Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Πανδημία: Μητσοτάκης-Τσίπρας βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει ν’ αναλογιστούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να μην παίζουν με τη δημόσια υγεία. Κι όμως: ο κ. Μητσοτάκης με τα προκλητικά και προσβλητικά τραπεζώματα της Ικαρίας και ο κ. Τσίπρας με την αποδοχή του «ρίσκου των συλλαλητηρίων» το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν και οι δύο πολύ σοβαρά την υγεία. Αυτό φαίνεται άλλωστε και με τα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία αποδεικνύει πως απέτυχε με τις παλινωδίες της και την εμμονή της στο συνωστισμό στα σχολεία, οδηγώντας σε ένα νέο, αναγκαστικό lockdown που θα πληρώσουν ακριβά οι πολίτες. Δεν μπορεί ν’ ακολουθεί την πολιτική του «ράβε-ξήλωνε», αλλά πρέπει να σοβαρευτεί πριν να είναι αργά. Και βέβαια, οι νέες αποφάσεις να συνοδευτούν από νέα, γενναία μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Να μπει τέλος, επιτέλους, στα ημίμετρα. Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Πανεπιστήμια: Ναι στη φύλαξη, όχι στον αποκλεισμό των νέων από το δημόσιο πανεπιστήμιο

Ένα νομοσχέδιο που βαφτίστηκε από τη ΝΔ μεταρρύθμιση, 10 χρόνια μετά τον τολμηρό νόμο 4009/2011 του ΠΑΣΟΚ καλείται να λύσει τα ίδια προβλήματα, αλλά κινδυνεύει ν’ αποτελέσει μία ακόμη χαμένη ευκαιρία. Ήμαστε οι πρώτοι που το 2011 προβλέψαμε ειδικό σώμα φύλαξης για να λυθεί το πρόβλημα της ασφάλειας σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά χωρίς να εγκαταστήσουμε την Αστυνομία και τους ειδικούς φρουρούς, όπως η ΝΔ. 

Ειδικά ως προς τη φύλαξη των Πανεπιστημίων προχωρήσαμε στην κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης νόμου, διότι λέμε «ναι» στην οργανωμένη φύλαξη και την πάταξη της βίας και ανομίας, καθώς και την περιφρούρηση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων. 

Αντί να έχει – ως οφείλει – ως προτεραιότητα την συνολική αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, την ενίσχυση της έρευνας και των υποτροφιών αλλά και περισσότερες θέσεις ακαδημαϊκών και διοικητικού προσωπικού, νομοθετεί με αυταρχισμό, χωρίς συναινέσεις, αγνοώντας την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς, έχοντας ως αποκλειστική προτεραιότητα τα βραχυπρόθεσμα επικοινωνιακά οφέλη. Κόπτεται για την αναβάθμιση των σπουδών στα λόγια, αλλά στην πράξη περιέκοψε 30 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων στον προϋπολογισμό του 2021, προσλαμβάνοντας με αυτά «ειδικούς φρουρούς» για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Με τους αλγόριθμους της κ. Κεραμέως, 25.000 νέοι στέλνονται δώρο στα κολλέγια και ΑΕΙ, κλείνοντάς τους την πόρτα των ΑΕΙ. Απεναντίας, η πρότασή μας για Εθνικό Απολυτήριο, στα πρότυπα του μπακαλορεά, που θα συνυπολογίζει τις επιδόσεις των μαθητών στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και την εξέτασή τους σε τράπεζα θεμάτων και θα δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να επιλέξει αυτό τους φοιτητές που επιθυμεί, όπως γίνεται στην Ευρώπη, είναι μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης και όπλο ενάντια στην ανισότητα. 

Περισσότερα ΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ

Οικονομία: Στήριξη μικρομεσαίων και της βιομηχανίας

Οι μικρές επιχειρήσεις εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και να είναι αποκλεισμένες από τα αντίστοιχα εργαλεία με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία τις θεωρεί, όπως φαίνεται, εμπόδιο για το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θέλει να φτιάξει. Όπως επισημαίνει σε ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η απόφαση για αύξηση του πλαφόν ενίσχυσης στην επιστρεπτέα προκαταβολή και στην επιδότηση παγίων δαπανών να οδηγήσει και πάλι σημαντικό μέρος των διαθεσίμων πόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και σε αυτές που έχουν ήδη αντλήσει ρευστότητα από όλα, σχεδόν, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αναμένουμε έτσι από την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ποσόστωση, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, στην επιδότηση παγίων δαπανών και τους νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να ενισχυθούν όλες οι κατηγορίες επιχειρήσεων και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, να τροποποιηθούν τα αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και να ισχύσουν τα κριτήρια της ‘’Γέφυρας 1’’ στο πρόγραμμα επιδότησης δανείων επιχειρήσεων, χωρίς αποκλεισμούς για όσες επιχειρήσεις είχαν οφειλές προ της πανδημίας.

Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει έμφαση στη βιομηχανία, η συμβολή της οποίας στο ΑΕΠ της χώρας πρέπει να είναι σημαντική και να ενισχυθεί ούτως ώστε να βοηθήσει στη μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας και στην αύξηση των θέσεων εργασίας, μέσα από την εξωστρεφή δράση και τον εκσυγχρονισμό δομών και λειτουργιών. Όπως τόνισαν κατά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής και Πειραιώς, Δημήτρη Μαθιό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης και ο γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης, Απόστολος Πόντας θα πρέπει να εξεταστεί η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανική παραγωγή και την εκπαίδευση, αλλά και να επισημανθεί η σημασία της μεταποίησης και βιομηχανίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Υπενθύμισαν παράλληλα την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το γραφιστικό της ημέρας

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 9.2.2021Ρυθμός Επικαιρότητας | 11.2.2021