Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Λιανεμπόριο: στήριξη της ρευστότητας και ανακούφιση εμπόρων και επαγγελματιών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των εμπορικών καταστημάτων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, είναι θετική και επιβεβλημένη, καθώς το lockdown των 2,5 τελευταίων μηνών είχε οδυνηρές συνέπειες. Συνέπειες που εκτείνονται σε όλο το 2020, λόγω της πανδημίας, κι έρχονται μετά από μία δύσκολη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και δεν θα θεραπεύσει απλώς το άνοιγμα των καταστημάτων. Η κυβέρνηση οφείλει έτσι να δώσει καθαρές και άμεσες απαντήσεις σχετικά με το πώς θα ενισχύσει τη ρευστότητα και πώς θ’ ανακουφίσει εμπόρους και επαγγελματίες από τις πολλαπλές και συσσωρευμένες υποχρεώσεις.

Θεωρούμε μονόδρομο πλέον την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, η οποία προβλέπει: 

· Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, με κούρεμα 30% στους συνεπείς.

· Επιστρεπτέα προκαταβολή ίση με το σύνολο του 2020 και για το 2021, με το 70% να μην επιστρέφεται, καθώς και σχήμα “50% ενίσχυση-50% δάνειο” για τους 3 πρώτους κύκλους του 2020.

· Διοχέτευση ρευστότητας από τις τράπεζες με αναστολή ή και γενναία ρύθμιση των υφιστάμενων δανείων.

· Επιδότηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας για 6 μήνες.

· Θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.

· Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού κώδικα.

Υπόθεση Μπεκατώρου: ευκαιρία να σπάσει τώρα το απόστημα

Το γενναίο παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου μάς δίνει μια χρυσή ευκαιρία για να σπάσει το απόστημα και οι γυναίκες να μη φοβούνται να μιλήσουν και να καταγγείλουν. Όπως δήλωσε και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η Σοφία Μπεκατώρου έδωσε δύναμη και φωνή και σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά. Μας αφορά όλους η βία, η ενδοοικογενειακή βία, η καταπίεση των ευάλωτων ομάδων, η παρενόχληση των γυναικών, που μάλιστα αυξάνεται εξαιτίας και της πανδημίας. Έχουμε μια χρυσή ευκαιρία για να σπάσουμε το απόστημα. Είναι στοίχημα η εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που είναι νόμος του ελληνικού κράτους, ώστε οι γυναίκες να μην φοβούνται να μιλήσουν, να καταγγείλουν στην Αστυνομία τέτοια περιστατικά, να τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης από την ελληνική Πολιτεία. Περισσότερα ΕΔΩ

Εκτός ραντάρ της ΝΔ η κοινωνική ευαισθησία

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε περιχαρής πως η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει θιγεί από την οικονομική κρίση την περίοδο της πανδημίας. Προφανώς δεν τον ενδιαφέρουν οι εκατοντάδες χιλιάδες, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που ζουν με 534 ευρώ, οι 350.000 μακροχρόνια άνεργοι που εγκαταλείφθηκαν από την Κυβέρνηση στην τύχη τους, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τους οποίους δεν υπήρξε καμία ουσιαστική κρατική βοήθεια και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εστίαση και το λιανεμπόριο που κινδυνεύουν με λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σκυλλακάκης μοιράζονται τις ίδιες απόψεις. Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει, εξάλλου, ότι τις υιοθετεί. Στο λεξιλόγιο της Νέας Δημοκρατίας η κοινωνική ευαισθησία δεν υπάρχει.

Πρώτη προτεραιότητα η πρώτη κατοικία

Από τις 40.000 περίπου αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν υποβληθεί μόλις 4.400 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού. Αιτία αποτελούν οι δυσλειτουργίες της πλατφόρμας και οι συνθήκες στην λειτουργία υπηρεσιών και τραπεζών που εμποδίζουν την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η κυβέρνηση οφείλει με σχέδιο και χωρίς αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η παράταση 15 ημερών που δόθηκε στις 13 Ιανουαρίου δεν είναι αρκετή για την υποβολή αιτημάτων επαναπροσδιορισμού. Πρέπει να δοθεί νέα παράταση, ικανή για να υποβληθούν οι αιτήσεις χιλιάδων πολιτών που βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας τους. Περισσότερα ΕΔΩ

Διερευνητικές επαφές με Τουρκία: επέκταση στα 12 ν.μ. και στην Κρήτη

Από την πρώτη στιγμή αναγνωρίσαμε ως θετική προοπτική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, για το ένα και μοναδικό ζήτημα που αποτελεί διαφορά προς συζήτηση: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και βέβαια, με προϋπόθεση την άμεση άρση εκ μέρους της Άγκυρας κάθε προκλητικής και επιθετικής ενέργειας. Επίσης, με αφορμή τη βούληση Ερντογάν για συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, θεωρούμε ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να μην εξελιχθεί σε φιάσκο. Με αφορμή τώρα το προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για την επέκταση της εθνικής κυριαρχίας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, εκφράζουμε την εύλογη απορία για ποιο λόγο δεν έχει συμπεριληφθεί στην επέκταση η περιοχή της Κρήτης. Όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, ελήφθη η διαβεβαίωση από τον κ. Δένδια ότι αυτό θα γίνει σε επόμενο χρόνο.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 15.1.2021Ρυθμός Επικαιρότητας | 19.1.2021