Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Διαγωνισμός για εμβόλια: πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη και ανακάλυψαν …Plan B

Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μαζί και η ελληνική αναμένουν ήδη από την άνοιξη το εμβόλιο, ενώ από το καλοκαίρι ήταν γνωστό ότι θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του έτους. Άρα έπρεπε να προετοιμαστεί κατάλληλα σε όλα τα επίπεδα, από την παραλαβή, τη διανομή και τα κέντρα εμβολιασμού, μέχρι την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού, την κατηγοριοποίηση των ομάδων πληθυσμού, την τεχνική υποστήριξη κλπ. Σήμερα όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση ήταν και παραμένει ανέτοιμη. 

Έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δικαιολογεί ή να συγκαλύπτει χαριστικές ρυθμίσεις, πελατειακές σχέσεις, κατάργηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Όμως και εδώ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς και θύμισε σε όλους τον παλαιοκομματισμό της Δεξιάς: από τα voucher και τις λίστες Πέτσα, μέχρι τις νυχτερινές τροπολογίες, τον προνομιακό εμβολιασμό των γαλάζιων παιδιών και τον διαγωνισμό για την πλατφόρμα των εμβολίων. 

Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την ΗΔΙΚΑ μόλις την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου το απόγευμα. Με οικονομικό προϋπολογισμό 723.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με κόστος 896.520 € για το Δημόσιο, προθεσμία υποβολής προσφορών την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί. Άρα μόλις με μία εργάσιμη μέρα για να κατατεθούν οικονομικές και τεχνικές προσφορές για ένα τόσο σημαντικό έργο. Του οποίου η προθεσμία υποβολης τελειώνει, αφού το σύστημα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση θα λειτουργεί ήδη από σήμερα Δευτέρα! Για του λόγου το αληθές, την ίδια στιγμή που ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, τόσο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, όσο και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι η παρουσίαση και η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. 

Το θέμα αναδείξαμε πρώτοι εμείς, αναγκάζοντας το Μαξίμου να προσπαθήσει να δικαιολήσει τα αδικαιολόγητα. Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη και εφήυραν την δικαιολογία του Plan B. Ότι δηλαδή η προκήρυξη αφορά ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει το πρώτο! Προκηρύσσουν δηλαδή διαγωνισμούς-μαϊμού, υψηλού κόστους για την τσέπη των φορολογουμένων, με προκλητικές διαδικασίες, για να υλοποιήσουν ένα Plan B. Με την ίδια λογική, μπορεί η Κυβέρνηση για κάθε δημόσιο έργο να προκηρύσσει και ένα εναλλακτικό! Έτσι αντιλαμβάνονται το δημόσιο χρήμα και το δημόσιο συμφέρον. Χρησιμοποιούν την πανδημία για να χτίσουν ένα νέο πελατειακό γαλάζιο κράτος. Μόνο που απέναντί τους θα συνεχίσουν να έχουν το Κίνημα Αλλαγής. Τη μόνη αξιόπιστη και πραγματική αντιπολίτευση, τη μόνη πολιτική δύναμη που υλοποίησε τις μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, που έδωσαν στον πολίτη δύναμη και λόγο. Περισσότερα ΕΔΩ

Διερευνητικές επαφές: Ναι στον διάλογο, όχι στην παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Η Ελλάδα διαχρονικά είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία και μόνο για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Τουρκία ήταν εκείνη που διέκοψε τις διερευνητικές επαφές το 2016 και τώρα προσθέτει διαρκώς θέματα στην ημερήσια διάταξη, υπονομεύοντας τον διάλογο. Τονίζουμε, όμως, το αυτονόητο: διάλογος με παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν νοείται. Είτε στο Αιγαίο είτε στην Κύπρο. Συνεπώς, η Άγκυρα είναι αυτή που πρέπει να σταματήσει οριστικά τις παράνομες ενέργειες.

