Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

 ΡΥΘΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ 

ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ | 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020 

Θέματα: Σχέδιο Νόμου για Πορείες, Τουρισμός 

 Νομοσχέδιο για πορείες: Λείπουν οι θεσμικές εγγυήσεις 

 Επί της αρχής, το Σύνταγμα δεν καθορίζει ιεραρχία δικαιωμάτων – όλα τα δικαιώματα είναι ισότιμα και άξια προστασίας. Και του ανθρώπου που διαδηλώνει για τα δικαιώματά του, και του γονιού που θέλει να πάει το παιδί του γρήγορα στο γιατρό και όμως κολλάει στην κίνηση, και του καταστηματάρχη του κέντρου που θέλει να δουλέψει το μαγαζί του. 

H πρόταση νόμου του τότε δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη του 2012 είναι η βάση αφετηρίας μας, καθώς ήταν σύμφωνη με την εξέλιξη του δικαιώματος του συνέρχεσθαι σε όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη και πάντα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα το άρθρου 11 του Συντάγματος. Όπως ειπώθηκε και στη Βουλή, ένα θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις διαδηλώσεις και ταυτόχρονα θα καταργεί τους νόμους της χούντας που εξακολουθούν να ισχύουν, είναι αναγκαίο για τη Δημοκρατία. 

Το σχέδιο νόμου όμως της Κυβέρνησης που συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν παρέχει τις θεσμικές εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για να λειτουργήσει στην πράξη. Πιο συγκεκριμένα παρατηρείται: 

  • Ασάφεια και γενικολογία ορισμών του άρθρου 2, όπως η «διατάραξη», «διάλυση», περιορισμοί, που μπορούν να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης από την Ελληνική Αστυνομία 
  • Η δυνατότητα απαγόρευσης αυθόρμητης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης και το γεγονός ότι τέτοιες συναθροίσεις θεωρούνται εκ των προτέρων παράνομες 
  • Η παντελής απουσία της δικαστικής αρχής στην κήρυξη της απαγόρευσης ή της διάλυσης της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης 
  • Δεν προβλέπεται προηγούμενη προειδοποίηση για τη διάλυση της διαδήλωσης από τον υπεύθυνο οργανωτή 
  • Η αφαίρεση της απαγόρευσης χρήσης χημικών (απαγόρευση που περιλαμβανόταν στην πρόταση Καμίνη) 
  • Ο ποινικός κολασμός της συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που έχει απαγορευθεί νόμιμα με την πρόβλεψη επί της ουσίας ιδιώνυμου αδικήματος 

Εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Το ζήτημα είναι σοβαρό για να μην βασίζεται σε κοινωνική συναίνεση. Ζητάμε συνεννόηση και φυσικά θεσμικές εγγυήσεις για να μπορέσει να βρεθεί μία λύση που θα σέβεται τα δικαιώματα και αυτών που θέλουν να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν στο πλαίσιο των αιτημάτων τους, αλλά και εκείνων που θέλουν μία ανθρώπινη καθημερινότητα. 

Διαβάστε τη σχετική εισήγηση & το ενημερωτικό σημείωμα 

Τουρισμός: Από τη μια «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και από την άλλη εμπόδια 

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά στην χθεσινή της συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, η Κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Θα έπρεπε να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% για να είναι ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός, να υπάρχει μηδενική η προκαταβολή φόρου για τις εταιρίες που πλήττονται. Καθυστέρησαν να βγάλουν αποφάσεις για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία. 400.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό είναι στον αέρα, ενώ το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι κατώτερο των περιστάσεων και μίζερο. Μόλις το 4% των καταλυμάτων έχει ανταποκριθεί. Υγειονομικά πρωτόκολλα δεν υπάρχουν. Ξεκίνησαν να μιλούν για υγειονομικές ζώνες και μετά την κατακραυγή το πήραν πίσω. Μετά ήρθαν τα δωμάτια καραντίνας, τώρα αναζητούνται ξενοδοχεία καραντίνας. Τρέχουν οι ξενοδόχοι , οι εργαζόμενοι αγωνιούν και δημιουργείται ένα κλίμα εξαιρετικά δύσκολο για την οικονομία. 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι σε εποχιακά ξενοδοχεία που περίμεναν να ανοίξει η πλατφόρμα για την αίτηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέσω αναστολής της σύμβασης, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα καθώς η πλατφόρμα δεν άνοιξε. Από το Υπουργείο Εργασίας ενημερώθηκαν ότι θα ανοίξει τελικά στις 07/07/2020! Επισημαίνεται ότι αυτά τα 534€, που φυσικά δεν επαρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση, αφορούν στο μήνα Ιούνιο και παραπέμπονται έτσι για το τέλος Ιουλίου. 

Επιπρόσθετα, κλειστή παραμένει και η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για το έκτακτο επίδομα ανεργίας των καλοκαιρινών μηνών, που θα άνοιγε στις 15/6, αφήνοντας μετέωρους τους εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό και στην 

εστίαση. Τέλος, δε διασφαλίζονται οι εποχικά εργαζόμενοι ως προς την επαναπρόσληψή τους στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία αλλά και στον Επισιτισμό, η οποία υπαγορεύεται ρητά ως υποχρεωτική από το Νόμο 1545/85 άρθρο 18 παρ.6. 

Αναρωτιέται κανείς αν μπορούν να ζήσουν οικογένειες χωρίς εισόδημα και με τις υποχρεώσεις να τρέχουν. Ο τουρισμός όμως είναι οι άνθρωποί του. Για να επιβιώσει και να ισχυροποιηθεί χρειάζεται να επιβιώσουν πρώτα εκείνοι. 

Διαβάστε και τη σχετική ερώτηση 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 30.6.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 7.7.2020