Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φ. Γεννηματά: Από το «φύλαξη ή ασυδοσία», περνάμε στο «Αστυνομία ή όχι Αστυνομία»

Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία συνιστά η επιλογή της κυβέρνησης για τη δημιουργία αστυνομικού σώματος μέσα σε κάθε πανεπιστήμιο, υπό τις εντολές του αρχηγού της Αστυνομίας ή του αρμόδιου υπουργού. Και πρόκειται για μια πρόδηλα αντισυνταγματική και αναποτελεσματική κίνηση, τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Με την επιλογή αυτή, η Κυβέρνηση σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων, αλλά όχι αυτού του τύπου. Μετατρέπει το ερώτημα «φύλαξη ή ασυδοσία» σε «Αστυνομία ή όχι Αστυνομία» και επιτρέπει έτσι σε αυτούς που θέλουν τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ξέφραγο αμπέλι να «κρυφτούν» πίσω από το «όχι στην Αστυνομία». Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, είναι να κερδίζουν από αυτή την αντιπαράθεση μόνον οι αρνητές της φύλαξης και το τεχνητό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, λέμε καθαρά: «ναι» στη φύλαξη, «όχι» στην αστυνομοκρατία. «Ναι» στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, «όχι» στο δόγμα «νόμος και τάξη». Λέμε «όχι» στα αστυνομικά τμήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο. «Όχι» στους αστυνομικούς με γκλομπ και χειροπέδες μέσα στις σχολές. «Όχι» στις κάμερες μέσα στην τάξη και στην παρακολούθηση με drones.

Αναχρονιστικές και συντηρητικές οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης

Καλή η πρόθεση της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη συνεπιμέλεια των τέκνων, αλλά δεν αρκεί. Ιδιαίτερα όταν ο αρμόδιος υπουργός, κ. Τσιάρας, συνεχίζει να προκαλεί, διατυπώνοντας συντηρητικές και προσβλητικές απόψεις για χιλιάδες παιδιά και γονείς. Οι ισχυρισμοί του π.χ. ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες έχουν λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα και λιγότερες «παρεκκλίσεις» είναι ευθεία προσβολή σε όλα τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών και στα παιδιά που έχασαν τον ένα γονέα τους.

Είναι μια άποψη που δεν λαμβάνει υπόψη την ελεύθερη συμβίωση, το σύμφωνο συμβίωσης – το οποίο αφορά και τα ΛΟΑΤ ζευγάρια – τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και τις αλλαγές που καταγράφονται γενικά ως προς τους έμφυλους ρόλους και ειδικότερα ως προς τη μητρότητα και την πατρότητα τα τελευταία χρόνια. Αλήθεια, ο πρωθυπουργός υιοθετεί τις οπισθοδρομικές απόψεις του υπουργού του; Περισσότερα ΕΔΩ

Πλημμύρες στον Έβρο: χάνονται ζωές αφού δεν υπάρχει πραγματική Πολιτική Προστασία

Εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του Αρχιπυροσβέστη, Ιωάννη Ζαφειρόπουλου στις πλημμύρες της Αλεξανδρούπολης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορική πλημμυρών και η αντίδραση της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής ήταν ανύπαρκτη.

Δυστυχώς, η χώρα δεν διαθέτει έναν ισχυρό μηχανισμό προστασίας των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές, με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν σχέδια δράσεις και περιφερειακοί συντονιστές, ενώ το έχουμε επισημάνει εγκαίρως. Συνεχίζουμε λοιπόν την προσπάθεια για μια Πολιτική Προστασία που θα μπορεί να προσφέρει στους πολίτες την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής που αξίζουν. Περισσότερα ΕΔΩ

Προσλήψεις στην Περιφέρεια Αττικής: Κούφιες οι υποσχέσεις για αξιοκρατία στο Δημόσιο με το νέο νόμο (4675/2021)

Μόλις δύο μέρες κράτησαν οι υποσχέσεις για αξιοκρατικές προσλήψεις και διαδικασίες στο Δημόσιο με το νέο νόμο (4675/2021): την Κυριακή 17.1.2021 δημοσιεύτηκε προκήρυξη για την πρόσληψη 406 υπαλλήλων στην Περιφέρεια Αττικής, εκτός ΑΣΕΠ, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων ούτε δύο 24ωρα αργότερα! Μόνον οι 188 αφορούσαν υπαλλήλους που ήδη υπηρετούσαν στο Δημόσιο λόγω της πανδημίας και στις υπόλοιπες 215 θέσεις προσλήφθηκαν μόνον όσοι είχαν εκ των προτέρων ενημέρωση, ενώ πουθενά δεν αναφέρονται τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων και δεν προβλέπεται διαδικασία ενστάσεων. Δημοσιεύματα επίσης κάνουν λόγο για συγγενείς ατόμων που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του περιφερειάρχη, κ. Πατούλη, εγείροντας σοβαρά ζητήματα διαφάνειας του διαγωνισμού.

Συμβασιούχοι ΟΑΕΔ: Η κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει σταθερή και μόνιμη εργασία

Η διασφάλιση των μαχητών της πρώτης γραμμής, των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αποτελεί βασική προτεραιότητα του Κινήματος Αλλαγής. Και θα έπρεπε ν’ αποτελεί βασική προτεραιότητα και της κυβέρνησης, με το ζήτημα ν’ αφορά και τους 4.000 μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ που απασχολούνται μέσω του ειδικού προγράμματος απασχόλησης. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στελεχώνουν θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και άλλες νευραλγικές ειδικότητες του δημόσιου συστήματος υγείας και οι συμβάσεις τους ανανεώνονται διαδοχικά τα 4 τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς απασχολούνται σε θέσεις μόνιμου προσωπικού. Έτσι, επείγει η άρση του καθεστώτος εργασιακής ανασφάλειας στο οποίο βρίσκονται και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τους εξασφαλίσει σταθερή και μόνιμη εργασία. Αντίστοιχα, η συμβολή των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ στην εύρυθμη λειτουργία και άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αντί να εφευρίσκει η κυβέρνηση ιδέες όπως ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις, όπως επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: Καλύπτονται οι δικαιούχοι από τα μεταβατικά όρια και μετά την 1.1.2022 μετά από παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής

Στη διασφάλιση όσων καλύπτονται από τα μεταβατικά όρια συνταξιοδότησης έως τις 31.12.2021 όποτε κι αν ασκηθούν, ακόμη και μετά την 1.1.2022, προχώρησε η κυβέρνηση, ύστερα από παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής. 

Κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Τσακλόγλου δεσμεύστηκε ότι θα ισχύουν πράγματι τα κατοχυρωμένα μεταβατικά όρια έως 31.12.2021 και μετά την 1.1.2022, οποτεδήποτε κι αν ασκηθούν, ακόμη και στην περίπτωση που η ηλικία με το μειωμένο ηλικιακό όριο συμπληρωθεί μετά την 1.1.2022. Το θέμα είναι σημαντικό για τους εργαζομένους, καθώς όταν έχουν κατοχυρωμένα όρια, δεν πρέπει – όπως φάνηκε και από τις απαντήσεις του κ. Τσακλόγλου – να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα, καθώς θα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 1.2.2021Ρυθμός Επικαιρότητας | 3.2.2021