Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φ. Γεννηματά: Μη ρίχνετε άλλο λάδι στη φωτιά κ. Μητσοτάκη, θα θρηνήσουμε θύματα

Συζήτηση με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, για την κατάσταση στη χώρα ζητάει από τον πρωθυπουργό η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της τονίζει: «Κύριε Μητσοτάκη, παίζετε με τη φωτιά. Αποτύχατε στο μέτωπο της πανδημίας, βυθίζετε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στην ανασφάλεια. Επιχειρείτε να καλύψετε την αδυναμία σας μέσα από την πόλωση και τον διχασμό. Επιλέγετε μια στημένη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, με βιαιότητες και όξυνση και θύματα την κοινωνία και τη δημοκρατική ομαλότητα. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο. Μη ρίχνετε άλλο λάδι στη φωτιά, θα θρηνήσουμε θύματα. Σας καλώ, αντί της συζήτησης μόνο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να προχωρήσετε με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής σε ενημέρωση και συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση στην χώρα. Να εκτονώσουμε την ένταση, να επαναφέρουμε τη συζήτηση στα προβλήματα. Μην καταστρέφετε τη χώρα. Αφουγκραστείτε την πραγματική αντίδραση των πολιτών».

Οικονομία: Τα μέτρα δεν καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες της αγοράς

Η αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης και η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας υποχρέωσαν τον κ. Μητσοτάκη να υιοθετήσει ένα μέρος των προτάσεων μας για την στήριξη των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, συνεχίζει να απουσιάζει από τις εξαγγελίες του κάθε ουσιαστικό μέτρο που να αφορά τους εργαζόμενους και τους ανέργους που δοκιμάζονται. Οι καθυστερημένες αυτές εξαγγελίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες των επαγγελματιών που ολοένα και διευρύνονται και των μικρομεσαίων που μένουν εκτός των προγραμμάτων ρευστότητας. 

  • Μεταφέρονται για το 2022 μόνο οφειλές και υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας (όχι πάνω από 1,5 δις ευρώ), οφειλές που αποτελούν ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (που είναι συνολικά 145 δις ευρώ). Άρα ένα βουνό χρέους συσσωρεύεται, χωρίς μέτρα για κούρεμα, ούτε για ρύθμιση 120 δόσεων. 
  • Τα κριτήρια κατανομής των ενισχύσεων πρέπει να είναι δίκαια, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος οι πόροι να κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που τα αποθεματοποιούν στις τράπεζες και όχι στις μικρές επιχειρήσεις που τα έχουν απόλυτη ανάγκη για να επιβιώσουν. 
  • Ζητάμε να επιβληθεί πλαφόν ενίσχυσης ανά επιχείρηση και κατηγορία επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι μικρότερες επιχειρήσεις και όχι να τους δίνεται voucher για να πληρώσουν χρέη. 
  • Για να έχει αντίκρισμα η ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα», θα πρέπει οι τράπεζες να μη επαναλάβουν τις απαράδεκτες απαιτήσεις που έθεταν για τα φυσικά πρόσωπα. 

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες εξαντλούνται σε προφητείες για το ποτέ θα ανοίξει η αγορά, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία από την κυβέρνηση για τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε μαζικά λουκέτα και ανεργία. Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει τον αγώνα του για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανές οι επιχειρήσεις. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να μελετά καλύτερα και να υιοθετεί εγκαίρως τις προτάσεις μας. Γιατί όταν το κάνει με καθυστέρηση, η απόδοση είναι πολύ μικρότερη.

Πανδημία: Υπεράνω όλων η υγεία!

Βασική υποχρέωση της Πολιτείας και συνταγματική επιταγή είναι η προάσπιση της υγείας των πολιτών. Έτσι, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση που εδώ και ένα χρόνο έχουν εξοπλιστεί με έκτακτες εξουσίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα πρέπει ν’ απαντήσουν στα 3,8 εκατ. κατοίκων της Αττικής πώς γίνεται με lockdown διαρκείας και 1.600 νοσηλευόμενους COVID-19να καταρρέει το σύστημα στο Λεκανοπέδιο Αττικής με:

  • 34 Δημόσια Νοσοκομεία του ΕΣΥ (13.372 ανεπτυγμένες κλίνες).
  • Πανίσχυρες μονάδες του Ιδιωτικού Τομέα και δεκάδες κλινικές και διαγνωστικά κέντρα που απορροφούν το 35% των συνολικών δαπανών υγείας.
  • Με 56 Κέντρα Υγείας, 30 ΤΟΜΥ, 84 δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές και το πυκνότερο δίκτυο ιδιωτικών ιατρείων στην Ευρώπη.

Οφείλουν τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν, αντί να αναλώνονται σε σκιαμαχίες και να επενδύουν στον φόβο και τον διχασμό. Διότι εχθρός όλων μας είναι ο ιός και όχι η εγκλωβισμένη κοινωνία.

Εδώ και τώρα συζήτηση στη Βουλή για τον e-ΕΦΚΑ

Την έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ζητάει το Κίνημα Αλλαγής.

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η λειτουργική ενοποίηση του e-ΕΦΚΑ και η ψηφιοποίησή του φαντάζουν όνειρα θερινής νυκτός, η κυβέρνηση νομοθετεί, αυξάνοντας τις ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων και προλειαίνει το έδαφος για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, υπονομεύοντας το θεσμοθετημένο δεύτερο πυλώνα των επαγγελματικών Ταμείων. Η μη σύνταξη Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών, η μη σύνταξη Κανονισμού Παροχών Ασθένειας, η μη σύνταξη Ενιαίου Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και η νηπιακή ψηφιακή κατάσταση του e-ΕΦΚΑ επιβάλλουν έτσι μια αναλυτική και σοβαρή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Περισσότερα ΕΔΩ

Ξενοδοχοϋπάλληλοι-Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Η κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα για τη στήριξή τους

Το Κίνημα Αλλαγής, με ερώτηση βουλευτών του προς τους αρμόδιους υπουργούς, επαναφέρει για μία ακόμη φορά το ζήτημα της άμεσης στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού και επισιτισμού, οι οποίοι παραμένουν «ξεχασμένοι» από την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για την κήρυξη με νόμο ως υποχρεωτικής της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς η μη ύπαρξη συλλογικής συμβάσεων εργασίας ή η μη επέκτασή τους οδηγεί στην υπονόμευση και παραβίαση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων που δεν προστατεύονται από αυτές, αυξάνει την ανισότητα μεταξύ μισθών και εισοδημάτων, την εργασιακή επισφάλεια και την αβεβαιότητα αλλά και τον κατακερματισμό της αγοράς εργασίας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 10.3.2021Ρυθμός Επικαιρότητας | 12.3.2021