Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Απαράδεκτο να μην εφαρμόζεται το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

«Πέρυσι, καταθέσαμε ως Σοσιαλιστές την πρόταση μου για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, μετά από την πολιτική παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία. Η τροπολογία επικυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά τίποτε δεν άλλαξε. Πολλά κράτη – μέλη συμπεριλαμβανομένων και αυτών με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις όπως της Ισπανίας, συνεχίζουν να εξάγουν όπλα στην Τουρκία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια των δύο κρατών μελών. Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. «Δε μπορεί να μιλάμε για μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρχουν κράτη που εξοπλίζουν έναν διεθνή ταραξία, ο οποίος καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου». 

Μιλώντας αργότερα στο ετήσιο Συμβούλιο του PES «για μια Ευρώπη της Δικαιοσύνης, της Αειφορίας, του Σεβασμού», δήλωσε: «Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα δεν μείωσε ποτέ τον προϋπολογισμό για την Άμυνα, οπότε για εμάς, η δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Εξωτερικών και Άμυνας, είναι θέμα αλληλεγγύης. Μόνο αν δράσουμε μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε». Ο κ. Ανδρουλάκης προέταξε την ανάγκη για Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Εξωτερικών και Άμυνας κι έθεσε εκ νέου το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, κατά την τοποθέτησή του σε πάνελ για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Άμυνας όπου συμμετείχε η Ευρωπαία Επίτροπος από τη Μάλτα υπεύθυνη για θέματα ισότητας, Έλενα Νταλί, η επικεφαλής του SD Σλοβενίας και ευρωβουλευτής Τάνια Φαγιόν, και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάλει. Σχετικά με τις προκλήσεις της κοινής άμυνας στην ΕΕ, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι τα αντίθετα συμφέροντα των κρατών – μελών. Δεν έχει νόημα να έχουμε κοινό στρατό εάν δε μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα τον χρησιμοποιούμε». Σχετικά με τις εξαγωγές όπλων, τόνισε: 

Βίντεο ΕΔΩ

Περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Το «αντίο» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Φώφη Γεννηματά

«Μετά τον πολιτικό κόσμο της πατρίδας μας, σήμερα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τιμούν τη μνήμη της Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, που έφυγε τόσο πρόωρα και άδικα από κοντά μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, για το αφιερωματικό βίντεο με το οποίο τίμησε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά.

Βίντεο ΕΔΩ

Προϋπολογισμός 2022: Απροστάτευτος ο πολίτης απέναντι σε πανδημία, ακρίβεια & ενεργειακή κρίση

Η Κυβέρνηση που συνεχώς ευαγγελίζεται την «επιστροφή στην κανονικότητα», με τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε φαίνεται ότι οραματίζεται μια κανονικότητα μόνο για λίγους. Για αυτό επιμένει στην συντήρηση των ολιγοπωλίων και της ακρίβειας, την διατήρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον πιστωτικό αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις απευθείας αναθέσεις στους «λίγους και εκλεκτούς». Η ανάκαμψη που υπόσχεται δεν αφορά όλους τους πολίτες κι αυτό αντανακλάται στις προτεραιότητές της: Για ακόμη μία φορά ο πολύπαθος τομέα της Υγείας αντιμετωπίζεται επιφανειακά, χωρίς κανέναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Παρότι μάλιστα το ΕΣΥ έχει τον απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις εμβαλωματικές, προσωρινές λύσεις. Παράλληλα, επιμένει να παρακολουθεί αμέτοχη το «τσουνάμι» ακρίβειας, αποδίδοντας απλά τις ανατιμήσεις στις διεθνείς εξελίξεις. Όμως, και η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών που περιγράφει στον σχέδιο του προϋπολογισμού δεν έχει αντίκρισμα στους πολίτες, καθώς βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη ολοένα και να μειώνεται. Το Κίνημα Αλλαγής, με σεβασμό στην παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ που αγωνίστηκε για το κοινωνικό κράτος, τη μείωση των ανισοτήτων και την αναδιανομή του πλούτου, καταψηφίζει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που είναι απόλυτα αναντίστοιχος με τις ανάγκες της χώρας. Περισσότερα ΕΔΩΕΔΩΕΔΩ κι ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ανάγκη για μία κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Εξωτερικών και Άμυνας»H δοκιμασία της κοινωνίας από την πανδημία δεν θα τελειώσει όσο κυριαρχεί η πόλωση και η ακραία δημαγωγία