Περισσότερα ΕΔΩ

Άνοιγμα σχολείων με ασφάλεια, όχι με τα κενά του Σεπτέμβρη

Το Κίνημα Αλλαγής θέλει τα σχολεία ν’ ανοίξουν με ασφάλεια. Με διασφάλιση της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων. Και γι’ αυτό άλλωστε έχει έγκαιρα καταθέσει τις προτάσεις του. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν αντιμετωπίζουν με ευθύνη το ζήτημα σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Ακόμη και η τηλεκπαίδευση γίνεται κυρίως με τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, με ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών να αδυνατεί να λάβει μέρος, ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ελλειμματικά και ατελέσφορα. Υπάρχει ένα σοβαρό εκπαιδευτικό-μαθησιακό κενό στους μαθητές. Πρέπει να διαμορφωθεί πρόγραμμα αναπλήρωσής του. Ενώ το άνοιγμα των σχολείων δεν μπορεί να γίνεται με τις συνταγές και τις προδιαγραφές του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι οποίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.

Εμείς προτείνουμε και ζητάμε:

– Ιατρική υποστήριξη των σχολείων, με ενημερώσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. 

– Παροχή όλων των αναγκαίων υλικών μέσων προστασίας, υγιεινής, καθαριότητας κλπ. 

– Γενίκευση των διαγνωστικών ελέγχων, για να υπάρχει ακριβής επιδημιολογική εικόνα σε κάθε περιοχή της χώρας. 

– Πραγματική πρόταξη των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό.

– Μαζικά διαγνωστικά τεστ στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς αντί δειγματοληπτικών ελέγχων. 

– Διαμόρφωση προγραμμάτων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης. 

– Πέραν των γενικών μέτρων, διαμόρφωση και ιδιαίτερων μέτρων ανά περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις εκπαιδευτικές συνθήκες και την επιδημιολογική κατάσταση κάθε τοπικής κοινωνίας. 

– Αποτίμηση της προηγούμενης ανάλογης φάσης και της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση της εκπαίδευσης

Περισσότερα ΕΔΩ

Προσωπικό ΕΣΥ: Επιμένουμε για την ένταξη στα βαρέα κι ανθυγιεινά 

Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα επιμείνουμε για όσο χρειαστεί στο αυτονόητο που είναι η ένταξη των μαχητών της πρώτης γραμμής απέναντι στον κορονοϊό στα βαρέα κι ανθυγιεινά, ως ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε: τρεις βουλευτές μας (Ανδρ. Πουλάς, Γ. Μουλκιώτης, Β. Κεγκέρογλου) κατέθεσαν ισάριθμες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για τη ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος, για το οποίο ήδη το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει σχετικές τροπολογίες. Το ίδιο και για την ένταξη του κορονοϊού στον εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών, προκειμένου να δικαιούνται ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα οι παθόντες στην εργασία ή εξαιτίας αυτής, αλλά και για την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών σε όλες τις μονάδες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Πρόκειται, άλλωστε, για το ίδιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο οποίο επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, λέγοντας μόλις προχθές ότι όσοι ασθενείς κατέληξαν εκτός ΜΕΘ κατέληξαν με ευθύνη των θεραπόντων ιατρών. Μια δήλωση που εκθέτει ακόμη και σε διώξεις ανθρώπους που καθημερινά ματώνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού κι είναι απολύτως ψευδής! Ο κ. Κοντοζαμάνης μάλιστα εμφανίστηκε ν’ αγνοεί ότι πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν εγκατελειμμένα στην τύχη τους, χωρίς γιατρούς, οξυγόνο και ΜΕΘ, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας έδινε τη δική του μάχη να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα με τις γνωστές… κωμικές επιτάξεις στη Θεσσαλονίκη. Τουλάχιστον θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ανακοινώσεις χωρίς σχέδιο και αμφίβολο αποτέλεσμα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ανακοινώνει χωρίς σχέδιο μέτρα που αφορούν τη ζωή χιλιάδων νέων ανθρώπων, όπως αυτό για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι η αύξηση της θητείας έρχεται αποσπασματικά και αποτελεί ημίμετρο για την αναγκαία θωράκιση της Εθνικής Άμυνας της χώρας. Περισσότερα ΕΔΩ

Μην χάσετε! Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Αμυντική Βιομηχανία, Οικονομική Ανάπτυξη και Εθνική Ισχύς» διοργανώνει το Κίνημα Αλλαγής την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου και ώρα 18:30’. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και η Πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά. Θα προβληθεί ζωντανά στους λογαριασμούς του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ και της Προέδρου στο Facebook, καθώς και από το κανάλι του Κινήματος Αλλαγής στο Youtube. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 7.1.2021