Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Πολυτεχνείο: Δεν παίζουμε με τη φωτιά του διχασμού

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας. To Πολυτεχνείο είναι μια εμβληματική επέτειος και οι εκδηλώσεις μνήμης οφείλουν να αφουγκράζονται τις αγωνίες του λαού, στο όνομα του οποίου έγινε η εξέγερση. Θα έπρεπε λοιπόν να είναι αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση της πανδημίας και σε περίοδο καραντίνας – κυρίως, όμως, την ώρα που έχουμε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς καθημερινά – προέχει η ζωή των ανθρώπων και η δημόσια υγεία.

Επιλέξαμε έτσι το δρόμο της υπευθυνότητας: στις 12/11, από τη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι το Πολυτεχνείο πρέπει εφέτος να εορταστεί σεμνά και μετρημένα, χωρίς πορεία, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να στήσει σκηνικό έντασης και σύγκρουσης για το αυτονόητο. Θέλησε να αποπροσανατολίσει μέσω της πόλωσης από τα πραγματικά προβλήματα και ν’ αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη με δήθεν επίδειξη ισχύος. 

Ο κ. Μητσοτάκης έσυρε πρώτος το χορό της όξυνσης με τη στάση του στη Βουλή, προκαλώντας σε αναμέτρηση τα κόμματα που είχαν διαφορετική άποψη. Και το κάλεσμά του για κοινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο Πολυτεχνείο ήρθε εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να είναι προσχηματικό. Δεν επιδίωξε εξαρχής την απαραίτητη συνεννόηση και συναίνεση, ενώ είχαν προηγηθεί μεταξύ άλλων απαράδεκτες προφορικές απαγορεύσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Το αποκορύφωμα, όμως, της κυβερνητικής μεθόδευσης γι’ αυτή την τεχνητή σύγκρουση είναι η ακραία απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ για γενικευμένη απαγόρευση συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας. Απόφαση πολιτικά απαράδεκτη και προκλητική, η οποία επιβεβαιώνει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης καταφεύγει στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και φέρει την κύρια ευθύνη για τις επικίνδυνες καταστάσεις που δημιουργούνται.

Σ’ αυτή την τεχνητή πόλωση, όμως, παγιδεύονται και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, δεν συναινούμε σε κείμενα που δεν έχουν πρακτικό αντίκρισμα για την υπέρβαση των κυβερνητικών αυθαιρεσιών και υιοθετούν την επιλογή του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 για την πραγματοποίηση πορείας εν μέσω πανδημίας. Η δε στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει για άλλη μία φορά τον οπορτουνισμό του: δεν συμφωνεί, υποτίθεται, με την πορεία, αλλά συνυπογράφει για την πραγματοποίησή της, συμβάλλοντας στην πόλωση.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν παίζει αυτές τις κρίσιμες ώρες με τη φωτιά. Δεν συμμετέχουμε σε μετωπικές κινήσεις. Δεν συναινούμε στην πόλωση. Λέμε ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια. Ιδιαίτερα την ώρα που αντιμετωπίζουμε μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών και κινδυνεύουμε με νέα αδιέξοδα στην οικονομία, τα οποία διευρύνουν τις ανισότητες και απειλούν την κοινωνική συνοχή.

ΜΜΕ: Η ενημέρωση δεν είναι show για έναν, αλλά δικαίωμα όλων μας

Σήμερα δώσαμε στη δημοσιότητα στοιχεία από τις εμφανίσεις κομματικών στελεχών ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής στις πρωϊνές πολιτικές εκπομπές των καναλιών εθνικής εμβέλειας την περίοδο από 15.10 έως 6.11.2020, πριν δηλαδή το lockdown. Τα στοιχεία αποτυπώνουν αυτό που αισθανόμαστε όλοι: ότι η ενημέρωση έχει μετατραπεί σε show για έναν, ότι η φωνή μας φιμώνεται και η παρουσία μας υποβαθμίζεται διαρκώς:  210 συμμετοχές στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, 90 συμμετοχές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, 19 συμμετοχές στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, ακόμη λιγότερες οι συμμετοχές των άλλων κοινοβουλευτικών κομματων. 

Όμως το άρθρο 15 του Συντάγματος υποχρεώνει τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην αντικειμενικη και επί ίσοις όροις μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων. Με αυτά τα στοιχεία, η συνταγματική υποχρέωση, η δεοντολογία, η ισονομία παραβιάζονται βάναυσα. Οδηγούμαστε σταδιακά στην έκφραση μόνο μιας άποψης, της κυβερνητικής. Με τη συμβολή βέβαια και των γνωστών πακέτων εκατομμυρίων που παρέχονται στα κανάλια, για να “ενημερώνουν”. 

Το επιχείρημα κάποιων είναι “μα τώρα έχουμε πανδημία, χάνονται ζωές, δεν θα ασχοληθούμε με την πολιτική”. Η απάντηση είναι ότι βεβαιως και πρέπει να ακουστούν οι ειδικοί επιστήμονες, να ενημερωθεί ο πολίτης. Όχι όμως να μπει lockdown στους δημοκρατικούς θεσμούς. Η λειτουργία της Δημοκρατίας δεν αναστέλλεται. Η Βουλή εξακολουθεί να λειτουργεί. Η δημοκρατια επιβάλλει στην Κυβέρνηση να κυβερνά και στην αντιπολίτευση να ελέγχει. Αυτή  είναι η λαϊκή εντολή. Για να πληροφορούνται οι πολίτες και να κρίνουν. Και να αποφεύγεται η επανάληψη λαθών και παραλείψεων εις βάρος της κοινωνίας. Εκτός αν κάποιοι ονειρεύονται μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση.

