Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Η Δημοκρατία όσο δεδομένη και αν θεωρείται, απαιτεί διαρκή εγρήγορση

«Στον διάβα των 48 ετών από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, αν κάτι διδαχτήκαμε, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ότι η Δημοκρατία όσο δεδομένη και αν θεωρείται, απαιτεί διαρκή εγρήγορση», σημείωσε σε δήλωσή του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Πιο αναλυτικά, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Η 24η Ιουλίου 1974 σηματοδοτεί το τέλος της Δικτατορίας και του «καχεκτικού» μετεμφυλιακού κράτους. Η ανατολή της Μεταπολίτευσης έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στα όνειρα και στους δημοκρατικούς αγώνες πολλών γενεών για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Βεβαίως, χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες και πολύ σημαντικές πολιτικές αλλαγές για να επουλωθούν πλήρως οι πληγές και να ολοκληρωθεί η εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Πολλές από τις πληγές της σκοτεινής περιόδου επουλώθηκαν, με μεγάλη εξαίρεση την εθνική τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που παραμένει ανοιχτή για να μας θυμίζει τις τραγικές συνέπειες της ξενοκίνητης Χούντας. Η Μεταπολίτευση αποτέλεσε την πιο μακρά περίοδο σταθερότητας και προόδου (…). Είδαμε πως από την ισχυρή Ελλάδα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ οδηγηθήκαμε λόγω τραγικών πολιτικών επιλογών στο χείλος της χρεοκοπίας. Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία υποχωρεί συνεχώς. Το 2021, μόλις το 13% των ανθρώπων του πλανήτη ζούσε σε 34 φιλελεύθερες δημοκρατίες σαν και τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, σε σύγκριση με 42 το 2012. Αλλά ακόμη και η ποιότητα της δημοκρατίας απειλείται από την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, την κρίση των θεσμών και την ανάδειξη ηγεσιών όπως ο Ντόναλντ Τραμπ σε πολύ ισχυρές χώρες του πλανήτη. Αυτές οι νέες συνθήκες δείχνουν πόσο κρίσιμες είναι για την πολιτική οι προκλήσεις του μέλλοντος. Σήμερα, η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται τολμηρές αλλαγές. Απαιτούνται προοδευτικές πολιτικές που θα ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, το εισόδημα των πολιτών και το κράτος δικαίου. Θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις που θα δίνουν πειστικές απαντήσεις, με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι ο αγώνας κατά των ανισοτήτων και της κλιματικής κρίσης. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική και να σφυρηλατήσουμε ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας, δικαιοσύνης».

Κυβερνητικές ανακοινώσεις: Το κόστος ξανά σε καταναλωτές & επιχειρήσεις

Με κρότο καταρρέει το αφήγημα της Κυβέρνησης περί ουσιαστικής στήριξης των καταναλωτών, αφού δυστυχώς διαψεύστηκαν οικτρά οι υποστηρικτές της λύσης για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος. Για άλλη μια φορά το κόστος θα πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης η MWh θα κυμαίνεται από 150-170 ευρώ για τα νοικοκυριά, όμως θα υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις ανάλογα τον πάροχο, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνά τα 200 ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πάντα με γνώμονα την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας, έχει προτείνει την επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος, με την οποία η MWh θα προσδιοριζόταν στα 140 ευρώ σταθερά για έναν χρόνο. Παράλληλα, το κόστος θα μοιραζόταν μεταξύ κράτους και ηλεκτροπαραγωγών ενώ τώρα μεταφέρεται στον Έλληνα φορολογούμενο. Για τους εμπορικούς καταναλωτές η MWh θα κυμαίνεται πάνω από τα 200 ευρώ, την ώρα που οι επιχειρήσεις πληρώνουν ήδη το πιο ακριβό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Η διαφάνεια δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά θέση αρχής

Το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής είναι υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας, γεγονός άλλωστε που μαρτυρούν και οι μεταρρυθμίσεις που φέρουν την υπογραφή του, όπως το opengov, που ας ξέρουν οι πολίτες ότι δεν ψήφισαν ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ! Η διαφάνεια για εμάς, δεν είναι σημαία ευκαιρίας αλλά θέση αρχής διαχρονικά. Γι΄αυτό, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησαν ήδη από τις αρχές της χρονιάς την σύσταση οργάνου ελέγχου και διαφάνειας των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, στη Διάσκεψη των Προέδρων συμφωνήσαμε με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως όσοι σήμερα κόπτονται για την διαφάνεια, λίγες μέρες νωρίτερα προτιμούσαν deal κορυφής με τη ΝΔ για να διορίσουν μέλος του ΑΣΕΠ, κομματικό τους στέλεχος, αποκαλύπτοντας έτσι τις «αξιακές» προτεραιότητές τους.

Φωτιές: Ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο & διάλογο χωρίς τοξικότητα

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την χώρα μας καθιστούν αναγκαία τη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου, για το οποίο πρέπει επιτέλους τα κόμματα να συνομιλήσουν χωρίς τοξικότητα. Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα εθνικά θέματα για τα οποία χρειάζεται συνεννόηση. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον, είναι υπέρ της προσπάθειας για εθνική συνεννόηση, ώστε να μην ξαναζήσει η χώρα μας τις ανυπολόγιστες καταστροφές του παρελθόντος, όπως στην Ηλεία και το Μάτι, για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες από τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Ανδρουλάκης, με έκθεσή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατάφερε να εγκριθεί η πρότασή του για το μηχανισμό rescEU ο οποίος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης βοηθάει άμεσα τα Κράτη που βρίσκονται αντιμέτωπα με μία καταστροφή. Δυστυχώς, για ακόμη μία χρονιά, και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την σημασία της πρόληψης, γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο, με περιοχές χωρίς αντιπυρικές ζώνες και ανεπαρκή προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού. Περισσότερα ΕΔΩ

Το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε κάθε ρύθμιση που καταργεί τη διαφάνεια

Αταλάντευτα απέναντι σε κάθε ρύθμιση που καταργεί τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τις ανοιχτές διαδικασίες, στέκεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που βλέπει τη χώρα στο κέντρο των εξελίξεων για τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής. Αντί για το αποσπασματικό, ασαφές και γενικόλογο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που αγνοεί την ευρωπαϊκή προσέγγιση, χρειάζεται ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και στρατηγική, με ανθρώπους με υψηλές δεξιότητες πληροφορικής, οι οποίοι έχουν επιλεγεί μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.