Σε Δηλώσεις

Κοινή δήλωση υπευθύνου κοινοβουλευτικού τομέα Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Καμίνη και Γραμματέα του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Μαρίνου Σκανδάμη

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η στυγερή δολοφονία του Άλκη Καμπανού, το Κίνημα Αλλαγής έχει επισημάνει πως η οπαδική βία έχει εξελιχθεί σε μορφή οργανωμένου εγκλήματος με σταθερή δομή, διάρκεια στο χρόνο και στόχο την τέλεση κακουργημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωποκτονιών. Η κυβέρνηση επιμένει να υποβαθμίζει αυτή τη διάσταση, αντιμετωπίζοντας την οπαδική βία ως ένα φαινόμενο που αρχίζει και τελειώνει στον αθλητισμό και το οποίο θα αντιμετωπιστεί απλώς με αυστηροποίηση των ποινών. 

Την κυβερνητική αυτή ψευδαίσθηση έρχεται να διαψεύσει η δικαστική εξουσία. Μόλις χθες έγινε γνωστή η ποινική δίωξη που άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας κατά συγκεκριμένων προσώπων, φερόμενων ως οπαδών, που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ άλλων εγκλημάτων. Η σοβαρότατη αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαμε εκφράσει για πρώτη φορά με ανακοίνωσή μας την 1/2. Επιβεβαιώνει επίσης τις εκτιμήσεις και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως αποτυπώθηκαν στην εγκύκλιο που εξέδωσε προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας στις 4/2, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία. 

Το Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισε το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την οπαδική βία ως ένα πρώτο βήμα. Επισημάναμε όμως και πάλι πως το νομοσχέδιο αυτό είναι αποσπασματικό και ανεπαρκές. Είναι πλέον απολύτως σαφές πως η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας οφείλει να υπερβεί την πεπατημένη της απλής αυστηροποίησης των ποινών και να αποκτήσει την ολιστική προσέγγιση που το Κίνημα Αλλαγής έχει περιγράψει με ανακοινώσεις, προτάσεις και βουλευτικές αγορεύσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα.   

Είναι επιτέλους καιρός η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα της οπαδικής βίας με τον τρόπο που αρμόζει στη σοβαρότητα του φαινομένου.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Eυαγγελία Λιακούλη: «Η Αγροφυλακή είναι... πολιτικό φετίχ της Νέας Δημοκρατίας»