Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φώφη Γεννηματά: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό της οπισθοδρόμησης και των αδιεξόδων

 • Η πανδημία απειλεί την υγεία και την ζωή μας και τα προβλήματα επεκτείνονται στην οικονομία. Οι πολίτες βλέπουν την κυβέρνηση της ΝΔ να στέκεται αδύναμη και ανίκανη και για να καλύψει ευθύνες, λάθη και παραλείψεις διολισθαίνει στον αυταρχισμό και τον έλεγχο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ενόψει του εμβολίου «που θα τα λύσει όλα» πάλι την «ανεμελιά» του, που την παραδέχθηκε. 
 • Ένας «οδικός χάρτης» είναι τώρα αναγκαίος για τα επόμενα βήματα. Ο δικός μας «οδικός χάρτης» έχει τέσσερα ορόσημα: ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές, ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα, δομές αποκατάστασης και εμβολιασμό. Ειδικά για το τελευταίο, κρίσιμη είναι η επαρκής και έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων, η σωστή προετοιμασία, η διαφανής διαδικασία και τα κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού, όπως και μια καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού χωρίς λογικές νέας «λίστας Πέτσα». 
 • Το ίδιο απαραίτητη είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και η έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των υγειονομικών με την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και τη χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων. Έχουμε επιπλέον χρέος οι υγειονομικοί που χάθηκαν πάνω στο καθήκον, έχοντας νοσήσει από τον ιό μέσα στα νοσοκομεία, να εξεταστεί η περίπτωσή τους ως «εργατικό ατύχημα», ώστε να δοθεί η σχετική σύνταξη στους οικείους τους. Το ίδιο και για όσους παρουσιάζουν επιπλοκές και μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εργασία τους.
 • Ανησυχούμε για τις εξελίξεις και στα εθνικά θέματα. Διότι η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Η απροθυμία της Ευρώπης να λάβει τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία. Ενώ η κυβέρνηση, αντί να ομολογήσει στον Ελληνικό λαό την αλήθεια, επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Η έλλειψη αποφασιστικότητας και η διαρκής υποχωρητικότητα μάς οδήγησαν εδώ. Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική. Και θα είναι αδιανόητο να συρθεί η χώρα μας σε ένα διάλογο με την Τουρκία που αφορά οτιδήποτε άλλο πέραν του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
 • Στην οικονομία, δύο θα έπρεπε να είναι οι κύριοι στόχοι: να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση, στηρίζοντας με σχέδιο εργαζόμενους και επιχειρήσεις, και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Οι στόχοι αυτοί δεν προωθούνται με τον προϋπολογισμό και τις οικονομικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός είναι «εικονική πραγματικότητα». Υπηρετεί τη συντηρητική  οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και είναι κοινωνικά άδικος και  στην ουσία αντιαναπτυξιακός.
 • Διαφωνούμε, επίσης, με το κυβερνητικό σχέδιο για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διότι δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον του τόπου. Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, έχουμε ήδη παρουσιάσει το δικό μας σχέδιο, την εναλλακτική πρόταση για τη Νέα Αλλαγή. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο ποσοστό κατευθύνονται στο δικό μας σχέδιο σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα. Διότι πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι η μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία με παραγωγή στον τόπο μας και η έμφαση στις εξαγωγές.
 • Οι προτάσεις μας είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς και κατευθύνουν τους διαθέσιμους πόρους της χώρας σε 4 άξονες. Ο πρώτος είναι τα άμεσα μέτρα, όπως: αξιοποίηση μέρους του αποθέματος των 37 δις ευρώ, νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για το 2021, επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, αναστολή έως τον Μάιο των υποχρεώσεων και κούρεμα οφειλών κατά 30% για τους συνεπείς, 120 δόσεις, αναστολή της εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα και των πλειστηριασμών α’ κατοικίας. Επίσης, οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή να παίρνουν το 100% του μισθού τους με όριο τα 1000 ευρώ, να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και να συμπεριληφθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης, λαμβάνοντας άμεσα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις.
 • Προτείνουμε, επίσης, παρεμβάσεις και μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με ελάφρυνση του φορολογικού βάρους και ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία, με έμφαση στην αναγέννηση του ΕΣΥ και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους. Και τέλος, επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες και οικονομικά βιώσιμες, με εξαγωγικό προσανατολισμό.
 • Χρειάζονται για όλα αυτά τρεις προϋποθέσεις: κατάργηση του στόχου των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων, ομαλή διαχείριση του μεγάλου δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου και έλεγχος του Υπερταμείου από τη χώρα μας, ώστε να ενισχυθούν οι πόροι για το ασφαλιστικό, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
 • Το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, διότι, όπως ανέδειξε από πέρυσι που η κυβέρνηση τις μείωσε, σε αυτή την κρίσιμη για τα εθνικά θέματα περίοδο πρέπει να είναι αυξημένες.
 • Χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός της κυβέρνησης σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές. Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος ελέω κορονοϊού, ενώ η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη βολική αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να δημιουργήσει μια κοινωνία διαιρεμένη, αλλά η δική μας υπόσχεση είναι να είμαστε απέναντι σε ό,τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη και ό,τι εμποδίζει την κοινωνία να ανασάνει. Η Νέα Αλλαγή, η προοδευτική διακυβέρνηση, η νέα σελίδα για την χώρα μας, δεν είναι ευχολόγιο, αλλά κοινωνικό αίτημα.

