Σε Συνεντεύξεις

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη μίλησε σήμερα Δευτέρα, 28.02, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, τονίζοντας τα ακόλουθα:

  • Όλοι μας θα θέλαμε μία διαφορετική εξέλιξη στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα. O Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο. Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να δράσει.
  • Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις για την αποστολή όπλων από την Ελλάδα χωρίς την αναγκαία ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από την Κυβέρνηση. Από την άλλη όμως, η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δεδομένη την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμμετέχει μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια.
  • Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Πορτογαλία, έχουν ήδη αποστείλει οπλισμό στην Ουκρανία. Έχει ενεργοποιηθεί αυτή τη στιγμή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη με απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης. Αυτό είναι ένα μοντέλο, το οποίο πρέπει να ακολουθείται σε κάθε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος χρειάζεται την ανάλογη βοήθεια.
  • Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι κάτι ρητορικό. Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να αποδεικνύεται στην πράξη και πρέπει να εκφράζεται τόσο από την ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού μιας χώρας όσο και από την απαγόρευση πώλησης όπλων από ευρωπαϊκά σε τρίτα κράτη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Τουρκίας.
  • Μπορεί ο καθένας μας να έχει τις ενστάσεις του σχετικά με τον τρόπο που έχει χειριστεί η Ευρώπη μια σειρά από κρίσεις και ζητήματα. Όμως, οι κρίσεις είναι ο μόνος δρόμος να μάθει από τα παθήματά της. Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για την Κοινή Άμυνα, για τη στρατηγική ενεργειακής αυτονομίας και κοινές πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Είμαστε πάντα στην πλευρά του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και καταδικάζουμε την παραβίασή του από τον κ. Πούτιν»Νίκος Ανδρουλάκης: «Στεκόμαστε αξιακά απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, χωρίς ιδεοληψίες και συμφέροντα»