Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, στο «newsbomb.gr»:

  • Κύριε Βλάχο, η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει στη κανονικότητα, όμως η πανδημία είναι ακόμα παρούσα. Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος και έχουμε βρεθεί σε μειονεκτική θέση από τους ανταγωνιστές μας στον τουρισμό;

Πράγματι, προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, αλλά με αργούς ρυθμούς εμβολιασμου. Βρισκόμαστε στην ουρά της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών, παρά τα μεγάλα λόγια του Πρωθυπουργού και των στελεχών της Κυβέρνησης. Ένα μεγάλο τμήμα – σχεδόν το ⅓ των πολιτών που θα έπρεπε να έχουν κάνει το εμβόλιο, δεν έχουν εμφανιστεί ή αρνούνται να το κάνουν, όπως συμβαίνει και με μέρος του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Που είναι η πειθώ της Κυβέρνησης; Για μέτρα ελέγχου, ούτε λόγος. Ένιψε τας χείρας της με τα self test, έριξε την ευθύνη στους πολίτες, καλλιεργεί ξανά κλίμα ότι η πανδημία είναι κάπου εκεί έξω. Μέχρι να λειτουργήσει το πράσινο πιστοποιητικό τον Ιούλιο, θα έχει χαθεί η μισή τουριστική σεζόν.

  • Το Κίνημα Αλλαγής έχει ταχθεί εναντίον του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Δεν χρειάζεται εκσυγχρονισμό το πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις; Δεν πιστεύετε ότι είναι φιλεργατικό, όπως λέει η κυβέρνηση;

Εκπροσωπώ μια γενιά που έχει αλλάξει ήδη αρκετές δουλειές, έχει εργαστεί για λίγα παρά τα προσόντα της, δεν αποταμιεύει, πολλοί χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, ξέρουμε ότι δεν θα ζήσουμε με τις ανέσεις των γονιών μας. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως αντί να διδαχθούμε από τα χρόνια της κρίσης, υπάρχει κυβέρνηση που θέλει να λέγεται “μεταρρυθμιστική” και μας γυρνά 150 χρόνια πίσω, κάνοντας την εργασία εμπόρευμα. Ξεθεμελιώνουν το εργατικό δίκαιο, μας επιστρέφουν στις ατομικές συμβάσεις. Όσο καλός και αν είναι ο εργοδότης, πείτε μου, ποιος εργαζόμενος μπορεί να διαπραγματευτεί επί ίσοις όροις μαζί του; Ιδιαίτερα σε μια αγορά εργασίας που η μερική απασχόληση και οι μισθοί κάτω από 1000 ευρώ είναι πλειοψηφία; Σοβαρά τώρα, θα πληρωνόμαστε με ρεπό; Χαρίζουν υπερωρίες στους εργοδότες, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ξεχειλώνουν το ωράριο, κονταίνουν το συνδικαλιστικό κίνημα, διευκολύνουν τις απολύσεις, νίπτουν τας χείρας τους με την Επιθεώρηση Εργασίας, μετατρέποντάς την σε ανεξάρτητη αρχή, ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να επιβάλει συμμόρφωση στη Διοίκηση. Πρόκειται για τεράστιο πισωγύρισμα, που έχει ξεκάθαρη ιδεολογική σφραγίδα και δεν πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Εννοείται πως είμαστε απέναντι.

  • Θέλω ένα σχόλιο για το μέτωπο της εγκληματικότητας, που δείχνει να καλπάζει. Θεωρείτε ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ εστίασε στη καταστολή, αντί για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος;

Οι πρόσφατες περιπτώσεις σκληρής εγκληματικότητας δεν είναι μεμονωμένες, αλλά δείχνουν το βάθος του προβλήματος. Με τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα ασφαλείας υποστελεχωμένα και χωρίς σχέδια επιχειρησιακής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος, η χώρα εμφανίζεται ως “παράδεισος” για τις μαφίες και τις συμμορίες. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του “νόμος και τάξη” αναλώνεται επικοινωνιακά στο να κυνηγά μόνο τις συναθροίσεις και τις πολιτικές διαμαρτυρίες ή να καταθέτει «απόρρητους» φακέλους στον Άρειο Πάγο, με τις κάμερες ανοικτές και τους φακέλους ανά χείρας. Ίδρυσε νέες δομές για τα πανεπιστήμια και τα μέσα μεταφοράς, ενώ κατηγορεί τη Δικαιοσύνη για τις ανεπάρκειές της. Χρειάζεται άμεσα ένα νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας με έμφαση στο οργανωμένο έγκλημα.

