Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η Ελλάδα ν’ απορρίψει ασυζητητί το σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκί

Για μία ακόμη φορά, το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν προβλέπει κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Μάλιστα, υστερεί και σε σχέση με τις χαλαρές αποφάσεις του Οκτωβρίου και οδηγεί σε νέα αναβολή κάθε ουσιαστικής συζήτησης ως το Μάρτιο. Όπως επισημαίνει σε δήλωσή της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η τακτική αυτή αποθρασύνει την Τουρκία και πλήττει ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Γι’ αυτό, η Ελλάδα πρέπει να απορρίψει ασυζητητί το συγκεκριμένο σχέδιο και ο κ. Μητσοτάκης ν’ απαιτήσει ουσιαστικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων. Τέλος στην υποχωρητικότητα – είναι ώρα για αποφασιστική στάση!

Πανεπιστήμια: Όχι στην αστυνομοκρατία, ναι στη φύλαξη και την κάρτα εισόδου

Ασφαλώς και τα πανεπιστήμια χρειάζονται αποτελεσματική φύλαξη απέναντι στο έγκλημα, στην ανομία και τους βανδαλισμούς. Αλλά η κυβέρνηση έχει αποτύχει να το διασφαλίσει, ακόμη και μετά τις νέες ρυθμίσεις για το άσυλο. Η πανεπιστημιακή Αστυνομία που τώρα προτείνει δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες του Πανεπιστημίου. Δεν μπορούν να υπάρχουν αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια και αυτό το είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή, ήδη από το καλοκαίρι του 2019, στη συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο. 

Αντίθετα, η φύλαξη πρέπει να γίνεται από πανεπιστημιακούς φύλακες, ειδικά εκπαιδευμένους, που πρέπει να εποπτεύονται και να λογοδοτούν στον Πρύτανη και να μην επιβαρύνουν τους ήδη ισχνούς προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων. Επίσης, λέμε «ναι» στη χρήση ακαδημαϊκών ταυτοτήτων για την πρόσβαση σε χώρους με βάση τους εσωτερικούς κανονισμούς των ΑΕΙ.

Νοσοκομεία: Επίδειξη αυταρχισμού και εκδικητικότητας από διοικητές εν μέσω πανδημίας

Μοιάζει αδιανόητο, αλλά είναι πραγματικότητα: ενώ τα νοσοκομεία στενάζουν υπό το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας, το υγειονομικό προσωπικό καλείται επιπλέον να αντιμετωπίσει και τον αυταρχισμό και την εκδικητικότητα ορισμένων διοικήσεων νοσοκομείων! Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες για ΕΔΕ και μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δεν είναι αρεστό στις διοικήσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση και να επιλύσει το θέμα ο υπουργός Υγείας.

Διορισμός Προέδρου ΕΕΕΠ: Παράτυπη η διαδικασία που προωθεί η κυβέρνηση

Το Κίνημα Αλλαγής, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την γνωμοδότηση επί της πρότασης του υπουργού Οικονομικών για τη θέση του Προέδρου της ΕΕΕΠ, αφενός έθεσε τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της Επιτροπής Παιγνίων και τον ρόλο της κυρίως ως προς το δημόσιο συμφέρον.

Αφετέρου έθεσε το ζήτημα της παράτυπης διαδικασίας για το διορισμό του Προέδρου, αφού η πρόταση δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις της παρ. 3β του άρθρου 16 του ν. 3229/2011.

Περισσότερα ΕΔΩ

Καταψηφίσαμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις ρυθμίσεις της σωφρονιστικής νομοθεσίας

“Το νομοσχέδιο διαπνέεται από μια εσφαλμένη φιλοσοφία γύρω από το σωφρονιστικό σύστημα που είναι βεβιασμένη, ατεκμηρίωτη και άκρως συντηρητική”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. Οι ρυθμίσεις που τροποποιεί, για τις άδειες των κρατουμένων και τις αγροτικές φυλακές, γίνονται με οριζόντιο τρόπο, γενικά και αφηρημένα, και καταλήγουν άδικες για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων. Πρόσφατη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη έδειξε πως το 98% των κρατουμένων τηρεί τους όρους των αδειών. 

Η κυβέρνηση δεν προσκόμισε καμία μελέτη, καμία επιστημονική έρευνα, καμία εισήγηση από κάποιον φορέα που να δικαιολογούν την αυστηροποίηση του πλαισίου. Όσες τέτοιες υπάρχουν, όπως η άποψη της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, είναι αντίθετες στη λογική της κυβέρνησης. Η μόνη “τεκμηρίωση” που προσφέρει η κυβέρνηση είναι το χάιδεμα του πιο συντηρητικού ακροατηρίου της. Η Νέα Δημοκρατία έχει επίσης υποβαθμίσει καίρια τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής: ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας τελεί εν υπνώσει, η ηλεκτρονική επιτήρηση εφαρμόζεται για ελάχιστους κρατουμένους, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας αναγκάζονται να αγοράσουν υλικό οι δικηγόροι και οι συγγενείς των ανθρώπων. Το νομοσχέδιο απέχει από το να χαρακτηριστεί πραγματική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος. Ο κ. Καμίνης ανέφερε χαρακτηριστικά τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 1999, η οποία ήταν σταθμός για τη σωφρονιστική πολιτική στη χώρα

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 9.12.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 11.12.2020