Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φώφη Γεννηματά στη Βουλή: Ναι στην κριτική στην Κυβέρνηση, όχι σε ένα νέο διχασμό

α. Κριτική στην Κυβέρνηση 

– Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εμμένουν σε αχρείαστες κοκορομαχίες, σε κλίμα έντασης, πόλωσης και διχασμού. Το ερώτημα δεν είναι αν ήταν αναγκαίο τώρα το νέο lockdown, αφού είναι φανερό ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Είναι εκ των πραγμάτων λοιπόν επιβεβλημένο, αλλά γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο; Εάν οι επιστήμονες έλεγαν στην κυβέρνηση να έχει λάβει μέτρα νωρίτερα, κακώς δεν τους άκουσε και καθυστέρησε..

– Δεν έχει καμία απολύτως σχέση η ψυχολογική κατάσταση των Ελλήνων σήμερα με το lockdown της άνοιξης, δεν είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη. Μπαίνει μια βαρυχειμωνιά. Δεν περίμενε κανείς να αντιμετωπίσετε (κ. Μητσοτάκη) τον κορονοϊό που μαστίζει την ανθρωπότητα, αλλά να κλείσετε με σχέδιο όλες τις χαραμάδες για να μη φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Ανοίξατε την πόρτα στον ιό με το μήνυμα χαλαρότητας που εσείς δώσατε και το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων. 

– Η κυβέρνηση φοβάται να πει τη λέξη «Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Στοιβάζεται ο κόσμος, ο ένας πάνω στον άλλον. Κατέφυγε σε περιορισμένα τεστ. Δεν στήριξε το ΕΣΥ, ενεργοποίησε με καθυστέρηση την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Φροντίδα. Δεν φρόντισε για τα σχολεία, τα γηροκομεία, τις κλειστές δομές μεταναστών και κοινωνικής φροντίδας. Αντί για μια λέξη αυτοκριτικής, το μόνο που κάνετε είναι να τροφοδοτείτε με προπαγάνδα τα επιδοτούμενα από εσάς ΜΜΕ και να εξαφανίζετε ή να απαξιώνετε ακόμα και την τεκμηριωμένη κριτική

– Στα τεστ, παραμένουμε τελευταίοι μεταξύ των 15 δυτικοευρωπαϊκών χωρών κατ’ αναλογία πληθυσμού. Δημιουργήθηκε ο υγειονομικός χάρτης, που είναι μια θετική εξέλιξη, χωρίς όμως ταυτόχρονα αυτός να συνοδεύεται από τυχαίες δειγματοληψίες ανά περιφερειακή ενότητα που θα έδιναν τα στοιχεία για την πραγματική διασπορά της νόσου. Ενώ η επάρκεια μιας χώρας στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αξιολογείται από τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα και σήμερα βρίσκονται στο 83,6%, αποδεικνύοντας την παντελή αδυναμία ελέγχου της πανδημίας. Δεν έχουμε τη δυνατότητα για lockdown-φυσαρμόνικα, όπως προτείνουν ορισμένοι. Και πρέπει να προετοιμαστείτε σωστά για τον αποτελεσματικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

– Για την πορεία του Πολυτεχνείου, προφανώς προέχει η δημόσια υγεία και θα γιορτάσουμε την επέτειο όπως αρμόζει σε μια χώρα που τιμά τους αγωνιστές της και είναι σε καραντίνα. Αλλά να μην επιχειρείτε ένθεν και ένθεν να εργαλειοποιήσετε την επέτειο για να βρείτε ακόμνη ένα θέμα να κάνετε τους μονομάχους.

β. Προτάσεις μας για ΕΣΥ, καθημερινότητα, οικονομία

– Από τις 22.1.2020, με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, το Κίνημα Αλλαγής είχε ζητήσει να προετοιμαστεί η χώρα σε όλα τα επίπεδα. Ακολούθησαν έως σήμερα περίπου 150 παρεμβάσεις για όλα τα θέματα της καθημερινής ζωής των πολιτών.

– Στις 3.9.2020 καταθέσαμε την πρότασή μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ. Εάν ο κ. Τσίπρας είχε προσλάβει 19.000 γιατρούς και η ΝΔ 13.000, γιατί ψάχνουμε σήμερα γιατρούς για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ; Στηρίζουμε τις προτάσεις και αποφάσεις των επιστημόνων κι είμαστε απέναντι στους αρνητές του ιού και της μάσκας. 

Για το ΕΣΥ προτείνουμε: 

1. Ηλεκτρονική παρακολούθηση για διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ & ΜΑΦ

2. Ηλεκτρονική αναγγελία διαθεσιμότητας κρεβατιών & σύνδεση με ΕΚΑΒ

3. Ένταξη όλου του ιατρικού εξοπλισμού που έχει «δωρηθεί» στα νοσοκομεία

4. Fast track πρόσληψη 300 ιατρών

5. Ενεργοποίηση δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

6. Αύξηση αριθμού τεστ παντού

7. Αξιοποίηση εργαστηρίων των Πανεπιστημίων

8. Εβδομαδιαία τεστ σε υγειονομικούς, γηροκομεία, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

9. Τεστ σε όλους τους μαθητές & εκπαιδευτικούς όταν υπάρχει κρούσμα σε τάξη

10. Διατίμηση των τεστ και κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ.

