Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Η μάχη στην Θεσσαλονίκη απαιτεί άμεσα μέτρα

Τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη στήριξη και ενίσχυση του ΕΣΥ παρουσίασε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ιατρούς και νοσηλευτές από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η Φώφη Γεννηματά. Αφού συνεχάρη τους ιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη σε συνθήκες πολέμου σχεδόν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε πως δυστυχώς δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη από την Πολιτεία. «Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην Κυβέρνηση για το πώς φθάσαμε ως εδώ. Για το άνευ όρων άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, τον συνωστισμό στον ΟΑΣΘ, τα όσα έγιναν κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, την χαλαρότητα έως έλλειψη ελέγχων στην τήρηση των μέτρων. Θα μπορούσαμε να είχαμε με μέτρα πρόληψης περιορίσει την ένταση του δεύτερου κύματος και καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και ακόμη και τα περιοριστικά μέτρα πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, πολύ αργά», επισήμανε η Φώφη Γεννηματά.

Ζήτησε, επίσης, άμεσα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, ενώ ανέφερε ότι η ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ στην πόλη ήταν ανεπαρκής και οι δωρεές για ΜΕΘ δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί – πλην 15 νέων κλινών στο ΑΧΕΠΑ. Ακόμη, δεν υπάρχει κατάλληλα εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, ενώ οι υπάρχοντες φθάνουν πάνω από τα όρια της εξουθένωσης. 

Μερικές από τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι: 

 • Πρόσληψη 300 γιατρών για εντατικές
 • Μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού
 • Ένταξη έως επίταξη ιδιωτικών κλινικών & στρατιωτικών νοσοκομείων
 • Επαναλειτουργία νοσοκομείων “Παναγία” και “Λοιμωδών” για covid19
 • Ομάδα κρούσης γιατρών για ασθενείς covid19
 • Τεστ από Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για αποσυμφόρηση νοσοκομείων
 • Περιφερειακές task force για τεστ, ιχνηλάτηση, έρευνα διασποράς
 • Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων για υγειονομικούς

Οικονομική καραντίνα για νέους, ανέργους, εν αναμονή συνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των αδυνάμων συμπολιτών μας ισοδυναμούν με παράταση της οικονομικής καραντίνας. Ιδίως για τους νέους, τους μακροχρόνια ανέργους, τους εν αναμονή συνταξιούχους και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Διότι: 

 • Η μικρή ενίσχυση των 400 ευρώ αφορά μόλις σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους, όταν 580.000 άτομα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερους από 12 μήνες.
 • Για τους νέους δεν προβλέπεται κάποια ενίσχυση παρά μόνο κάποια αναιμικά πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
 • Οι εν αναμονή συνταξιούχου με διαδοχική ασφάλιση δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή και θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς εισόδημα.

Ωφελούνται εν τέλει μόνο 256.562 νοικοκυριά, τα οποία, όμως, θα λάβουν μόνο μια οικονομική ενίσχυση από 200 έως 400 ευρώ, εάν – ως απαραίτητη προϋπόθεση – δεν έκαναν το προηγούμενο εξάμηνο κάποια μεροκάματα για να ενισχύσουν την οικογένειά τους. Το Κίνημα Αλλαγής είχε εγκαίρως προτείνει θαρραλέα μέτρα και ισχυρά κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης, με κάλυψη από τον προϋπολογισμό του 40% του μισθού και το σύνολο των εισφορών, ώστε καμία επιχείρηση να μην βγάλει σε αναστολή εργαζομένους. Επίσης, ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των μακροχρόνια ανέργων και των γονέων ανέργων οικογενειών. Περισσότερα ΕΔΩ

Ταμείο Ανασυγκρότησης: Το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για αξιοποίηση των πόρων… χάθηκε στο δρόμο!

Μάταια αναμένουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων ύψους 73 δις ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης και το νέο ΕΣΠΑ, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2015 και το εργαλείο SURE για τη στήριξη της εργασίας, αλλά και τα 19,5 δις ευρώ για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία, επέλεξε να εργαλειοποιήσει την πανδημία και να διασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας υπέρ των λίγων και εκλεκτών, ελαστικοποιώντας π.χ. την εργασία. Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι η κρίση ανέδειξε ακριβώς ότι οι σύγχρονες θέσεις της Σοσιαλδημοκρατίας για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη που στοχεύουν στην ανθρωποκεντρική πρόοδο είναι επίκαιρες και απολύτως αναγκαίες, όπως επισημαίνουμε σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Περισσότερα ΕΔΩ

Τουρισμός: Κανένα σχέδιο από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Η επόμενη τουριστική σεζόν είναι στα σκαριά, αλλά ακόμη αναζητείται σχέδιο. Οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στο χώρο αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα, ενώ έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Εδώ και 18 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ υπάρχει η αίσθηση ότι, ανεξαρτήτως της πανδημίας, ο τουρισμός είναι στον αυτόματο πιλότο. Και το σχέδιο δεκαετίας για το οποίο είχε μιλήσει από τις 25.7.2019 ο πρωθυπουργός ακόμη αγνοείται!

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής την Πρόεδρο, Φώφη Γεννηματά, κατέθεσε σχετική επίκαιρη επερώτηση σε τέσσερις συναρμόδιους υπουργούς. Σε αυτήν επισημαίνεται, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, ωστόσο τίποτε δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση έως σήμερα.

Επίσης:

 • Οι υπουργοί Οικονομικών και Τουρισμού εγκαλούνται για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων παροχής ρευστότητας και τις πρακτικές που ακολουθούνται για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων του τουρισμού.
 • Ο υπουργός Τουρισμού για το έλλειμμα ορθολογικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και την αδυναμία ν’ αντιληφθεί την αναγκαιότητα να προταχθεί η υγειονομική ασφάλεια και ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα ταξίδια και τον τουρισμό.
 • Ο υπουργός Εργασίας για την αδράνεια που επιδεικνύει απέναντι σε ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα: τους ανέργους που μένουν χωρίς εισόδημα στο χώρου του τουρισμού.
 • Οι υπουργοί Παιδείας και Τουρισμού για τη διαρκή υποβάθμιση των σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Περισσότερα ΕΔΩ

Κινητή τηλεφωνία: ακρίβεια made in Greece

Την ώρα που συζητάμε για την τηλεκπαίδευση, η Ελλάδα παραμένει μια χώρα στην οποία οι καταναλωτές πληρώνουν «χρυσές» τις χρεώσεις για τα δεδομένα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Είμαστε η ακριβότερη χώρα της ΕΕ στο κόστος δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και μία από τις ακριβότερες στον κόσμο, με τη μέση τιμή να κυμαίνεται στα 44 ευρώ, όταν σε πολλές χώρες τα αντίστοιχα πακέτα κοστίζουν 30 ευρώ., ενώ πολλά νοικοκυριά δεν διαθέτουν καν την οικονομική δυνατότητα και άρα αποκλείονται τα παιδιά τους από την πρόσβαση στη γνώση.

Αν λάβουμε υπόψη τις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, τότε η αδυναμία των πολιτών να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και μάλιστα σε υψηλές ταχύτητες και χωρίς υψηλές χρεώσεις μεγαλώνει τα προβλήματα. Ενώ το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξαντλείται στην επικοινωνιακή προβολή αποσπασματικών έργων μικρής αξίας και απευθύνει απλώς συστάσεις για αποφυγή της υπερφόρτωσης του δικτύου κατά τις ώρες αιχμής. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 18.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 20.11.2020