομεσαίους και στους αδύναμους επιβεβαιώνουν τη θέση του Κινήματος Αλλαγής ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να είχε πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα και να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Είναι φανερό ότι με ύφεση -10,5% το 2020 και αναιμική ανάκαμψη 4,8% το 2021 (αν επιτευχθεί), με χρέος 208,9% το 2020 και 199,6% το 2021 και με πρωτογενές έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης  -6,8% του ΑΕΠ (11.1 δις. ευρώ) το 2020 και -3,8% του ΑΕΠ (-6.6 δις. ευρώ) το 2021 οι καμπάνες χτυπάνε πολύ πιο δυνατά για τη Κυβέρνηση που αδυνατεί και δε θέλει να πάρει ριζικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης όπως αυτά που έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής.

Αναπηρικές συντάξεις: Ν’ απαντήσει ο υπουργός Εργασίας τι θα κάνει με την παράταση χορήγησης των συντάξεων που έληξαν

Το πρόβλημα που προκύπτει με τη χορήγηση συντάξεων σε άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα τους ψυχικά ασθενείς αναδεικνύει το Κίνημα Αλλαγής, ζητώντας επιπλέον απαντήσεις από τον υπουργό Εργασίας στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ της 11ης Μαρτίου 2020 προέβλεπε την παράταση χορήγησης συντάξεων αναπηρίας που έληγαν το Μάρτιο και Απρίλιο έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, λόγω της υποχρεωτικής αναβολής των συνεδριάσεων των αρμόδιων επιτροπών των ΚΕΠΑ που προκάλεσε το πρώτο lockdown. Έτσι, ο κ. Βρούτσης καλείται ν’ απαντήσει τι θα κάνει μ’ αυτές τις περιπτώσεις κι ιδιαίτερα εάν θα παραταθούν οι χορηγήσεις των συντάξεων αναπηρίας που λήγουν το Νοέμβριο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021, λόγω της νέας αναστολής λειτουργίας των ΚΕΠΑ. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Η Γερμανία χρηματοδοτεί την TUI, αλλά οι Έλληνες ξενοδόχοι ακόμη περιμένουν

Στην απροθυμία του τουριστικού κολοσσού TUI να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Έλληνες ξενοδόχους, οδηγώντας τους στην οικονομική ασφυξία, επανέρχεται το Κίνημα Αλλαγής με ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκηπρος την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Παρά το γεγονός ότι η TUI έλαβε από την γερμανική κυβέρνηση έκτακτη κρατική ενίσχυση ύψους 3 δισ. € εκμεταλλευόμενη το προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων εν μέσω πανδημίας, αποφάσισε να μεταθέσει το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών της κατά έξι μήνες, δηλαδή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μη εξόφληση των σχετικών τιμολογίων και ενώ οι πελάτες έχουν ήδη καταβάλει την αντίστοιχη πλήρη αξία των πακέτων στην εταιρεία, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μία μορφή υποχρεωτικού δανεισμού, επιπλέον συνιστά αθέμιτη πρακτική.

Η απαράδεκτη ενέργεια της TUI, σε μια εξαιρετικά δύσκολη τουριστική σεζόν για τη χώρα, έρχεται να στραγγαλίσει ακόμη περισσότερο τις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, μόλις έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και των ολέθριων οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε. Το αδιέξοδο πλέον στο οποίο οδηγούνται πάνω από 2000 ξενοδοχεία στη χώρα εξαιτίας της πολιτικής πληρωμών που ακολουθεί η TUI είναι τεράστιο. Η Κυβέρνηση που υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με τον μεγάλο Tour Operator, χρηματοδοτώντας καμπάνιες προβολής ύψους 1.2 εκ. ευρώ, πρέπει να αναλάβει άμεσα της ευθύνες της, καθότι ο κίνδυνος αφελληνισμού εκατοντάδων ξενοδοχείων είναι ορατός, όπως είχε επισημάνει και το Κίνημά μας προ ημερών. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 19.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 23.11.2020