Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φ. Γεννηματά για ΑΣΕΠ: Η ΝΔ καταστρατηγεί ξανά την ιστορική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ

Το όραμα για μια ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση ενέπνευσε την ίδρυση του ΑΣΕΠ, με το νόμο 2190/1994/ “νόμο Πεπονή”. Πρώτο το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμη και με τον εαυτό του για να βάλει τα θεμέλια για μια δημόσια διοίκηση ακηδεμόνευτη και ελεύθερη από το μακρύ χέρι του κομματισμού, τη συναλλαγή και το ρουσφέτι. Άλλωστε, όπως τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ πολέμησε με λύσσα τη μεταρρύθμιση αυτή, καταψήφισε το νόμο και αργότερα ως κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να τον υπονομεύσει και να τον ακυρώσει, πιστή στο πελατειακό κράτος. 

Είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε σε όργιο κομματικών διορισμών κι αλόγιστη σπατάλη που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημοσιονομική κρίση. Το ΑΣΕΠ, όμως, έμεινε όρθιο παρά τις επιθέσεις, διότι κατέκτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και θέλει περίσσιο θράσος για να παρουσιαστεί σήμερα η ΝΔ ως «αναμορφωτής» αυτής της μεταρρύθμισης. Διότι έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στις προσλήψεις μετακλητών και την τοποθέτησή τους σε θέσεις προϊσταμένων και διαρκώς παρακάμπτει το ΑΣΕΠ με κατά παρέκκλιση διορισμούς, ενώ τώρα προχωρεί σε μια σειρά ρυθμίσεις που δεν αποτελούν μεταρρύθμιση και δεν στηρίζουν το ΑΣΕΠ και τη διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Αντιθέτως, ανοίγουν παράθυρα για νέες παρεκκλίσεις και παρεμβάσεις, με προφανή στόχο την εξυπηρέτηση ημετέρων.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν συναινεί στην καταστρατήγηση και αποδυνάμωση αυτής της ιστορικής μεταρρύθμισης. Μεταρρύθμιση δεν είναι η παραβίαση κάθε κανόνα καλής νομοθέτησης που ευτελίζει το Κοινοβούλιο ή ο αυταρχισμός, η αλαζονεία και η αναγωγή της «καρέκλας» σε ύψιστη αξία. Ούτε η ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού για κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής. Ούτε το «Μαξίμου ΑΕ», το πρωθυπουργο-κεντρικό κράτος που αποδεικνύεται καθημερινά ολοένα και πιο ανίκανο να εξυπηρετήσει τους πολίτες και να εκσυγχρονίσει τη Δημόσια Διοίκηση. Ούτε το δήθεν «επιτελικό κράτος» των υπουργικών ασυνεχειών, των συνεχών «ράβε – ξήλωνε». Δεν είναι, επίσης, η απαξίωση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση οργάνων τεχνητών πλειοψηφιών και αμφίβολης δημοκρατικότητας. Δεν είναι ο πόλεμος στην πολυφωνία της ενημέρωσης και η άκρως επιλεκτική, κρατική οικονομική ενίσχυση των Μέσων. Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις είναι στο DNA της δημοκρατικής παράταξης. Επιμένουμε έτσι στην ενίσχυση του ΑΣΕΠ και στην πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους. Στην αναβάθμιση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με δραστικό περιορισμό του αριθμού των μετακλητών στα Υπουργικά Γραφεία. Αξιολόγηση, διαφάνεια, αξιοκρατία παντού και για όλους.

Φύλαξη Πανεπιστημίων: Δεν αποτελεί έξυπνη νομοθέτηση ούτε μεταρρύθμιση η αστυνομοκρατία των ΑΕΙ

Επιμένουμε ότι η αποτελεσματική φύλαξη των ΑΕΙ είναι αναγκαία. Έχουμε πει «ναι» σε ειδικό σώμα φύλαξης, αλλά με την καθοδήγηση και την ευθύνη των ίδιων των πανεπιστημίων. Από εκεί μέχρι την αστυνομοκρατία υπάρχει απόσταση. Η επιλογή φύλαξης από Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που θα παίρνει εντολές από την ΕΛΑΣ αποπνέει αυταρχισμό και δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα. Δυστυχώς, το υπουργείο Παιδείας ξεκινά ανάποδα και δεν θέλει να αναμετρηθεί με τους αναχρονισμούς που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μιλά για σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ αντί να καταθέσει μια συνολική πολιτική για την εκπαίδευση στο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο και κινείται με fast track πολιτικές που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Και η υιοθέτηση αναχρονιστικών μέτρων καταστολής ως απάντηση στην κατά καιρούς έξαρση βίας και ανομίας στους χώρους των ΑΕΙ αποτελεί οπισθοδρόμηση που παραπέμπει σε μνήμες σκοτεινών εποχών. Περισσότερα ΕΔΩ