11. Ιατρική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Ιατρικής σε κάθε περιφέρεια

Για ασφαλή καθημερινότητα προτείνουμε: 

α.Σχολεία

1. Κατανομή των μαθητών των Δημοτικών (που λειτουργούν) στις κενές αίθουσες των Γυμνασίων/Λυκείων.

2. Εκ περιτροπής διδασκαλίας με μείωση της ύλης 

3. Έξτρα αίθουσες και εκπαιδευτικοί για Γυμνάσια & Λύκεια

4. Εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας με αξιόπιστο plan B 

β. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

5. Προσλήψεις οδηγών και τεχνικών 

6. Ενιαίος σχεδιασμός και αξιοποίηση δημοτικών συγκοινωνιών.

7. Ανταλλακτικά για τα 270 ακινητοποιημένα λεωφορεία-τρόλεϊ.

γ. Στρατός

8. Οργανωμένη μετακίνηση νεοσύλλεκτων ΕΣΣΟ Νοεμβρίου

Για την οικονομία προτείνουμε: 

1. 4 δις ευρώ πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής – 50% μείωση στο επιστρεπτέο ποσό 

2. 100% κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για πληττόμενες επιχειρήσεις

3. 6 μήνες αναστολή υποχρεώσεων προς εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες.

4. 40% επιδότηση ενοικίων επαγγελματικής στέγης για 6 μήνες

5. Πάγωμα πτωχευτικού νόμου και πλειστηριασμών Α’ κατοικίας. 

6. 100% του μισθού των εργαζομένων σε αναστολή μέχρι 1.000 ευρώ/μήνα

7. Δώρο Χριστουγέννων σε όλους με βάση τον πραγματικό μισθό

8. Επίδομα ανεργίας σε όλους μέχρι 30/04/2021

9. Αναστολή νόμου για το ωράριο & απλήρωτες υπερωρίες

10. Νόμος για προστασία εργαζόμενων με τηλεργασία

11. Ένταξη αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων που πλήττονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή υποχρεώσεων, καταβολή ενισχύσεων

12. Δωρεάν φρούτα & λαχανικά σε ευπαθείς ομάδες

13. Ταμείο Αρωγής για τον Πολιτισμό με αρχικό κεφάλαιο 87 εκ. ευρώ από ΟΤΑ

14. Ένταξη στα βαρέα & ανθυγιεινά εργαζομένων σε ΕΣΥ & Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας

Διαβάστε την ομιλία ΕΔΩ

Δικαστήρια: ομολογία αποτυχίας η αναστολή λειτουργίας

Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, η ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Η αναστολή της λειτουργίας της λοιπόν αποτελεί ομολογία αποτυχίας για την κυβέρνηση και δεν υπάρχει η δικαιολογία του αιφνιδιασμού από την πανδημία, όπως υπήρξε στο πρώτο κύμα το Μάρτιο.

Η Πολιτεία οφείλει επίσης να προστατεύσει απέναντι στην πανδημία τους πολίτες και τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης: δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους. Όμως, και σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έχει «ξεχαστεί» στη διαχείριση του πρώτου κύματος. Όπως και στην περίπτωση του ΕΣΥ, έτσι και με τη Δικαιοσύνη δεν έλαβε μέτρα. Δεν προώθησε την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, τις βάσεις για την οποία έθεσε από το 2010 το ΠΑΣΟΚ. Αν είχαν προωθηθεί οι ψηφιακές λύσεις, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για την αναστολή της λειτουργίας των περισσότερων δικαστηρίων. Ούτε οι πολίτες και οι δικηγόροι τους θα χρειάζονταν αυτοπρόσωπη παρουσία για να εξυπηρετηθούν σε όσες υπηρεσίες παραμένουν εν λειτουργία. Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα. Να εξασφαλίσει την πλήρη και ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων και των υπηρεσιών τους, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, επαρκές προσωπικό και μέτρα ασφαλείας για εργαζομένους και πολίτες.

Περισσότερα ΕΔΩ

Μάσκες στα σχολεία: Το Ελεγκτικό Συνέδριο αδειάζει την κυβέρνηση!

Το Κίνημα Αλλαγής, από τις 15/9, έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μη σταματά να μας εκπλήσσει αρνητικά, με αφορμή τις «μάσκες-τεντόπανα» στα σχολεία. Θέαμα πολιτικά τραγικό, αλλά τώρα γίνεται ακόμη πιο τραγικό, διότι η κυβέρνηση ρίχνει τώρα για την καθυστέρηση την ευθύνη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δήθεν καθυστερεί τον έλεγχο και την έγκριση του διαγωνισμού. Κι όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο αδειάζει απόλυτα την κυβέρνηση και δηλώνει ότι η καθυστέρηση δεν έγινε εξαιτίας του, αλλά ο έλεγχος αναβλήθηκε ελλείψει δικαιολογητικών και εγγράφων διευκρινίσεων!

Περισσότερα ΕΔΩ

Αστυνομική βία: να έρθει το πόρισμα Αλιβιζάτου στη Βουλή

Την κλήση στη Βουλή του Νίκου Αλιβιζάτου, επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής για την αστυνομική βία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητάει το Κίνημα Αλλαγής. Στόχος είναι να διεξαχθεί κοινοβουλευτική συζήτηση επί του πορίσματος της επιτροπής για την αστυνομική βία, με τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής να ζητούν την παρουσία σε αυτή του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος συστηματικά απουσιάζει από τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκπροσωπείται από τον υφυπουργό, Ελευθέριο Οικονόμου.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 11.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 16.11.2020