Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Η ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής

Ολοκληρωμένη πρόταση κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, με αφορμή το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, προβλέπει μεταξύ άλλων:

 • Σύσταση και λειτουργία Κεντρικού Πολιτικού Οργάνου για την ΕΕΚ με τη συμμετοχή παραγωγικών υπουργείων, κοινωνικών εταίρων και περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. 
 • Σύσταση και λειτουργία Κλαδικών/Τομεακών Συμβουλίων Ικανοτήτων.
 • Συνέχιση λειτουργίας και ενίσχυση των Περιφερειακών Επιτροπών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στις αιρετές περιφέρειες.
 • Εκπόνηση και διαρκής επικαιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης.
 • Θεσμοθέτηση Εκπαιδευτικών Οργανισμών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
 • Λειτουργία οργανωμένων μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης που να αποδίδουν τίτλους σπουδών του επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
 • Ενίσχυση και ουσιαστική αναβάθμιση του βασικού πυλώνα της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επαγγελματικό Λύκειο).
 • Λειτουργία Πειραματικών Εκπαιδευτικών Μονάδων σε όλα τα επίπεδα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
 • Ανάπτυξη και λειτουργία Συστήματος Μαθητείας.
 • Ίδρυση και λειτουργία Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης της Μαθητείας οι οποίοι θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι φορείς μεταξύ των εκπαιδευτικών δομών και των επιχειρήσεων. 
 • Εισαγωγή του θεσμού της αμειβόμενης Πρακτικής Άσκησης.
 • Αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).
 • Λειτουργία Γραφείων Διασύνδεσης στους Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
 • Ενίσχυση του ρόλου του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Γυμνάσιο.
 • Διαπερατότητα όλων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι την τριτοβάθμια. 
 • Διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης.
 • Θεσμοθέτηση ενός Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ποιότητας για την ΕΕΚ και νέα Προγράμματα Σπουδών ή αναθεώρηση των υφισταμένων. 
 • Θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
 • Διαμόρφωση και θεσμοθέτηση του συστήματος επικύρωσης γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Όπως τόνισε, εξάλλου, κατά την ομιλία του στη Βουλή ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε την τριτοβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση και η ΝΔ τη δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση. Με τροπολογία που κατέθεσε, επίσης, το Κίνημα Αλλαγής, προτείνεται η κατάργηση της υποχρέωσης αναγνώρισης της διαπίστευσης πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ με άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας προτείνεται η θέσπιση του δικαιώματος μετεγγραφών φοιτητών που απώλεσαν κάποιο γονέα τους λόγω του κορονοϊού.

Έργα και ημέρες ΝΔ: 350.000 εκκρεμείς συντάξεις!

Για περισσότερο από ένα έτος, το Κίνημα Αλλαγής καλούσε την κυβέρνηση ν’ ασχοληθεί σοβαρά με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Η ΝΔ παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ 125.000 εκκρεμείς συντάξεις, αλλά σε μόλις 1,5 χρόνο έφτασε στις 175.000. Αν προστεθούν σ’ αυτές και οι 120.000 επικουρικές και τα 60.000 εφάπαξ, οι εκκρεμότητες ξεπερνούν τις 350.000 και δημιουργούν πρόβλημα επιβίωσης στους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους.

Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για άμεση ψηφιακή απόδοση της σύνταξης αποδείχθηκαν όνειρο θερινής νυκτός. Προτείναμε λοιπόν τη δυνατότητα αξιοποίησης και εμπειρίας συνταξιούχων των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου ν’ ασχοληθούν για συγκεκριμένο χρόνο στην εκκαθάριση των συντάξεων. Η πρόταση αυτή υιοθετείται με νόμο που μόλις χθες κατατέθηκε στη Βουλή. Η πρωτοβουλία είναι καλοδεχούμενη, αλλά καθυστερημένη και δυστυχώς επιβεβαιώνει την αδυναμία της κυβέρνησης ν’ αντιμετωπίσει τη χιονοστιβάδα των εκκρεμών συντάξεων.

