Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

«Μήδεια»: Θλιβερός παρατηρητής η Κυβέρνηση – Πρωτοβουλίες του Κινήματος στη Βουλή και πληγείσες περιοχές

Η κυβέρνηση ό,τι και να κάνει, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Η αποτυχία της είναι πλήρης. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά ν’ αναλάβει τις ευθύνες που του ανήκουν, παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, αφού νίπτει τας χείρας του για τη χρεοκοπία του δήθεν επιτελικού κράτους. Όπως τονίζει σε δήλωσή της και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η Πολιτική Προστασία, για μία ακόμη φορά, διακρίθηκε μόνο στο ρόλο του θλιβερού παρατηρητή, επιχειρώντας εκ των υστέρων να παραστήσει τον συντονιστή και απαντά με το γνωστό «οι άλλοι ήταν χειρότεροι». 

Όμως, η πραγματικότητα δεν κρύβεται: 250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό για ημέρες. Κι αυτό δεν μπορούν να το συσκοτίσουν ούτε η πληρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα από ορισμένα ΜΜΕ ούτε οι υποσχέσεις για μικροπαροχές στους πολίτες. Οι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τις καθυστερήσεις και την ανεπάρκεια και ζητούν λύσεις, όχι μεγάλα λόγια. Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση και την αμηχανία της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία το πρωί επιρρίπτει ευθύνες στη «γαλάζια» Αυτοδιοίκηση του κ. Πατούλη και το βράδυ κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση, δηλαδή το ίδιο το «γαλάζιο» κράτος, για το χάος, την αδυναμία και την ολοκληρωτική αποτυχία τους στη διαχείριση μιας έκτακτης κατάστασης.

Με αφορμή όμως τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα για άμεσο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε κράτος, περιφέρειες, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δήμους, προκειμένου να παύσει η αλληλοεπικάλυψη και η ασυνεννοησία, υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή που οι ίδιοι συνέστησαν για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ομολόγησε αφοπλιστικά ότι: «Η Επιτροπή δεν κατέληξε στην επικύρωση και την επίσημη παράδοση του πορίσματός της στην πολιτική ηγεσία ούτε στην πλήρη επεξεργασία του σχεδίου νόμου που αποτυπώνει τις προτάσεις της.». Και δεν θεωρούμε ότι ευθύνεται η Επιτροπή για το φιάσκο αυτό. Σημειώνουμε, τέλος, ότι η κυβέρνηση με μεγάλη καθυστέρηση προχώρησε στην κήρυξη έκτακτης ανάγκης σε περιοχές που επλήγησαν από τη «Μήδεια», ακόμη και στην Αττική. Με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και χιλιάδες νοικοκυριά να παραμένουν ακόμη και σήμερα αποκλεισμένα, χωρίς ρεύμα και νερό για μέρες.

Για όλα τα παραπάνω, το Κίνημα Αλλαγής αιτείται την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, με την άμεση πρόσκληση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και του Περιφερειάρχη Αττικής. 

Νωρίτερα σήμερα κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον υπεύθυνο κοινοβουλευτικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργο Καμίνη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Διονύσου κ. Γιάννη Καλαφατέλη και τους Αντιδημάρχους Γιάννη Φωτάκη (Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών) και Γιάννη Τσουδερό (Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών). Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Καρκατσούλης και η επί χρόνια βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Περιφέρεια Αττικής Εύη Χριστοφιλοπούλου. Το βασικό συμπέρασμα από τη συνάντηση ήταν πως η Πολιτεία καθυστέρησε υπερβολικά να κηρύξει τις εν λόγω περιοχές σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και χιλιάδες νοικοκυριά να παραμένουν αποκλεισμένα, χωρίς ρεύμα ή και νερό για μέρες. Αν οι περιοχές είχαν τεθεί εγκαίρως σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, η παρέμβαση του στρατού καθώς και κάθε άλλης απαραίτητης δύναμης θα είχε φέρει αποτελέσματα νωρίτερα. Ενώ οι αρμόδιοι γνώριζαν εδώ και πολλές μέρες ότι επρόκειτο να ενσκήψει η συγκεκριμένη κακοκαιρία, η μόνη προληπτική ενέργεια της πολιτείας, η οποία ελήφθη μάλιστα από τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ήταν το κλείσιμο της Εθνικής Οδού. 

