Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Το Πολυτεχνείο ζει μέσα στις καρδιές και τους αγώνες μας

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου ήταν διαφορετική. Από την πρώτη στιγμή είπαμε «όχι» στο παιχνίδι με τη φωτιά, διότι η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια. Στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας απέναντι στον αυταρχισμό και την πόλωση που τροφοδοτούν νέους διχασμούς. Ενωμένοι πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στην ανασφάλεια και το φόβο για την ανθρώπινη ζωή. Και να θυμηθούμε ότι στους αγώνες για τη θωράκιση της Δημοκρατίας, την ενότητα και την εθνική συμφιλίωση, αλλά και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή.

Η πανδημία εμπόδισε λοιπόν τις εκδηλώσεις μνήμης, αλλά όχι την πρόθεσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς και τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τα οποία είναι στο μυαλό και στην καρδιά των προοδευτικών ανθρώπων. Μπορεί να μην ήμαστε εκεί, αλλά καταθέσαμε στεφάνι στο μνημείο, καλύψαμε ολόκληρη την πρόσοψη των γραφείων μας στην Χαριλάου Τρικούπη με ένα πανό αφιερωμένο στην επέτειο, αναρτήσαμε σχετικό βίντεο. 

Όπως τόνισε στη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, τα μηνύματα αυτά «είναι το σινιάλο Ελευθερίας από την φοιτητική εξέγερση. Είναι η σπίθα της νεανικής αμφισβήτησης στα κατεστημένα. Είναι η πίστη στην συλλογική δράση και στην αξία του μαζικού κινήματος. Είναι η εμπιστοσύνη στις αξίες της Δημοκρατίας. Με αυτά πρέπει να προχωράμε πάντα. Ιδιαίτερα σήμερα που ένα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας, απειλεί το ψωμί, την παιδεία, την ελευθερία μας. Απειλεί, πάνω απ’ όλα τη ζωή μας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να το αφήσουμε να μας διχάσει ούτε να μας στερήσει την ελπίδα. Αλλά να μας δυναμώσει, για να σταθούμε μαζί, αποφασισμένοι και ενωμένοι, με μπροστάρηδες τους νέους».

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δείτε το βίντεο

Σούπερ-μάρκετ, κινητή τηλεφωνία και τράπεζες: οι τιμές καλπάζουν, οι πολίτες παραμένουν ανυπεράσπιστοι

Σήμερα οι πολίτες αισθάνονται ανυπεράσπιστοι απέναντι στις καταχρηστικές πρακτικές των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πολίτες για ηλεκτρονικές συναλλαγές που έχουν εκτοξευθεί από την έναρξη της πανδημίας. Ως Κίνημα Αλλαγής κάναμε πρώτοι ερώτηση ένα χρόνο πριν επισκεφθήκαμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και λίγες ημέρες μετά ελεγκτές της Επιτροπής έκαναν εφόδους στις τράπεζες. Λίγες ημέρες μετά τις παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους τραπεζίτες και τους ζήτησε να μειώσουν τις χρεώσεις οι οποίες μειώθηκαν μόνο για 26 απομακρυσμένα νησιά και περιοχές. Το 99,5% των πολιτών συνεχίζει να πληρώνει τις υψηλές αυτές χρεώσεις. Οι συμπολίτες μας που μετρούν καθημερινά και το τελευταίο ευρώ για τα έξοδα επιβίωσης δεν αντέχουν αυτές τις χρεώσεις.

Για τις χρεώσεις δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα πληρώνουμε 60% παραπάνω από ό, τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η σχετική υπερχρέωση επισημαίνεται και στην έκθεση Πισσαρίδη. Κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία τώρα στη δεύτερη καραντίνα, όταν πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για χρήση MB για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς αλλά και ψυχαγωγικούς λόγους. Παρά τις μειώσεις που ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τις εταιρίες, οι μειώσεις που έγιναν ήταν μεμονωμένες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων του 2019.