• Τι εικόνα σας άφησε η πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου στη χώρα μας;

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι σημαντικό να χτιστούν ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με την Τουρκία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν πρόκειται να αποδεχθεί έναν ουσιαστικό οδικό χάρτη εξομάλυνσης και διαλόγου, αν δεν υπάρχει το καρότο και το μαστίγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλιώς εθελοτυφλούμε. Η πρόσφατη επίσκεψη δεν άφησε κάποιο αποτύπωμα. Το πρόβλημα είναι δομικό και αφορά τις προκλήσεις, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. Γι’ αυτό και μιλάμε για μια νέα ειδική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, που προϋποθέτει την παύση της τουρκικής επιθετικότητας, ττο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τον ουσιαστικό διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες με ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

  • Το ΚΙΝΑΛ έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για ωμή παρέμβαση στις αθλητικές ομοσπονδίες. Που αποσκοπούν αυτές οι κινήσεις του υφυπουργού κατά τη γνώμη σας;

Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος υφυπουργός προκαλούν διαρκώς ρήγματα και συγκρούσεις στον αθλητισμό. Δεν θυμάμαι άλλη πολιτική ηγεσία να έχει διχάσει τόσο πολύ και να έχει φέρει απέναντί της τις αθλητικές ομοσπονδίες με τέτοιο τρόπο. Πρόσφατο παράδειγμα η απαράδεκτη συμπεριφορά του υφυπουργού, που τα έβαλε με την ιεραρχία της Δικαιοσύνης και έφτασε να απειλεί με παραίτηση εάν γίνουν οι εκλογές στην Ομοσπονδία Μπάσκετ. Η ατζέντα τους είναι ξεκάθαρη: κομματοκρατία παντού, κομματική μπότα και στον αθλητισμό. Την κύρια πολιτική ευθύνη για όλες αυτές τις μεθοδεύσεις φέρει ο Πρωθυπουργός.

  • Δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που υποστηρίζουν ότι πρέπει να πρέπει να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ. Συμφωνείτε με αυτή τη λογική;

Υποτιμάμε τους πολίτες αν θεωρούμε ότι αρκεί η αλλαγή της μαρκίζας για να αλλάξει η πορεία του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ραχοκοκαλιά του Κινήματος Αλλαγής. Η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην πολιτική ζωή θα δικαιώνουν και θα αποκαθιστούν την προσφορά του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του στην πατρίδα. Tο σημαντικό είναι να έλθουν κοντά μας οι πολίτες, όχι μόνο για την ιστορία μας, αλλά κυρίως, για όσα προτείνουμε και διεκδικούμε για το σήμερα και το αύριο, με αξίες, ριζοσπαστισμό, φαντασία, κοινωνικές συμμαχίες με όσους μένουν πίσω ή εκτός των τειχών. Έτσι, εξάλλου, μεγάλωσε και κυριάρχησε το ΠΑΣΟΚ στην εποχή του.

  • Πως σχολιάζετε πρόσφατη δημοσκόπηση για την εσωκομματική αναμέτρηση στο κόμμα σας; Είδαμε ότι εξέφρασε άποψη και ο κ. Τσίπρας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε κοινοβουλευτική πρωτοβουλία εναντίον της συγκεκριμένης εταιρίας.

Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν αυτοί που θέλουν να διαλύσουν το Κίνημα Αλλαγής, εκτός από τον εξοβελισμό του από την πρωϊνή τηλεοπτική ζώνη, είναι οι fake δημοσκοπήσεις. Η εν λόγω εταιρεία έχει και παρόν και παρελθόν αντιεπιστημονικών και προβληματικών ερευνών και σε άλλες περιόδους, όπως πχ την εσωκομματική αναμέτρηση στη ΝΔ το 2015. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της εκφράζει ανοιχτά τις πολιτικές του προτιμήσεις. Όσο για τον κ. Τσίπρα, ας φροντίσει πρώτα για την εσωτερική δημοκρατία και τις διαδικασίες στο κόμμα του.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παύλος Χρηστίδης: «Ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος με υπογραφή Ν.Δ.»Γιώργος Καμίνης: «Χρειάζεται ριζική αλλαγή του μοντέλου αστυνόμευσης»