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Προσφυγικό: Κενό γράμμα η ετοιμότητα της Πολιτείας απέναντι στη «Μήδεια»

Η «Μήδεια», όπως κάθε φυσική καταστροφή, έπληξε σφοδρότερα τους πλέον ευάλωτους. Δίπλα στις χιλιάδες οικογένειες που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες ημέρες, οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το κρύο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα σε αντίσκηνα και κοντέινερ, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου. Η ετοιμότητα της Πολιτείας απέναντι στη «Μήδεια» αποδείχθηκε έτσι κενό γράμμα. Και στην περίπτωση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, η αποτυχία αυτή μετρά διπλά, γιατί η χώρα είναι επιφορτισμένη με τη διεθνή υποχρέωση για την προστασία της ζωής και της υγείας αυτών των ανθρώπων. Έρχεται δε να προστεθεί στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, στον οποίο 7.000 άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά δίπλα στα κύματα.

Ως πότε το αρμόδιο Υπουργείο θα αφήσει αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται; Περισσότερα ΕΔΩ

Το κίνημα #metoo ξεκίνησε μια κοινωνική επανάσταση

Στερεότυπα δεκαετιών, πατριαρχικές νοοτροπίες και διαδεδομένος σεξισμός «νομιμοποιούσαν» για χρόνια απάνθρωπες και εξευτελιστικές συμπεριφορές, με θύματα κυρίως γυναίκες. Σποραδικές καταγγελίες ή αποκαλύψεις δεν απασχόλησαν τη δημοσιότητα, παρόλο που η πανδημία «γέννησε» περισσότερη βία και καταπίεση εναντίον των γυναικών. Η γενναιότητα της Σοφίας Μπεκατώρου όμως άνοιξε την αυλαία ανεπιστρεπτί. Και η ελληνική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με σκληρές αλήθειες και οριακές καταστάσεις, άλλοτε γνωστές και άλλοτε άγνωστες στους χώρους του αθλητισμού και του πολιτισμού, που δεν πρέπει ούτε να ευτελιστούν μέσα από την κίτρινη λογική της κλειδαρότρυπας ούτε φυσικά να αποσιωπηθούν από ισχυρά δίκτυα εξουσίας.

«Μιλήστε» λέει το Κίνημα Αλλαγής σε κάθε γυναίκα και κάθε συνάνθρωπο που παρενοχλείται, βιάζεται, κακοποιείται, καταναγκάζεται επειδή είναι αδύναμος, ευπαθής, ευάλωτος, φτωχός, άνεργος, στρέιτ, ΛΟΑΤΚΙ, νέος ή μεγαλύτερος. Χρέος των φορέων και κυρίως της Πολιτείας είναι να ακούσει, να καταγράψει, να αξιολογήσει, να κινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, ώστε να μπει το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο. Χρέος της Κυβέρνησης είναι να βάλει σε εφαρμογή τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, μέσα στην οποία εντάσσεται και η παρενόχληση, η λεκτική και ψυχολογική βία. Επίσης να επικυρώσει η Βουλή τη Διεθνή Σύμβαση Κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία, όπου συμβαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών παρενόχλησης. Κάθε γυναίκα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής να σηκώσει το τηλέφωνο ή να στείλει μήνυμα βοήθειας σε γραμμές στήριξης, που θα εισακουστεί και θα κινήσει τις διαδικασίες, να μην χλευάζεται από την Αστυνομία ή να αποθαρρύνεται από αυτήν. Δίπλα στο σθένος, θέλουμε υποστήριξη: συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας σε κάθε δήμο για κακοποιημένες γυναίκες ή συνανθρώπους, με την κατάλληλη ψυχολογική και νομική στήριξη. Και φυσικά μαθήματα σεξουαλικής αγωγής και έμφυλης ισότητας στα σχολεία, ώστε τα στερεότυπα να χτυπηθούν στη ρίζα τους. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 17.2.2021Ρυθμός Επικαιρότητας | 19.2.2021