Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φώφη Γεννηματά: Ο γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ ξεπροβάλλει

«Ο γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ ξεπροβάλλει» τόνισε σήμερα η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν για άλλη μια φορά ένα στημένο σόου αντιπαράθεσης στη Βουλή, που αποπροσανατολίζει από τα ουσιαστικά προβλήματα και ρίχνει νερό στο μύλο του λαϊκισμού. Η Νέα Δημοκρατία αντιγράφει πρακτικές και νοοτροπίες ΣΥΡΙΖΑ, με fake news, κιτρινισμό, δημαγωγία, ελεγχόμενα ΜΜΕ. Η δήθεν μεταρρυθμιστική ατζέντα εξαντλείται σε συμψηφισμούς με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εθνική και κοινωνική συνεννόηση αποτελεί άγνωστη λέξη για την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Το πινγκ-πονγκ μεταξύ τους αφήνει εκτός τη νέα γενιά που αγωνιά για την παιδεία και τις προοπτικές της. Επαναλαμβάνοντας τα βασικά σημεία από την πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, η Πρόεδρος του Κινήματος τόνισε μεταξύ άλλων:

Πανδημία: Χωρίς σχέδιο, διχάζουν τους επιστήμονες

Η χώρα από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκεται σε καθεστώς επαναλαμβανόμενου lockdown και από σήμερα ξανά σε σκληρή καραντίνα που δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας κι εντείνει την ανασφάλεια στους πολίτες. Εδώ φτάσαμε όμως με την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας». Η Κυβέρνηση δεν προλαβαίνει, δεν παρεμβαίνει έγκαιρα, αυτοσχεδιάζει και τρέχει πίσω από την πανδημία. Μέσα στην αλαζονεία της όχι μόνο δεν άκουγε τις καμπάνες αλλά με τις παρεμβάσεις της δίχασε και τους επιστήμονες. 

Οικονομία: Νέα γενναία μέτρα, όχι άλλα ημίμετρα 

Χρειάζονται νέα, γενναία μέτρα και όχι άλλα ημίμετρα στην οικονομία. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι για μήνες να ζουν με 534 ευρώ, δεν μπορούν οι επαγγελματίες ν’ αναγκαστούν να βάλουν λουκέτα στα μαγαζιά τους, όπως κυνικά τους ζητάει ο αρμόδιος υπουργός. Δεν μπορούν οι αγρότες να μένουν εκτός μέτρων, όπως και οι 350.000 μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Πανεπιστήμια: Ναι στη φύλαξη, όχι στην Αστυνομοκρατία

  • Με το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια η κυβέρνηση σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων, αλλά όχι αστυνομικού τύπου. Μετατρέπει το ερώτημα «φύλαξη ή ασυδοσία» στο «αστυνομία ή όχι αστυνομία» κι επιτρέπει έτσι σε όσους θέλουν τα Πανεπιστήμια να παραμείνουν ξέφραγο αμπέλι να κρυφτούν πίσω από το «όχι στην αστυνομία». Η ευνομία στα Πανεπιστήμια συνδέεται με σεβασμό της Δημοκρατίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας που η ΝΔ με τις παρεμβάσεις της παραβιάζει. Κερδισμένοι θα είναι οι αρνητές της φύλαξης, αυτοί που θέλουν τη βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια. Και βέβαια, το δίπολο της συμφοράς, το τεχνητό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
  • Πρώτοι εμείς, η παράταξή μας, επιχειρήσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με το νόμο 4009/2011 που έδινε τη δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας μόνο για να αντιμετωπιστούν έκνομες ενέργειες. Και αυτό το νήμα πρέπει να ξαναπιάσουμε: το νήμα που μας οδηγεί στο δρόμο της συνεννόησης και της κοινής προσπάθειας όλων όσοι πιστεύουν σε αυτή την αναγκαιότητα. 
  • Θα έπρεπε να συζητάμε στη Βουλή για ένα τολμηρό και καινοτόμο νομοσχέδιο που θα έκανε πράξη τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας, αλλά η ΝΔ δεν έχει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των δημοσίων Πανεπιστημίων – δεν πιστεύει σ’ αυτά.
  • Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, γιατί είμαστε συνολικά απέναντι στην αυταρχική λογική της κυβέρνησης. Απέναντι στην παραβίαση του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου. Είμαστε, όμως, ανοιχτοί στο διάλογο και πιστεύουμε ότι είναι ώρα να δημιουργηθεί ένα ευρύ κίνημα για τη Νέα Αλλαγή και στην εκπαίδευση.