Άνοιγμα εκκλησιών: Λάθος η διαχείριση του πολιτικού κόστους σε βάρος της υγείας και της ζωής

Η κυβέρνηση καταφεύγει σε ημίμετρα και στο άνοιγμα των εκκλησιών για την περίοδο των εορτών. Ποιος θα είναι αυτός, αλήθεια, ο οποίος θα ελέγξει τον αριθμό των πιστών που μπαίνουν στις εκκλησίες; Μπορούν να το κάνουν οι ιερείς; Όπως τόνισε στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αναμένουμε μεν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, αλλά έχουμε δει και στο παρελθόν ότι έχουν βρεθεί λύσεις, όπως να γίνονται οι λειτουργίες χωρίς πιστούς. Διότι οι εκκλησίες θα γεμίσουν και κανείς δεν θα μπορέσει να διώξει τους πιστούς που θα μπουν, εις βάρος, όμως, της υγείας τους. Και γι’ αυτό είναι ολέθριο λάθος της Κυβέρνησης να γίνεται διαχείριση του πολιτικού κόστους σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των πολιτών.

Προσφυγικό: Το Καρά Τεπέ μετατρέπεται σε νέα Μόρια;

Η εφιαλτική είδηση του βιασμού ενός τρίχρονου κοριτσιού στο Καρά Τεπέ δεν είναι τίποτε άλλο παρά θλιβερή κορωνίδα σε μια σειρά περιστατικών που δίνουν την εντύπωση ότι η κατάσταση στον προσωρινό καταυλισμό, τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, αρχίζει να εκτροχιάζεται. Το Καρά Τεπέ μετατρέπεται, με γοργούς ρυθμούς, σε μια νέα Μόρια. Παρά τις διαβεβαιώσεις και θριαμβολογίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει αρχίσει να επικρατεί η ανομία, η απελπισία και ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώ η αποσυμφόρηση έχει μείνει στη μέση. Δεν υπάρχει, όμως, καμία δικαιολογία για όσα ντροπιαστικά συμβαίνουν στη Λέσβο. Μέχρι πότε, άραγε, θα συνεχίσει ν΄ ανέχεται το Υπουργείο αυτή την κατάσταση; Περισσότερα ΕΔΩ

Πανεπιστήμια: Ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία

Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ότι τα Πανεπιστήμια χρειάζονται ένα νέο και αποτελεσματικό τρόπο φύλαξης αντί των αποτυχημένων εργολαβιών, καθώς φαινόμενα βίας, λαθρεμπορίου και καταλήψεων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά. Όμως, οι προτεινόμενες όμως ρυθμίσεις των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη μας βρίσκουν αντίθετους, αφού δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες φύλαξης των πανεπιστημίων και υπακούουν στην αστυνοκρατούμενη αντίληψη της ΝΔ. Τι θέλουμε εμείς; Ένα σώμα πανεπιστημιακών φυλάκων που να εποπτεύεται και να λογοδοτεί στον πρύτανη. Θέλουμε οι πανεπιστημιακοί φύλακες να έχουν ειδική εκπαίδευση και το σώμα αυτό να μην επιβαρύνει τον ήδη ασφυκτικά περιορισμένο τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων. Λέμε, επίσης, «ναι» στη χρήση ακαδημαϊκών ταυτοτήτων για την πρόσβαση σε χώρους που κρίνουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων. «Όχι» σε πρόσθετο πειθαρχικό δίκαιο, εκτός των ποινών που προβλέπονται στους εσωτερικούς κανονισμούς των Πανεπιστημίων. Περισσότερα ΕΔΩ

Βουλή: Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της κυβέρνησης για «στρατηγικό επενδυτή», μετέωροι οι εργαζόμενοι στο Σκαραμαγκά

Τη μεγάλη εκκρεμότητα της κυβέρνησης με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναδεικνύουν με νέα ερώτησή τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Όπως επισημαίνουν, ο διαγωνισμός για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων διέψευσε τις κυβερνητικές προσδοκίες και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους, καθώς δεν έχει υπάρξει διασφάλιση για τη μεταφορά τους στο νέο σχήμα που θα προκύψει μετά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων. Περισσότερα ΕΔΩ

Βουλή: Έλλειμμα σοβαρότητας από την κυβέρνηση – Στον αέρα οι μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων

Δημόσια παρέμβαση και ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό καταθέτει η βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι εξετάζει εκ νέου την εισαγωγή στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας της σύμφωνης γνώμης του δημάρχου ως αναγκαία προϋπόθεση για την αποχώρηση υπαλλήλων. Όμως, ο τρέχων κύκλος κινητικότητας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι έχουν αιτηθεί και προγραμματίσει τη μεταφορά τους προς άλλους φορείς. Δίχως διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων ή διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις ή έστω κάποια ενημέρωση για το θέμα, παρά μόνο με «διαρροές».

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 14.12.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 17.12.2020