Νομοσχέδιο Υπουργείου Εσωτερικών: Η κυβέρνηση δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα

Ενώ μιλούν για καλή νομοθέτηση, στην πράξη την καταργούν. Η Κυβέρνηση κατέθεσε χθες, κοντά στα μεσάνυχτα, νομοσχέδιο-«κουρελού» με 160 άρθρα, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα, σε λίγες ώρες, στη Βουλή. Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, κατηγορούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί στις γιορτές φόρτωνε τα νομοσχέδια με τροπολογίες. Τροπολογίες- «δωράκια» σε ημέτερους και πελατειακές διευθετήσεις που «έπρεπε» να γίνουν πριν αλλάξει ο χρόνος, μικροεκδουλεύσεις τις οποίες φορτώνονταν οι βουλευτές του και τις μοίραζαν στις περιφέρειές τους σαν δώρα στις γιορτές. Όμως, η ΝΔ σήμερα άλλαξε επίπεδο: αντί να φορτώσει τροπολογίες ένα νομοσχέδιο,  έφτιαξε ένα νομοσχέδιο-τροπολογία και καλεί τους βουλευτές να το συζητήσουν σε λίγες ώρες από την κατάθεσή του! Και έχουν και το θράσος να επικαλούνται τον Αναστάσιο Πεπονή. Τώρα η ΝΔ επιχειρεί για άλλη μια φορά και πάλι με διάφορα τερτίπια, να αλλοιώσει το «νόμο Πεπονή» που καταψήφισε το 1994: με «τεστ προσωπικότητας», συνεντεύξεις , με «αξιολογήσεις» και επιτροπές που συστήνει η ίδια, ώστε να περάσει από την πίσω πόρτα τα ρουσφέτια της.

Περισσότερα ΕΔΩ

Στήριξη των δικηγόρων

Τη στήριξη των δικηγόρων που έχουν πληγεί περισσότερο από άλλους επαγγελματικούς κλάδους από την πανδημία ζητάει το Κίνημα Αλλαγής. Όπως επισημαίνουν με δήλωσή τους η βουλευτής, Νάντια Γιαννακοπούλου (και υπεύθυνη για θέματα Δικαιοσύνης) και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Χρήστος Κακλαμάνης, αναλογικά οι δικηγόροι έχουν λάβει μικρότερη στήριξη σε σχέση με άλλες επαγγελματικές ομάδες και πολλοί μαχόμενοι δικηγόροι βρίσκονται πια στα όρια των αντοχών τους, ενώ οι νέοι και ασκούμενοι δεν εντάσσονται σε κάποια οικονομική ενίσχυση. Η κυβέρνηση θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης χωρίς άλλη καθυστέρηση. Να χορηγηθεί επίδομα ειδικού σκοπού για τον μήνα Δεκέμβριο και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων. Να ανασταλούν οι τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ή να προβλεφθεί η μείωση κατά 25% του οφειλόμενου ποσού σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών υποχρεώσεων. Να διευκολυνθεί η ένταξη των δικηγόρων στην οικονομική ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και να θεσπιστεί η αναστολή του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για την χρονιά που διανύουμε.

Σύμβαση Δημοσίου- Palantir Technologies: Τι συμβαίνει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών;

Τη δημοσιοποίηση του πλαισίου συμφωνίας της κυβέρνησης με την εταιρεία Palantir Technologies ζητούν με ερώτησή τους και αίτηση κατάθεσης εγγράφων βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τη συμφωνία, αντικείμενό της είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της διαχείρισης δεδομένων και της λειτουργίας κέντρου ελέγχου. Η σύμβαση, μάλιστα, γνωστοποιήθηκε στις 7.12.2020 μέσω ανακοίνωσης της εταιρείας, παρότι φέρεται να έχει συναφθεί σχεδόν από τις αρχές της πανδημίας. Ανακύπτουν έτσι σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αντικείμενο της συμφωνίας, τη διάρκειά της και τι είδους δεδομένα και πληροφορίες συλλέγονται από την εταιρεία κι αν εξασφαλίζεται η μη αποθήκευση και μη χρήση τους για άλλους σκοπούς.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 17.12.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 21.12.2020