Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή

Θέμα: «Προβληματικές αμαξοστοιχίες φέρεται να έχει αγοράσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους »

Κύριε Υπουργέ,

Σας καταθέτω ως Αναφορά σχετικό δημοσίευμα των τελευταίων ημερών, που αφορά στην προμήθεια και αγορά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τρένων τύπου ETR 470.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, τα τρένα αυτά στο παρελθόν έχουν χαρακτηρισθεί ως «τρένα βλαβών» και επομένως προκύπτουν σοβαρά ζητήματα και αμφιβολίες για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Ιδιαίτερα αναφέρονται σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών κατά τη λειτουργία τους, και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις εντός σηράγγων.

Επί πλέον, όπως σημειώνουν τα σχετικά δημοσιεύματα, στη γενική επισκευή των ETR 470, μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία στην Ιταλία και πριν φτάσουν στην Ελλάδα, δεν τοποθετήθηκε σε αυτά προηγμένο σύστημα πυρόσβεσης.

Να επισημανθεί δε, ότι στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετές σήραγγες μήκους άνω των 500 μέτρων, ενώ τέσσερις (4) από αυτές έχουν μήκος άνω των 2,5 χιλιομέτρων.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ιδιωτικοποιηθεί από την αντίστοιχη Ιταλική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έναντι μόλις 45 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο είναι δεδομένος ο δημόσιος χαρακτήρας των μεταφορών και επιβεβλημένη η διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών.

Παρακαλώ, όπως λάβετε υπόψη σας τα αναφερόμενα στο σχετικό δημοσίευμα, για να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου ζητήματος και ιδιαίτερα για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Οι Αναφέροντες Βουλευτές

Χρήστος Γκόκας

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Γεώργιος Φραγγίδης

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η διεθνής Κοινότητα, η Ευρώπη, έχουν καθήκον να αντιδράσουν αποφασιστικά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία»Κώστας Σκανδαλίδης: «Είναι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει στρατηγική σε ό,τι αφορά την κατανομή ισχύος»