Πρώτη κατοικία: «Μαρτύριο της σταγόνας» για τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν τις επόμενες ημέρες την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, καθώς από τις περίπου 40.000 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών που υποβλήθηκαν την διετία 2013-2014, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί οριστικά μόλις 4.400 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού σύμφωνα με το νέο νόμο. Αυτό οφείλεται τόσο σε λειτουργικά προβλήματα της σχετικής πλατφόρμας όσο και στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν από τις υπολειτουργούσες Δημόσιες Υπηρεσίες και τις τράπεζες και funds τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία.

Εάν έως την προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου – δηλαδή μεθαύριο – δεν υποβληθούν τα πλήρη στοιχεία, τότε αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της προστασίας της πρώτης κατοικίας χιλιάδων πολιτών. Συνεπώς, η άμεση παράταση της προθεσμίας καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Και η παράταση δεκαπέντε ημερών που ακούγεται πως θα δοθεί για τον επαναπροσδιορισμό των αιτήσεων της πρώτης «σειράς» εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη δεν συνιστά λύση. Συνιστά «μαρτύριο της σταγόνας». 

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να σεβαστεί την κοινωνία και το κράτος δικαίου. Να αναστείλει άμεσα όλες τις ασφυκτικές προθεσμίες που τέθηκαν με τον κατάφωρα αντισυνταγματικό νόμο 4745/2020 στον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του «Νόμου Κατσέλη». Ενός νόμου που προστάτευσε αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία κι υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί δημιούργημα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. 

Περισσότερα ΕΔΩ

“Ναι” στην προμήθεια Rafale, αλλά (ανα)ζητούνται συνέργειες με την εθνική αμυντική βιομηχανία

Υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έλλειμα στρατηγικής της χώρας μας και ότι οι ενδεδειγμένες αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα δεν λαμβάνονται έγκαιρα – άρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση και στρατηγική – το Κίνημα Αλλαγής λέει «ναι» στην προμήθεια των αεροσκαφών τύπου Rafale. Απαιτεί, όμως, απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και συνεργασία με την εθνική αμυντική βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική. Ψηφίσαμε φέτος, άλλωστε, την αύξηση του προϋπολογισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων για το 2021 με 2 δισ. Ευρώ, απαιτώντας επιτάχυνση των κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων με διαφάνεια και σχέδιο ενίσχυσης της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί έξι χρόνια τώρα. Η κυβέρνηση σωστά ενισχύει κι εξοπλίζει την άμυνα της χώρας, έστω και στο παρά πέντε. Περισσότερα ΕΔΩ

“Λέανδρος”: Εγκύκλιοι και… καλή τύχη αντί για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Γνωρίζουμε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα για την κακοκαιρία που θα χτυπήσει τη χώρα. Οι καταστροφές στον Έβρο ήταν αναμενόμενες. Και τις επόμενες ημέρες αναμένονται αντίστοιχα φαινόμενα σε όλη τη χώρα. 

Απέναντι λοιπόν στην βεβαιότητα της φυσικής καταστροφής, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 18 Δεκεμβρίου 2020, εν μέσω εορτών και πανδημίας, εγκύκλιο με την οποία εντέλλονται οι δημοτικές Αρχές της χώρας στην έκδοση σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. Η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου – δηλαδή, μεθαύριο! 

Θα επρόκειτο για κρύο ανέκδοτο, εάν δεν ήταν σοβαρό…

Περισσότερα ΕΔΩ

Μην χάσετε! Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Αμυντική Βιομηχανία, Οικονομική Ανάπτυξη και Εθνική Ισχύς» διοργανώνει το Κίνημα Αλλαγής την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου και ώρα 18:30’. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και η Πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά. Θα προβληθεί ζωντανά στους λογαριασμούς του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ και της Προέδρου στο Facebook, καθώς και από το κανάλι του Κινήματος Αλλαγής στο Youtube. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 14.1.2021