Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φώφη Γεννηματά: Κατακόκκινη γραμμή για την Ελλάδα τα 12 ναυτικά μίλια

Στις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας, υπάρχει μία κατακόκκινη γραμμή: αυτή των ερευνών εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων. Όπως τόνισε στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Φώφη Γεννηματά, «πρέπει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος να ορθώσουμε το ανάστημα μας. Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους εταίρους και προς την Τουρκία ότι αυτή την φορά είμαστε αποφασισμένοι. Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα. Ο κ. Μητσοτάκης αυτή την εντολή πρέπει να δώσει στο στράτευμα, στους αρχηγούς και αυτοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, είναι δικαίωμά κυριαρχίας και όχι απλά κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο έχουν αυτό το δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι πρέπει να δεχθούμε την αμφισβήτησή του ευθέως από την Τουρκία και το Oruc Reis».

Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν λένε τα παραπάνω. Η συζήτηση είναι ότι θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Θα είναι αργά, όμως, εάν αυτές επιβληθούν όταν το Oruc Reis θα έχει περάσει το όριο των 12 ναυτικών μιλίων. Επίσης, πιστεύουμε ότι η χώρα μας θα πρέπει να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη στις περιοχές όπου υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ και περιλαμβάνονται στις συμφωνίες. Το είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, αλλά δεν το κάνει. Θα μπορούσε να το έχει πράξει ο κ. Τσίπρας όταν κυβερνούσε, αλλά δεν το έκανε. 

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει ν’ αναλάβει πρωτοβουλία για να σταματήσει άμεσα η πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από την Ευρώπη. Είναι φανερό ότι θα έπρεπε οι κυρώσεις ήδη να έχουν αποφασιστεί και να μπορούν να ενεργοποιηθούν με ένα συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.Να ξέρει η Τουρκία τι την περιμένει σε θέματα που την ενδιαφέρουν σε σχέση κυρίως με την οικονομία της, με την τελωνειακή ένωση. Χρειάζεται μία νέα σχέση, μία νέα συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που δεν θα αφορά μόνο σε παροχές και βοήθεια αλλά θα έχει συγκεκριμένες ρήτρες, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από τη μεριά της. 

Δείτε το βίντεο

Πρόταση για κοινή νομοθετική πρωτοβουλία ενάντια στους νεοναζί

Η απόφαση του Εφετείου για τις ποινές των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής κλείνει και τυπικά τον κύκλο της εγκληματικής οργάνωσης. Όμως, ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελειώνει εδώ. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουμε να συνεννοηθούμε και να τελειώσουμε μαζί με τους νεοναζί, όπως έχουμε επισημάνει.

Αυτό το σκοπό υπηρετεί και η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, η οποία επισκέφτηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να συνεδριάσει η αρμόδια διαρκής επιτροπή, με μοναδικό αντικείμενο τη νομοθετική επεξεργασία που θα κλείσει οριστικά το δρόμο στις επόμενες εκλογές στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, σε μέλη και στελέχη της, αλλά και σε κάθε παρακλάδι της. Να συνεννοηθούμε επιτέλους τα κόμματα και από κοινού να πάρουμε μια απόφαση που θα θωρακίσει τη Δημοκρατία στο μέλλον από τέτοια φαινόμενα. 

Υπενθυμίζουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε έγκαιρα τροπολογία στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την ιθαγένεια, με την οποία εμποδίζονται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για κακούργημα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος ή της δημόσιας τάξης να είναι υποψήφια στις εκλογές ή να κατεβαίνουν σε αυτές κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων με τη συμμετοχή των προσώπων αυτών, καθώς και κόμματα που έχουν καταστατικό, διακήρυξη αρχών, λειτουργία και δράση που παραβιάζει ή απειλεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Περισσότερα εδώ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 13.10.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 15.10.2020