Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Το μόνο που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι οι κυρώσεις

Είχαμε επισημάνει έγκαιρα και ότι η Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ότι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βαθιά ικανοποιημένος, όχι μόνο δεν τη συνέτισε, αλλά την αποθράσυνε. Έτσι, μετά τις παράνομες ενέργειες σε βάρος της Κύπρου στην Αμμόχωστο, προχωρεί σε μια νέα ευθεία πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας με το Oruc Reis που ξαναβγαίνει για έρευνες στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Πρέπει να γίνει καθαρό ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν μπορούν ν’ αποδεχθούν εκβιασμούς και μονομερείς ενέργειες, διότι έτσι τορπιλίζεται ο διάλογος. Το μόνο που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι οι κυρώσεις. Είναι ώρα να πάρει, επιτέλους, αποφάσεις για κυρώσεις η ΕΕ και η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελειώνει στο Εφετείο

Αντί τις τελευταίες ημέρες το δημοκρατικό τόξο να δίνει ενωμένο τη μάχη κατά του φασισμού, παρατηρούμε ένα διχαστικό λόγο που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να επωασθεί ξανά το “αβγό του φιδιού”. Το ζήσαμε και στο παρελθόν και το ζούμε και τώρα. Είδαμε π.χ. το άθλιο πρωτοσέλιδο της “Αυγής”, απόδειξη πανικού του ΣΥΡΙΖΑ, διότι το στίγμα για τις αλλαγές που έφερε στον Ποινικό Κώδικα είναι βαρύ και επιτρέπει στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να μη στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν μία και μόνη απαίτηση σήμερα: να κλείσουμε το δρόμο στους νεοναζί. Πρώτο και άμεσο βήμα γι’ αυτό είναι η ψήφιση της τροπολογίας μας που απαγορεύει σε πρόσωπα και κόμματα που αντιστρατεύονται τη δημοκρατία να μην μπορούν να είναι υποψήφιοι σε εκλογές. Το σύνθημά μας είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ: μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί. Διότι η Δικαιοσύνη πήρε μια ιστορική απόφαση που δικαίωσε τα θύματα και τη Δημοκρατία και επιβεβαίωσε ότι σ’ αυτό τον τόπο δεν χωρά ο φασισμός. 

Αλλά ο αγώνας δεν τελειώνει στην αίθουσα του δικαστηρίου ή έξω από το Εφετείο. Συνεχίζεται στο δημόσιο διάλογο, στη Βουλή, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας, στα τηλεοπτικά πάνελ, στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Όπου, δηλαδή, μπορεί να εισχωρήσει ξανά ο μισαλλόδοξος εξτρεμιστικός λόγος. Γι’ αυτό είναι καθήκον της Πολιτείας, των Μέσων Ενημέρωσης και των κομμάτων να συζητούν και να διαβουλεύονται διαρκώς με την κοινωνία. Για να μην δημιουργούνται ψευδαισθήσεις ή επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας που τροφοδοτούν το διχασμό και τη βία, όπως τόνισε στη συνέντευξή της στα “Νέα” η Φώφη Γεννηματά.

Η δημόσια υγεία εκπέμπει SOS

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, αλλά νοσοκομεία της Αττικής, όπως το “Γεννηματάς”, το “Λαϊκό”, ο “Ερυθρός Σταυρός” και το ΚΑΤ εκπέμπουν SOS. Έξι ολόκληρους μήνες έχασε, δυστυχώς, η κυβέρνηση. Δεν προκήρυξε θέσεις γιατρών για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ από τη δωρεά της Βουλής και τώρα διαλύει τα δημόσια νοσοκομεία, με αποσπάσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Υπάρχουν πολλά και καίρια ερωτήματα: πού βρίσκονται οι 11.583 εκτάκτως προσληφθέντες, με πρόσχημα τον κορονοϊό; Γιατί δεν έγινε έγκαιρα ο προγραμματισμός των προσλήψεων; Γιατί δεν σχεδιάστηκε η εκπαίδευση του προσωπικού που χρειάζονται  οι ΜΕΘ;

Είμαστε ικανοποιημένοι που η κυβέρνηση υλοποιεί την πρότασή μας, την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως, το κάνει με μεγάλη καθυστέρηση και με τρόπο λανθασμένο, ο οποίος μπορεί να στοιχίσει στη δημόσια υγεία. Γιατί επιβάλλουν π.χ. υποχρεωτικά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας για ανθρώπους με ύποπτα συμπτώματα για κορονοϊό; Και ραντεβού μετά από πόσο καιρό; Οι ασθενείς πρέπει να εξετάζονται άμεσα, από κινητά συνεργεία. Όλες οι διαθέσιμες δομές της ΠΦΥ πρέπει να μπουν στη μάχη συντονισμένα. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 8.10.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 13.10.2020