Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φ. Γεννηματά «Πρέπει να οργανωθούμε και να μην έχουμε ολέθρια αποτελέσματα στην υγεία των πολιτών και την οικονομία»

Αυτό που προέχει είναι το ασφαλές άνοιγμα μετά το lockdown για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων και το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, επισήμανε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στον «Σκάι» η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Όπως πρόσθεσε, δεν μπορούν να υπάρχουν οριζόντιες πολιτικές για όλη τη χώρα, όπως θέλει η κυβέρνηση, αλλά να εξαρτάται από το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής αν και πώς πρέπει ν’ ανοίξει. Επίσης, χρειάζονται σοβαρά επιδημιολογικά δεδομένα και μαζικά τεστ στον πληθυσμό, σοβαρή ιχνηλάτηση και περιορισμός των κρουσμάτων. Και βέβαια, η τήρηση των μέτρων είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι μόνο ευθύνη των πολιτών.

«Οι ευθύνες είναι ολοφάνερες. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν έχουμε τελειώσει. Είναι αισιόδοξο και θετικό ότι υπάρχει η προοπτική του εμβολίου, αλλά θα πρέπει να οργανωθούμε για να μην έχουμε ολέθρια αποτελέσματα και για την υγεία των πολιτών και για την οικονομία. Ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα, έτσι ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις», είπε επίσης η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι η ανησυχία είναι μεγάλη και γι’ αυτό ακριβώς κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και αναμένει απαντήσεις από τον ίδιο στη Βουλή την Παρασκευή.

«Η κυβέρνηση τρέχει συνέχεια πίσω από τις εξελίξεις και από τον ιό, δεν προετοιμάστηκε όπως θα έπρεπε. Το πρώτο lockdown αυτό το νόημα είχε: να κερδίσουμε χρόνο για προετοιμαστεί η χώρα να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα. Την ώρα που καίγονταν τα Βαλκάνια από κρούσματα, άνοιξαν τα χερσαία σύνορα άνευ όρων. Υπήρξε ο συνωστισμός και στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν υπήρξε μία σωστή προετοιμασία για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι προκηρύξεις για τις προσλήψεις των γιατρών έγιναν μόλις το Νοέμβριο, ενώ έπρεπε να γίνουν από το Μάρτιο και τα νοσοκομεία να είναι στελεχωμένα. Υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τα τεστ και όχι μόνο με την αισχροκέρδεια που επέτρεψε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, αλλά και με την ποιότητα, γιατί δεν υπάρχει ακόμα και μέχρι τώρα πιστοποίηση των εργαστηρίων», τόνισε επίσης η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. 

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Φώφη Γεννηματά διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση περιμένει να μπουν πρώτα τα λουκέτα και μετά να πάρει μέτρα και ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει βασική διαφωνία για τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης και στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της: «Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, διότι αν έχουμε ερείπια στην οικονομία τότε η ανάκαμψη θα είναι δυσκολότερη, θα εκτοξευτεί η ανεργία και το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μιλάμε λοιπόν για πραγματικά μέτρα στήριξης». 

Σε ο,τι αφορά σε ερώτηση για τα εσωκομματικά, η Πρόεδρος ανέφερε ότι εμείς ασχολούμαστε με τα προβλήματα, δουλεύουμε πυρετωδώς εκατοντάδες άνθρωποι για να παραγάγουμε προτάσεις. Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην βλέπει τη σοβαρή δουλειά που κάνουμε για να καλύψουμε το κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για να δώσουμε προοδευτική διέξοδο στον τόπο. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί ξέρουμε πως πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα όταν ολοκληρωθεί η ιστορία του κορωνοϊού. Αυτό είναι το χρέος μας και αυτό μας απασχολεί τώρα.

Δείτε τη συνέντευξη

Διαβάστε τη συνέντευξη

Πρόταση για ΦΠΑ στο 6% για εστίαση και διαμονή με νομοθετική πρωτοβουλία του Κινήματος

Μία ακόμη πρωτοβουλία στην πράξη για την ανακούφιση επιχειρήσεων και εργαζομένων στο χώρο της εστίασης και της διαμονής, με την κατάθεση τροπολογίας στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων», αναλαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία προτείνεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και διαμονή από 13% που είναι σήμερα και για ολόκληρο το 2021, με την προοπτική το μέτρο να αξιολογηθεί έως τα τέλη του έτους και να παραταθεί, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο. Ούτως ή άλλως, το ισχυρό πλήγμα που έχουν δεχθεί τα ξενοδοχεία από την πανδημία επιδεινώνεται μετά τα περιοριστικά μέτρα και το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει το παράδοξο των «ανοιχτών-κλειστών» ξενοδοχείων, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έκλεισε με εντολή της τα ξενοδοχεία και τα άφησε εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις κι ενώ οι ασφαλιστικά, φορολογικές, δανειακές και λοιπές υποχρεώσεις τρέχουν κανονικά.

Έτσι, σε ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν απαντήσεις για το θέμα και μέριμνα για την εξάλειψη της αδικίας, αλλά και την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διάσωση των θέσεων εργασίας.

Επίδομα για αναστολή εργασίας: Οι ανάγκες των εργαζομένων δεν είναι ελαστικές για να περικόπτονται όπως συμφέρει την κυβέρνηση

Η δήθεν γαλαντομία της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη κράτησε μόνο 20 μέρες. Αδιαφορούν για τις μειώσεις εισοδημάτων και το οικονομικό αδιέξοδο που έφερε η πανδημία και περικόπτουν το επίδομα των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή στα 534 ευρώ για το μήνα Δεκέμβριο. Υπενθυμίζουμε δε ότι για το Νοέμβριο εξαγγέλθηκε στήριξη με 800 ευρώ, αλλά στην πράξη ήταν 640, λόγω της χρονικής διάρκειας των αναστολών.

Αλήθεια, μήπως το Δεκέμβριο μειώνονται οι ανάγκες των εργαζομένων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και δεν το γνωρίζαμε; Ή η κυβέρνηση αυξάνει και κόβει τη «στήριξη» ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα; Όμως, οι ανάγκες των εργαζομένων δεν είναι ελαστικές για ν’ ακολουθούν αυτή την πορεία. Και γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής είχε ζητήσει έγκαιρα την ενίσχυση των εργαζομένων σε αναστολή τουλάχιστον στο ύψος των μηνιαίων αποδοχών τους έως τα 1.000 ευρώ και κάλυψη ολόκληρου του Δώρου Χριστουγέννων, με συμψηφισμό της εργοδοτικής συμμετοχής.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ένοπλες Δυνάμεις: Η κυβέρνηση ν’ απαντήσει για το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης

Ανεπαρκή αποδεικνύονται τα μέτρα της κυβέρνησης για την πρόληψη κατά του κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς και Βασίλης Κεγκέρογλου, η κυβέρνηση καλείται να δώσει στοιχεία για τα τεστ που διενεργήθηκαν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων τον τελευταίο μήνα και απαντήσεις για τα εξειδικευμένα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για την υγειονομική θωράκιση των δομών των ΕΔ από εδώ και στο εξής.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 30.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 2.12.2020