Σε Συνεντεύξεις

Τη νομική διάσταση της υπόθεσης της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη και την απόπειρα παγίδευσής του με το Predator, καθώς και τη θεσμική ανάδειξη του ζητήματος, παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι δικηγόροι Μανώλης Βελεγράκης, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Χρήστος Κακλαμάνης.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της επίμονης και γενικόλογης πρόσκλησης από την κυβέρνηση προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για να ενημερωθεί παράνομα, ο δικηγόρος Μανώλης Βελεγράκης, επισήμανε ότι από τα τέλη Αυγούστου «κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε την ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη και τη διαφώτιση του ελληνικού λαού για τους λόγους παρακολούθησής του. Σε αντίθεση με τις διακηρύξεις της, είχε επιλέξει την οδό της συσκότισης».

Εξήγησε πως τέτοιου είδους ενημέρωση όχι μόνο δεν προβλεπόταν, τουναντίον αποκλειόταν από τη διάταξη του 4790/2021. Χαρακτηρίζοντας τις προβλέψεις της νέας διάταξης, η οποία άλλαξε το προϊσχύον καθεστώς, ως παράλογη πολιτικά και ηθικά αποδοκιμαστέα, προβληματική και συνταγματικά αποδοκιμαζόμενη, ο κ. Βελεγράκης σημείωσε πως «ο κ. Ανδρουλακης καλείτο να ενημερωθεί ανεπίσημα, άρα παράνομα, ουσιαστικά να συμπράξει σε μια διαδικασία χωρίς κανένα νόμιμο έρεισμα».

Βάσει όλων των παραπάνω, έχει κατατεθεί από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης για την απόρριψη από την ΑΔΑΕ αιτήματός του να ενημερωθεί σε σχέση με την παρακολούθηςή του από την ΕΥΠ, με την οποία ζητείται επίσης να αναγνωριστεί ότι η διάταξη του Ν. 4790/2021 έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βελεγράκης, υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αίτηση για την προστασία της ασυλίας του κ. Ανδρουλάκη. «Είναι μια διαδικασία στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης του ζητήματος», ανέφερε κλείνοντας.

«Όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία στις 26 Ιουλίου, κανείς από εμάς δεν μπορούσε να φανταστεί όσα θα ακολουθούσαν. Ούτε να διανοηθεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε με δόξα και τιμή τον Πρόεδρο του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας», σημείωσε με τη σειρά του ο δικηγόρος Χρήστος Κακλαμάνης. 

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κακλαμάνης σε σχέση με τη θεωρία της «νόμιμης» επισύνδεσης, «η επισύνδεση από την ΕΥΠ είναι νομότυπη, δεν είναι νόμιμη. Το ότι διαθέτει στρογγυλή σφραγίδα και υπογραφή από αυτούς που πρέπει, δεν την καθιστά νόμιμη. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα είχαμε ποτέ κανέναν δικαστή κατηγορούμενο ή καταδικασμένο για παραδικαστικό και κανέναν δημόσιο λειτουργό να αντιμετωπίζει κατηγορίες», σημειώνοντας πως αυτό είναι το αντικείμενο της δικαστικής έρευνας.

Όσον αφορά στη συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε από τον κ. Ανδρουλάκη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, αυτή περιλαμβάνει όλες τις αξιόποινες πράξεις, που κατά την εκτίμηση της νομικής ομάδας υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν τελεστεί και δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης. Συνοδεύεται επίσης από ειδικότερα αιτήματα κλήσεως άνω των 25 μαρτύρων, κατάσχεσης εγγράφων και διενέργειας μιας σειράς συγκεκριμένων ανακριτικών ενεργειών προς διακρίβωση της αλήθειας. Έχει ζητηθεί επίσης η συνδρομή της Eurojust διότι το ζήτημα του Predator είναι διασυνοριακό. 

«Για εμάς το μείζον είναι να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που μας δίνει η ελληνική έννομη τάξη και να ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση, προκειμένου να αναδείξουμε την αλήθεια», τόνισε ο δικηγόρος Μιχάλης Καλαντζόπουλος. 

Αναφερόμενος στην εντολή καταστροφής του σχετικού με την παρακολούθηση φακέλου από την ΕΥΠ, που δόθηκε την ίδια ημέρα με την κατάθεση στην ΑΔΑΕ της αναφοράς- καταγγελίας για την απόπειρα παγίδευσης με το Predator, σημείωσε πως «υπάρχουν αρκετές συμπτώσεις που δημιουργούν σε κάθε περίπτωση εύλογους προβληματισμούς».
Όπως αποκάλυψε, πέραν  των υπολοίπων νομικών ενεργειών, «ερχόμαστε πλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες, να ασκήσουμε και αγωγή. Υπάρχει πρόσφατη νομολογία, σύμφωνα με την οποία, η Διοίκηση οφείλει να προσκομίσει ενώπιον του Διοικητικού Δικαστή τον σχετικό φάκελο προκειμένου να κρίνει και εκείνος το παράνομο ή μη».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.