Ως Κίνημα Αλλαγής καταθέσαμε σχετική ερώτηση και ζητήσαμε τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής για να έρθει στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με τις δύο ανεξάρτητες αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού-ΕΕΕΤΤ) και τους εκπροσώπους των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Φυσικά ο Υπουργός δεν ήρθε ποτέ για να μας εξηγήσει τι γίνεται. Είναι ο ίδιος που ζήτησε να μη μπαίνουμε στα social media για να μη φορτωθεί το δίκτυο αλλά πολύ σύντομα θα κληθεί να μας απαντήσει για την επάρκεια και τη συντήρηση του δικτύου, τώρα που στο δεύτερο lockdown το δίκτυο διαρκώς πέφτει. Απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά για την προστασία τόσο των καταναλωτών, όσο και του κόσμου της αγοράς. Το Υπουργείο Ανάπτυξης επέτρεψε την απότομη αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής από τα σούπερ-μάρκετ και μάλιστα παραμονή της καραντίνας. Κάναμε τη σχετική επισήμανση, είδαμε διάθεση να διερευνηθεί το θέμα, περιμένουμε τα αποτελέσματα. Περισσότερα ΕΔΩ

Εκτός ρυθμίσεων οι αγρότες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη δεύτερη ευκαιρία

Στο φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής και της απώλειας των εκμεταλλεύσεων τους (γης και εγκαταστάσεων) βρίσκονται πολλοί αγρότες εξαιτίας της απουσίας ρυθμίσεων που να τους διευκολύνουν να έλθουν σε διακανονισμό με τις τράπεζες, προκειμένου να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες των μη εξυπηρετημένων δανείων, να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματική ρευστότητα και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να επιβιώσουν.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί πολλοί αγρότες εξ αιτίας της δεσπόζουσας θέσης ορισμένων αγοραστών, αναγκάζονταν να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους και επομένως δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα καλλιεργητικά δάνεια και τα δάνεια για τις επενδύσεις που προέβησαν. Η κατάσταση αυτή έγινε χειρότερη μέσα στην οικονομική κρίση αφού πολλοί αγοραστές, μεταποιητές και εξαγωγείς, αλλά και super markets δεν εξόφλησαν καν την αξία των προϊόντων που αγόρασαν από τους παραγωγούς είτε γιατί αθέτησαν τη συμφωνία τους είτε γιατί λόγω της κρίσης διέκοψαν τη λειτουργία τους και τη δραστηριότητά τους. Την κατάσταση αυτή βέβαια επιδείνωσε και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και η κυβερνητική απόφαση να ανασταλεί (ξανά) μονομερώς για 75 ημέρες η πληρωμή των επιταγών και για τα αγροτικά προϊόντα. Παρά τις πολλές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ το πρόβλημα παραμένει άλυτο και η κρίση της πανδημίας το επιδεινώνει περισσότερο. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος μας κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή

Μέτρα στήριξης: Η ατολμία της κυβέρνησης πλήττει εργαζομένους κι επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρουσιάζεται άτολμη ως προς τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας. Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής παραμένει άγνωστο πότε θα πληρωθεί, η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις δεν έχει ακόμη ανοίξει, ενώ αναπάντητα παραμένουν από την κυβέρνηση τα ερωτήματα που έθεσε το Κίνημα Αλλαγής σχετικά με την αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά 2 δις ευρώ και την ένταξη των προηγούμενων γύρων στην επιστροφή μόνο του 50% του συνολικού ποσού.

Επίσης, η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν συνοδεύεται από επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, προκειμένου να κρατηθούν οι εργαζόμενοι για όσο οι επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές. Και η κυβέρνηση μεταθέτει μόλις το 10% των υποχρεώσεων των κλειστών επιχειρήσεων και με τους περισσότερους εργαζομένους σε αναστολή αντί να τους στηρίζει με γενναία μέτρα για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες να μπορέσουν ν’ αντικρίσουν το μέλλον με αισιοδοξία. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 16.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 18.11.2020