Σε Άρθρα – Απόψεις

Άρθρο του Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά Πελοποννήσου»:

Ακούμε καθημερινά την κυβέρνηση να λέει οτι η Ελλάδα θα αλλαξει με τα χρήματα του ταμείου Ανάκαμψης. Δεν λέει όμως, πως θα γινει αυτο. Ειδικά, δε, για τον πρωτογενή τομέα, τα λογια αν και πολλά, είναι αοριστα. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Αργολίδας:Καμία ουσιαστική παρέμβαση ενίσχυσης, εδώ και 2 χρόνια.

Όμως, η ανασυγκρότηση της κοινωνίας, η επιστροφή των εκατοντάδων Ελλήνων της γενιάς μας, που μετανάστευσαν περνούν μέσα από την οικονομική, εκπαιδευτική και πολιτισμική αναγέννηση της υπαίθρου με έμφαση στην ενδυνάμωση των έξυπνων μορφών γεωργίας και καλλιεργειών. Αυτό είναι το διακύβευμα ανάπτυξης και πρέπει να γίνει ο πρωταρχικός μας στόχος για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία. Πρακτικά, αντί για θεωρίες, έπρεπε ηδη να υλοποιούμε νέες μορφές παραγωγικής δραστηριότητας, ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων, καινοτόμες πρωτοβουλίες, πλήρη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ώστε ο αγροτικός τομέας να καταστεί βασικός πυλώνας ανάπτυξης στη νέα μετα-πανδημικη εποχή. Για να γίνει αυτό εφικτό πρέπει να υπερβούμε τις δυσκολίες και τις εμμονές της ΝΔ. 

Οι αγρότες, φέτος, λόγω και των μεγάλων ζημιών και του υψηλού κόστους παραγωγής αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται σε απόγνωση. Το αίτημα τους και των συνεταιρισμών της περιοχής για έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και για γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ είναι απολύτως λογικό και επιτακτικό και η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα σε αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μείωση της παραγωγής προκάλεσε μεγάλα προβλήματα τόσο στους αγρότες όσο και στις επιχειρήσεις επεξεργασίας και εμπορίας των προϊόντων με συνέπεια και τη μείωση της απασχόλησης, είναι απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των πληγέντων.

Έχοντας εξαντλήσει τη μισή κυβερνητική της θητεία, πότε επιτέλους η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει πράξη τις απαιτούμενες βελτιώσεις στο σύστημα ασφάλισης της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου που ζητούν όλοι οι αγρότες μας και οι αγροτικοί φορείς;

Στο Κίνημά μας είμαστε έτοιμοι με τις νέες προτάσεις και τις πρωτοβουλίες μας να δουλέψουμε μαζί, για να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις, να φέρουμε ισχυρή την ελληνική πρωτογενή παραγωγή στις συνθήκες του 21ου αιώνα, λαμβάνοντας υπόψη τα φλέγοντα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν από εδώ και πέρα καθοριστικά: την κλιματική αλλαγή, την περιβαλλοντική κρίση και ταυτόχρονα τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης τροφίμων κατά 70% το 2050 σύμφωνα και με την εφαρμογή του GreenDeal της ΕΕ για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε να μηδενισθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Χρειάζεται να προετοιμάσουμε το μέλλον, να εφαρμόσουμε μια νέα στρατηγική βιώσιμης, ανταγωνιστικής και φιλικής με το περιβάλλον αγροτική παραγωγή. Από το ‘αγρόκτημα στο πιάτο’ για να κερδίσουμε και πάλι το στοίχημα των επόμενων ετών. Η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της ειδικά στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύει στους «λίγους και εκλεκτούς της» αφήνοντας τον πρωτογενή τομέα να είναι ο φτωχός συγγενής. Ειδικά για τη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 και την Κλιματική Αλλαγή που θα έπρεπε να συζητάμε στο εθνικό κοινοβούλιο καθημερινά η κυβέρνηση αναλώνεται στο να δίνει ψίχουλα και καθρεφτάκια στους…ιθαγενείς. 

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής προτείνουμε η κοινοτική χρηματοδότηση να παραμείνει τουλάχιστον στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα όπως σήμερα, δηλαδή 19,6 δισ. ευρώ. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι απαιτείται ένα σύγχρονο εφαρμόσιμο εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και της χώρας μας, για να παράγουμε και να εξάγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες και να πετύχουμε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους μας. Αυτό είναι το στοίχημα του Αύριο, σήμερα!

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Καμίνης: «Ο παραλογισμός με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές συνεχίζεται»Ευαγγελία Λιακούλη: «Μια "γαλάζια" και μια "ροζ" παράλληλη αφηγηματική ροή, που αμφότερες παραμένουν στο επίπεδο του …αφηγήματος»