Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος για δίκαιο καταμερισμό του κόστους

«Εμείς είχαμε εξαρχής ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης σε σχέση με το πλαφόν στη λιανική τιμή, στο τιμολόγιο του ρεύματος. Θεωρούμε ότι είναι μια πιο δίκαιη επιλογή καταμερισμού του κόστους ανάμεσα στους μεγάλους παραγωγούς, στο νοικοκυριό αλλά και στο κράτος», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Επιτροπή Αγώνα για τη θέρμανση στη Φλώρινα. Αναφερόμενος στις υψηλές δαπάνες θέρμανσης των νοικοκυριών στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στη Φλώρινα και την Καστοριά, επισήμανε ότι για τους κατοίκους αυτών των περιοχών απαιτείται η μείωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και η επιδότηση άλλων μορφών θέρμανσης.

Έθεσε, επίσης, το ζήτημα της πραγματικής φορολόγησης των υπερκερδών των μεγάλων παραγωγών και όχι αυτών που εμφανίζονται, τα οποία είναι πολύ κατώτερα από αυτά που εκτιμούμε. «Από τη μία φεύγουν πάρα πολλά χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και αντί να πάνε απευθείας στην προστασία του καταναλωτή, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των χρημάτων πάει στην στήριξη ισχυρών παικτών της οικονομίας και της ενέργειας με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πολύ άδικη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και της περιπέτειας που ζούμε», κατέληξε.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ν. Ανδρουλάκης: Το απόρρητο εργαλειοποιήθηκε με στόχο τη συγκάλυψη

Αίτηση για την κήρυξη ως αντισυνταγματικής της διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν παρακολουθηθεί από την ΕΥΟ κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Η διάταξη του Ν. 4790/2021 θα έπρεπε να είχε καταργηθεί από τις αρχές Αυγούστου οπότε έγινε γνωστή η παρακολούθησή μου. Η Κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να το κάνει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, που εξέδωσε. Δεν το έπραξε. Είχε την ευκαιρία επίσης να κάνει δεκτή σχετική τροπολογία, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις 29 Σεπτεμβρίου 2022. Το απέφυγε εκ νέου. Τελικώς, και αυτή η πτυχή της υπόθεσης έρχεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, ώστε να κριθεί το κύρος της επίμαχης διάταξης.», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το απόρρητο εργαλειοποιήθηκε από την Κυβέρνηση με στόχο τη συγκάλυψη και δημιούργησε νησίδες ανομίας στη λειτουργία του Κράτους, κάτι που δεν νοείται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία», δήλωσε. Με την αίτηση ακύρωσης, προσέβαλε την απόρριψη από την ΑΔΑΕ αιτήματός του να ενημερωθεί σε σχέση με την παρακολούθηση του και ζητείται να αναγνωριστεί ότι η διάταξη του Ν. 4790/2021 με την οποία απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Περισσότερα ΕΔΩ

Υποκλοπές: Προσωπικά εκτεθειμένος ο Πρωθυπουργός

Η ΝΔ προσπάθησε επίμονα και συστηματικά να αποκρύψει την αλήθεια για την υπόθεση των υποκλοπών. Σήμερα, η τοξική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν πνίγει και τους ίδιους. Ο Πρωθυπουργός είναι προσωπικά εκτεθειμένος μετά τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος. Η ανίχνευση της παρουσίας και της χρήσης του κακόβουλου λογισμικού Predator στην Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της ζοφερής αυτής υπόθεσης. Τα ερωτήματα παραμένουν. Τι έχει γίνει τρείς μήνες τώρα για τη διερεύνηση της υπόθεσης; Φαίνεται, όμως, πως ένα πέναλτι κι ένα δημοσίευμα ήταν πιο ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επικαλείται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, η ανεξάρτητη και αμερόληπτη Δικαιοσύνη οφείλει να λειτουργήσει ως εγγυητής των ατομικών ελευθεριών και ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου. Πέρα από την παρα-πολιτική διαχείριση που επιχειρείται από αρκετούς στη δημόσια συζήτηση, η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι ένα ζήτημα βαθιά θεσμικό. Η δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.