Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φώφη Γεννηματά: “Το clickaway ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες”

Η κυβέρνηση καταδικάζει το λιανεμπόριο και χρησιμοποιεί την κρίση για να στηρίξει τους λίγους και μεγάλους, διότι η μέθοδος του “click away” εκ των πραγμάτων ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες, επισήμανε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εστίασης και του εμπορίου. Όπως πρόσθεσε, το Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και γι’ αυτό προτείνει ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης του λιανεμπορίου και της εστίασης, με επτά στοχευμένα μέτρα:

  • Νέο Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής για το 2021, αντίστοιχου ύψους με το 2020, με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και επιστροφή μόνο του 50% από τις παλαιότερες δόσεις και του 30% από τις καινούργιες.
  • Ρύθμιση σε 120 δόσεις των υποχρεώσεων των πληττόμενων επιχειρήσεων και «κούρεμα» κατά 30% των υποχρεώσεων για όσους αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους.
  • Επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που επλήγησαν ως τις 30/4.
  • Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
  • Νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας, με εγγύηση του κράτους, αποκλειστικά για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Επιδότηση κατά 40% των ενοικίων ως 30/4.
  • Πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, αφού έκλεισε το μάτι στον κόσμο της αγοράς πολλάκις για άνοιγμα το Δεκέμβριο – αγνοώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα – τελικά αποφάσισε να κλείσει κάθε χαραμάδα ελπίδας για την επιβίωση του εμπορικού κόσμου μέσω του “click away”. Αποφάσισε αντί του σταδιακού ανοίγματος να ευνοήσει τις μεγάλες αλυσίδες και οδηγεί τους μικρομεσαίους – την πλειονότητα, δηλαδή, των λιανεμπόρων – να χάσουν σχεδόν το 1/4 του ετήσιου τζίρου τους, καθώς δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Μάλιστα, χρειάστηκε να περάσουν εννέα μήνες από το πρώτο lockdown για να εξαγγείλει τώρα η κυβέρνηση πρόγραμμα επιδότησης για τη δημιουργία e-shop!

Όπως, άλλωστε, έχει επισημάνει προ καιρού το Κίνημα Αλλαγής, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Γι’ αυτό το λόγο, με ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης τονίζει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά για ν’ ανακουφίσουν τους επαγγελματίες από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και ζητάει απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με την υλοποίηση από την κυβέρνηση νέων προγραμμάτων ενίσχυσης για αυτοαπασχολούμενους και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ή την ενεργοποίηση νέων εργαλείων ρευστότητας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι με άλλη ερώτησή τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προτείνουν πρόσληψη ανέργων με επιδότηση εργασίας στις εταιρείες ταχυμεταφορών και υπηρεσιών delivery ή στις επιχειρήσεις με e-shop που θέλουν να λειτουργήσουν δικό τους σύστημα ταχυμεταφορών ή ακόμη και την επιχορήγηση ΚΟΙΝΣΕΠ και ΙΚΕ για την άμεση δημιουργία τοπικών δικτύων (city courier) με προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και οχημάτων. Επίσης, ζητούν απαντήσεις για την απουσία ρυθμιστικής παρέμβασης της ΕΕΤΤ στην αγορά ταχυμεταφορών, αλλά και για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών, προς όφελος των καταναλωτών και την προστασία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό: Να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους και να στηριχθούν από την κυβέρνηση

Να μεριμνήσει άμεσα για την ενίσχυση των 85.000 εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό, τουλάχιστον για το μήνα Δεκέμβριο, καλεί την κυβέρνηση η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Όπως τονίζει σε δήλωσή της, οι 85.000 εργαζόμενοι, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534€) μέχρι και τον Οκτώβριο. Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, η ρύθμιση διεκόπη και με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ παραπέμπονται στο Ταμείο Ανεργίας των εποχικών (400€ τον μήνα για τρεις μήνες). Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από την μείωση της οικονομικής βοήθειας, δεν θα πληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο, αφού αυτή την εποχή ο ΟΑΕΔ χρειάζεται 40-60 ημέρες για να αρχίσει να πληρώνει.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, όμως, όπως και οι οικογένειές τους πρέπει να κάνουν Χριστούγεννα! Περισσότερα ΕΔΩ

Κορονοϊός: Έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και διεξαγωγή τεστ από τις Κινητές Μονάδες «κατόπιν ενεργειών» υπουργών!

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει επανειλημμένα τη διεξαγωγή τεστ με συγκεκριμένο και στοχευμένο σχεδιασμό, προς όφελος των πολιτών, αλλά και της ορθής επιτήρησης των επιδημιολογικών δεδομένων. Όμως, όπως καταγγέλλει το Κίνημα Αλλαγής, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή τεστ με τις Κινητές Μονάδες σε συγκεκριμένες περιοχές, κατόπιν παρεμβάσεων συγκεκριμένων υπουργών. Για το ζήτημα, μάλιστα, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, ζητώντας από τον κ. Κικίλια απαντήσεις σχετικά με το αν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τη μαζική διενέργεια τεστ στον πληθυσμό.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 11.12.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 15.12.2020