Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Μητρώο Ασθενών ΕΟΔΥ: Ζήτημα δημοκρατίας ο έλεγχος της πληροφορίας που επιλέγει η κυβέρνηση

Παρά τις σοβαρές αποκαλύψεις για το Μητρώο Ασθενών του ΕΟΔΥ, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αρνούνται το διάλογο και αποφεύγουν να δώσουν εξηγήσεις. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, αλλά εκείνος αρνείται να προσέλθει στη Βουλή και ν’ απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ενώ θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί απέναντι στον κοινό εχθρό, τον κορονοϊό, η κυβέρνηση αρνείται τις μεγάλες ευθύνες της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια που τη χαρακτηρίζουν.

Σε δήλωσή της, η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει πως ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε το διάλογο και τις απαντήσεις. «Η Μαξίμου ΑΕ, αναπαράγει ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές το στερεότυπο του συγκεντρωτισμού και της αυταρχικής λειτουργίας. Όλα αυτά καλλιεργούν την καχυποψία, η οποία επιτείνεται και με νέες καταγγελίες για διπλά στοιχεία. Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας».

Περισσότερα ΕΔΩ

ΕΛΤΑ: Για μία ακόμη φορά η ΝΔ συμπεριφέρεται ως dealer συμφερόντων

Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των ΕΛΤΑ με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους και τη διασφάλιση των διικαιωμάτων των εργαζομένων, επέλεξε με μια τροπολογία να προωθήσει το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας κκαι να στρώσει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, με δαπάνες μάλιστα του Δημοσίου.

Όπως επισήμανε σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προφανώς η κυβέρνηση έχει βρει τον ιδιώτη «τυχερό» και επιχειρεί να δημιουργήσει ολιγοπώλιο σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή. 

Στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας και του νομοσχεδίου στο οποίο εντάχθηκε με θέμα την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε πως προωθείται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ πάνω στο χαλί που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σκοπίμως – όπως αποδεικνύεται – αδιαφόρησαν επί 18 μήνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν στα ΕΛΤΑ την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα ΕΛΤΑ έφτασαν στο έσχατο σημείο να καλύπτουν τη λειτουργία τους από τα χρήματα που κατέθεταν οι καταναλωτές ρεύματος για να πληρωθεί η ΔΕΗ και τώρα η κυβέρνηση έρχεται με την τροπολογία όχι για να δώσει λύσεις, αλλά για να προετοιμάσει τους καλύτερους όρους για τον ιδιώτη επενδυτή και μάλιστα εις βάρος των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων πολιτών.

Με τις διατάξεις καταργείται η συλλογική σύμβαση για τους νεοπροσλαμβανόμενους και κάθε θεσμική διασφάλιση τους. Μειώνονται μονομερώς οι αμοιβές των εργαζόμενων στο μετατασσόμενο εργαζόμενο. Χαρακτηρίζονται ως πλεονάζον προσωπικό αναγκαίοι εργαζόμενοι, με συνέπεια αφενός την υποβάθμιση της ποιότητας και την αύξηση των χρόνων εξυπηρέτησης κι αφετέρου τη συρρίκνωση του δικτύου στα νησιά, στην ύπαιθρο και ιδίως στα δυσπρόσιτα μέρη της χώρας. 

Αλλά την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προβαίνει σε προσλήψεις με το δοκιμασμένο πελατειακό σύστημα της δεξιάς. Ακόμη και η «θετική» διάταξη της καταβολής των οφειλόμενων ποσών 149 εως 180 εκ. ευρώ από το Δημόσιο για την περίοδο 2013 – 2020 γίνεται τώρα όχι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ, αλλά εντάσσεται στο σχέδιο της ιδιωτικοποίησης, κυρίως για αποζημιώσεις απολύσεων, ώστε να δημιουργηθούν οι καλύτερες οικονομικές συνθήκες για τον ιδιώτη επενδυτή.

Το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να στηρίξει μόνο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ΕΛΤΑ που θα εξασφαλίζει στο ανθρώπινο δυναμικό αξιοπρεπείς όρους εργασίας, με συλλογικές συμβάσεις και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Προβληματα στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας στη Θεσσαλονίκη

Η 15νθήμερη επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων με το προσωπικό τους ήταν μονόδρομος, μετά από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών, εξαιτίας της επιμονής της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών να νοσηλεύονται στις ιδιωτικές κλινικές μόνο περιστατικά non COVID, καθώς και να διπλασιαστεί περαιτέρω η τιμή αποζημίωσης, μια απαίτηση επικίνδυνη και καταχρηστική. Η απαίτηση για περαιτέρω διπλασιασμό της τιμής αποζημίωσης είναι το λιγότερο κοινωνικά προκλητική την ώρα που το πρώτο κύμα της πανδημίας έφερε μόνο κέρδη στις ιδιωτικές κλινικές διότι, χωρίς να νοσηλεύουν περιστατικά με κορωνοϊό κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, διπλασιάστηκε η τιμή αποζημίωσης ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ από 800€ σε 1600€, τους δόθηκε νομοθετικά η δυνατότητα επέκτασης των ιδιωτικών ΜΕΘ κατά 40% με το ίδιο προσωπικό και επιπλέον, δεν διατιμήθηκε το διαγνωστικό τεστ COVID μέχρι σήμερα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να το κοστολογούν κατά το δοκούν. Το πακέτο ενίσχυσης τους υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στα 30 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που το συκοφαντημένο ΕΣΥ έχει σταθεί γενναία απέναντι στην πανδημία με ανταμοιβή ένα χειροκρότημα και με παράσημα την υπερεφημέρευση, την υπερεργασία, τις χαμηλές αμοιβές, τη νόσηση πλήθους υγειονομικών από κορωνοϊό, ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας και ελλείψεις σε φάρμακα. Η επίταξη όμως έγινε με βιασύνη όπως μαρτυρούν τα ακατάλληλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εξαιτίας έλλειψης βασικών υποδομών, έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού βασικές υποδομές και ειδικευμένο προσωπικό, καταγγελιών στο παρελθόν για κλινική ανεπάρκεια, παλαιά κτίρια, χρέη ενός από αυτών στο Δημόσιο κ.α. 

Περαιτέρω, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει και σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συστράτευσης λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βιώνει η Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, έχουν γίνει καταγγελίες κατά ιδιωτών γιατρών από ιδιωτικό νοσοκομείο, που έκαναν διαλογή ασθενών σε δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς να νομιμοποιούνται, την ώρα που οι συνάδελφοι τους του δημόσιου τομέα βιώνουν υπερεργασία και υπερένταση από τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και καθημερινά υπερβάλλουν εαυτούς. Αυτά καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης χωρίς επίσημη απάντηση μέχρι σήμερα, εξού και το Κίνημα Αλλαγής απήυθυνε σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 1.12.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 3.12.2020