Όσον μας αφορά δεν θα τους κάνουμε βέβαια την χάρη. Δημιουργική και υπεύθυνη αντιπολίτευση ναι, με προτάσεις ναι, αλλά τα πράγματα  θα λέγονται με το όνομα τους, χωρίς συμβιβασμούς. Όταν επικαλούμαστε τις άλλες χώρες για την πανδημία, ας τις επικαλούμαστε και για τον σεβασμό στην “άλλη άποψη”.  Αυτό οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφειλουν να το αναδεικνύουν. Δίνοντας βημα σε όλες τις απόψεις. Δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να εκφράζονται μέσα από τα κόμματα – θεσμούς της Δημοκρατίας, που επιλέγουν. Να έχουν την δίκη τους φωνή. Χωρις να καταφεύγουν στην εργαλειοποίηση δημοσιογράφων-καλεσμένων  που λειτουργούν ως κομματικοί ινστρούκτορες ή στο κόλπο της εμφάνισης βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ως “ειδικων”, σε κρίσιμα θέματα (πχ εθνικά). Δεν διεκδικούμε λοιπόν ειδική μεταχείριση, δεν διαπραγματευόμαστε απολύτως τίποτα, δεν διαμαρτυρόμαστε. Όμως δεν δεχόμαστε αποσιώπηση και διαστρέβλωση των θέσεων μας. Απαιτούμε να ακούγεται η φωνή όλων. Είναι δικαίωμά μας, δικαίωμα των πολιτών είτε αρέσει στον κ Μητσοτακη είτε όχι. Γιατί αυτή είναι η Δημοκρατία. Γιατί αυτό επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα επιμείνουμε μέχρι να δικαιωθούμε, να λειτουργήσει πραγματικά η Δημοκρατία στον τόπο.

Δείτε το βίντεο

Ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση ν’ αλλάξει ρότα και να ζητήσει αποφάσεις για κυρώσεις από τους εταίρους

Για μία ακόμη φορά, η Τουρκία με την παρουσία Ερντογάν στα Βαρώσια και του Oruc Reis έξω από τη Ρόδο, συνεχίζει και κλιμακώνει τις επιθετικές της ενέργειες και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, αγνοώντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.  Η κυβέρνηση πρέπει ν’ αλλάξει ρότα. Πρέπει να εγκαταλείψει την υποχωρητικότητα που δίνει πρόφαση στους εταίρους μας ν’ αποφύγουν συγκεκριμένες αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Να γίνει κατανοητό απ’ όλους, ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει με κάθε μέσο την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Περισσότερα ΕΔΩ

Στελέχωση ΜΕΘ: Να γίνουν τώρα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις!

Για άλλη μια φορά, ο συνήθης ύποπτος,  κ. Πολάκης, με την ανοχή και κάλυψη του κ. Τσίπρα, προσέφερε σανίδα σωτηρίας στον κ. Μητσοτάκη. Έδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ να συσκοτίζει τις ευθύνες της για την απαράδεκτη καθυστέρηση στη στελέχωση και λειτουργία όλων των ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή.

Η αλήθεια, όμως, δεν κρύβεται. Ως το βράδυ του Σαββάτου λειτουργούσαν μόνο 25 από τα 50 κρεβάτια αυτών των ΜΕΘ, με αποσπασμένους από άλλα νοσοκομεία, καθώς οι νέες προσλήψεις προκηρύχθηκαν μόλις στις 5 Νοεμβρίου. Με αποσπάσεις προσωπικού από άλλα δημόσια νοσοκομεία σχεδιάζουν τώρα να λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα 25 κρεβάτια. Τα ψέματα και η αναποτελεσματικότητα είναι πια προφανή. Πρέπει να προχωρήσουν τώρα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ενεργειακή μετάβαση: Φέρνουν lockdown στις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρομεσαίους παραγωγούς

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο κ. Χατζηδάκης προχωρούν σε μια δέσμη μέτρων που φέρνει το απόλυτο lockdown στις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ. Ναρκοθετεί την προσπάθεια επίτευξης των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της χώρας και προωθεί το συγκεντρωτισμό των ΑΠΕ. Το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ δεν αντιμετωπίζεται ορθολογικά και δίκαια, μολονότι υπήρξε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για να στηθεί το δήθεν success story της ΔΕΗ. Τώρα, μαθαίνουμε ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα φορτωθεί στις πλάτες των μικρομεσαίων επενδυτών και των απλών καταναλωτών, ενώ οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση παραδίδει πλέον οριστικά στα χέρια των λίγων και όχι των πολλών την ενεργειακή μετάβαση και τους στόχους για το 2030 και το 2050 που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα. Έστω κι αυτή τη στιγμή, το Κίνημα Αλλαγής καλεί τον αρμόδιο υπουργό να πάρει πίσω τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε και να δώσει χώρο και χρόνο για ουσιαστικό διάλογο, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 12.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 17.11.2020