Να περιφρουρηθεί το ΑΣΕΠ και να μπει τέλος στα ρουσφέτια

Για μία ακόμη φορά υπάρχουν σκιές σε προσλήψεις στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στις αστικές συγκοινωνίες. Σκιές που οφείλονται στην αδυναμία ενίσχυσης του ΑΣΕΠ. Η κυβέρνηση όμως οφείλει να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή και τους πολίτες εάν πράγματι οι αλλαγές που έγιναν στις προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες αφορούν «επανακατάταξη επιτυχόντων», όπως λέει το ΑΣΕΠ, ή αφορούν αλλαγή των ατόμων που θα προσληφθούν τελικά. Αντίστοιχες εξηγήσεις πρέπει να δοθούν και για άλλους φορείς του Δημοσίου που προχωρούν σε προσλήψεις.

Ένα είναι βέβαιο: το ΑΣΕΠ, ένα εμβληματικό έργο του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να περιφρουρηθεί και να επιτελέσει το ρόλο του που είναι να μπει τέλος στο ρουσφέτι στο Δημόσιο.

Πολιτισμός: Να σπάσουμε τώρα το φόβο!

Οι απανωτές καταγγελίες για ανάρμοστες και προσβλητικές συμπεριφορές στο χώρο του θεάτρου, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και η ατμόσφαιρα φόβου που φαίνεται να κυριαρχεί εδώ και χρόνια για θύματα εργασιακής ή σεξουαλικής παρενόχλησης αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το γεγονός ότι ειδικά ο χώρος του θεάτρου έχει αφεθεί εντελώς στην τύχη του. Το Κίνημα Αλλαγής καλεί άμεσα την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ν’ αναβαθμίσει πλήρως τον τρόπο επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών στους κρατικούς και κρατικά εποπτευόμενους πολιτιστικούς φορείς, με κριτήρια αξιοκρατίας, τυπικά προσόντα και σαφή στοχοθεσία. Πρέπει να πάψουν να διορίζονται οι κομματικά αρεστοί!

Επίσης, ν’ αναβαθμίσει πλήρως το σύστημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα, να ενεργοποιήσει το θεσμό της Επιθεώρησης Εργασίας και για ζητήματα που άπτονται της επαγγελματικής συμπεριφοράς και να κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να διαμορφωθεί ένας κώδικας εργασιακής δεοντολογίας, σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και τα καλλιτεχνικά σωματεία.

Διώρυγα Κορίνθου: Καθυστερημένη και ανεπαρκής η αντίδραση της κυβέρνησης σε σοβαρά προβλήματα

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει με τη Διώρυγα της Κορίνθου και τις οικονομικές επιπτώσεις που αυτά έχουν, είναι δεδομένες. Διότι είναι δεδομένο πως απέφυγαν επί έξι χρόνια και αμέλησαν να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα πρανή, βασιζόμενες σε προηγούμενες πρακτικές και μελέτες, προκειμένου ν’ αποφευχθούν οι κατολισθήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Σοβαρό ζήτημα αποτελούν και τα ελλιπή ή ακόμη και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, αλλά και η κακή διαχείριση και εγκατάλειψη της Διώρυγας και της περιουσίας της – πιθανότατα για να ξεπουληθεί σε ιδιώτη. Το θέμα αναδεικνύουν με ερώτησή τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Το γραφιστικό της ημέρας

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 10.2.2021Ρυθμός Επικαιρότητας | 12.2.2021