Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα

Αυτή είναι η κατακόκκινη γραμμή μας. Δεν μπορούμε να θέσουμε μόνοι μας υπό αμφισβήτηση την εθνική μας κυριαρχία. Αν η Τουρκία περάσει τα 12 ναυτικά μίλια, οι Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Όπως δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, δηλώσεις υπουργών, όπως αυτή του κ. Γεραπετρίτη σήμερα, που προσδιορίζουν την κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια είναι απαράδεκτες. Τόσο απαράδεκτες, που προκάλεσαν την αντίδραση έγκριτων διεθνολόγωνακαδημαϊκών και πρέσβεων ε.τ. Για όλα αυτά, η ευθύνη βαραίνει τον Πρωθυπουργό. Είναι η δική του γραμμή ανοχής και κατευνασμού που αποθρασύνει την Τουρκία. 

Θυμίζουμε ότι το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας μας. Αν το Oruc Reis περάσει τα 12 μίλια, τότε η Τουρκία εμποδίζει την Ελλάδα να ασκήσει το δικαιωμά της στην επέκταση, να κάνει χρήση και άσκηση δικαιώματος.

Καλό θα είναι, επίσης, η κυβέρνηση ν’ ασχολείται περισσότερο με τις προκλήσεις της Τουρκίας παρά να σχολιάζει τους πολιτικούς αρχηγούς. Όσο για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, διερωτώμαστε γιατί δεν το έκανε όταν κυβερνούσε. Ας είναι πιο σοβαροί. 

Ως προς τη Σύνοδο Κορυφής, αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και να ζητήσει την οριστικοποίηση του καταλόγου των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένας αυτόματος μηχανισμός ενεργοποίησής τους και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση να μην φοβηθεί ακόμη και να ασκήσει ακόμη και το δικαίωμα του βέτο εάν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν είναι ικανοποιητικές. Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει πια από δηλώσεις, παρά μόνο από κυρώσεις και το έχουμε επισημάνει έγκαιρα.

Άλλο ένα μνημείο “γαλάζιας” διακυβέρνησης

Για ποιο λόγο, άραγε, η κυβέρνηση έσπευσε να εξαλείψει τις πειθαρχικές και ποινικές διώξεις αιρετών και υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης σε βάθος ετών, ακόμη και όσων διώκονται για κακουργήματα; Για ποιο λόγο αποδέχθηκε, μάλιστα, βουλευτική τροπολογία ο υπουργός Εσωτερικών, όταν αυτή αφορά ακόμη και υποθέσεις κατάχρησης εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου; 

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις για ποιο λόγο επέλεξε να περάσει τη ρύθμιση χωρίς δημόσια διαβούλευση και ακρόαση των φορέων στη Βουλή, χωρίς κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κι ενώ αμφισβητείται ακόμη και η συνταγματικότητά της. Επέλεξε το “τρικ” της βουλευτικής – αντί της υπουργικής – τροπολογίας για να το αποφύγει. Μαζί της και ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπερψήφισε την διάταξη και αναζητά εκ των υστέρων προσχήματα να διαφοροποιηθεί, δίνοντας άλλο ένα παράδειγμα της πρόχειρης και ανεύθυνης αντιπολίτευσης που ασκεί. 


Το Κίνημα Αλλαγής καλεί τα επίσημα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης να λάβουν θέση και θα ερευνήσει το ζήτημα σε βάθος και ως το τέλος. Διότι θίγει τους θεσμούς κι είναι εξαιρετικά σοβαρό από τη φύση του, συνιστώντας αδιανόητη και ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς ελέγχους και στη Δικαιοσύνη. Περισσότερα ΕΔΩ

Νομοσχέδιο για «Δεύτερη Ευκαιρία»: Άλμα στο κενό από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το νομοσχέδιο της «Δεύτερης Ευκαιρίας», το οποίο είναι προβληματικό σε πολλά σημεία του. Εμείς, αντιπαραβάλλουμε το σχέδιο της «Νέας Αλλαγής», το οποίο προβλέπει ένα σύγχρονο Πτωχευτικό Δίκαιο με παράλληλη προστασία της πρώτης κατοικίας. Προστασία την οποία αγνοεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της και μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές. Το σχέδιό μας προβλέπει, επίσης, ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και όχι μόνο στα λόγια. 

Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έχουμε επίσης πει ότι αδυνατεί να περιγράψει το παρόν και υπόσχεται ένα δήθεν ελπιδοφόρο μέλλον. Η κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι η ύφεση εφέτος θα αγγίξει το διψήφιο νούμερο, ενώ τα προβλήματα είναι ήδη εδώ: λουκέτα σε επιχειρήσεις, ανεργία, μείωση εισοδημάτων, αύξηση κόκκινων δανείων, έλλειψη δημοσίων επενδύσεων. Δεν δίνει εγγυήσεις για το μέλλον και οι στόχοι που βάζει δεν βασίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, παρά μόνον σε προβλέψεις που αγνοούν την πραγματικότητα της βαθιάς ύφεσης και της αβεβαιότητας. Η κυβέρνηση δεν έχει καν αναπτυξιακή στρατηγική και ο προϋπολογισμός του 2021 μοιάζει με άλμα στο κενό.  Γι’ αυτό κι εμεις επιμένουμε στις προτάσεις μας για τη «Νέα Αλλαγή», την οποία έχουν ανάγκη η χώρα και η κοινωνία.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 14.10.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 16.10.2020