Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ακούγοντας τους ομιλητές της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, θεωρώ ότι μάλλον ξαναγεννήθηκαν οι αυταπάτες τους, όπως τότε το 2014 που θα πήγαιναν τον ελληνικό λαό στον παράδεισο και θα τα έλυναν όλα, έτσι και τώρα για το 2019. Και συζητάμε σήμερα τον τέταρτο μνημονιακό προϋπολογισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεν είστε από παρθενογένεση πλέον σε όλα. Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση και αφαιρεί σημαντικό χώρο από την ανάπτυξη. Είναι ένας προϋπολογισμός, ο οποίος συνεχίζει την ακραία λιτότητα, την βάρβαρη φορολογία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι και αντιαναπτυξιακός. Κινείται και πάλι σε μια αδιέξοδη λογική που καθηλώνει την οικονομία και εξοντώνει την ίδια την κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αποτυχημένο αυτό το οικονομικό μοντέλο που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση μέσω της χειρότερης μορφής λιτότητας που ανακαλύψατε εσείς, τα υπερπλεονάσματα, τις περικοπές και την αφαίμαξη των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών, οδηγώντας τους στην εξαθλίωση.

Όμως, δεν έχουμε επιλεκτική μνήμη για να ξεχάσουμε τα τέσσερα χρόνια που κυβερνάτε και να θυμηθούμε τώρα τις τελευταίες εκατό ημέρες. Τι έχετε πετύχει αυτά τα τέσσερα χρόνια; Απώλεια δυνητικού ΑΕΠ κατά 20 δισεκατομμύρια. Αυξημένο δημόσιο χρέος κατά 17,5 δισεκατομμύρια. Αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο κατά 30 δισεκατομμύρια. Αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης κατά 22,4 δισεκατομμύρια. Αυξημένο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 48,5% και αρνητικό ισοζύγιο επενδύσεων στο -8,8.

Έχουμε αρνητικές επιπτώσεις από αυτό γιατί δεν αντικαθίσταται ο παραγωγικός ιστός. Οι αποσβέσεις είναι μεγαλύτερες από τις επενδύσεις και αυτό σηματοδοτεί παράλληλα την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, όπως, επίσης, έχουμε και αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ σταθερών και εκ περιτροπής νέων θέσεων εργασίας.

Έρχεστε σήμερα, ενώ ο ελληνικός λαός δεινοπαθεί και παλεύει καθημερινά για την επιβίωσή του, να μιλάτε και να πανηγυρίζετε για κανονικότητα και καθαρή έξοδο. Ποια κανονικότητα; Η επιστροφή στην κανονικότητα, κύριε Υπουργέ, περνάει με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της οικονομία μας από τις διεθνείς αγορές. Υπάρχει κάτι τέτοιο;

Επίσης, μιλάτε για επεκτατικό προϋπολογισμό του 2019. Ας δούμε πόσο επεκτατικός είναι. Ναι, είναι επεκτατικός ως προς τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίοι είναι αυξημένοι κατά 202 εκατομμύρια. Είναι επεκτατικός ως προς τους φόρους προστιθέμενης αξίας, που είναι αυξημένοι κατά 141 εκατομμύρια. Είναι επεκτατικός, γιατί οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης είναι αυξημένοι κατά 87 εκατομμύρια. Είναι επεκτατικός, γιατί οι φόροι εισοδήματος είναι αυξημένοι κατά 152 εκατομμύρια.

Επίσης, έχουμε μείωση των δαπανών στον προϋπολογισμό του 2019 για τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας από εσάς τους «αριστερούς του χαβιαριού».

Θα ήθελα τώρα να τοποθετηθώ σε σχέση με έναν σημαντικό τομέα της οικονομίας που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος μετράει τέσσερα χρόνια εγκατάλειψης και η αγροτιά τέσσερα χρόνια αισθάνεται την περιφρόνηση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με τον προϋπολογισμό του 2019 προστίθεται ένας ακόμη χαμένος χρόνος.

Αυτή η αίσθηση στασιμότητας και οπισθοδρόμησης είναι γενικευμένη. Ωστόσο, στην περίπτωση της υπαίθρου και της αγροτιάς κοστίζει πολύ περισσότερο και πολλαπλάσια.

Η συρρίκνωση της υπαίθρου συνιστά σοβαρή απειλή στην εθνική και κοινωνική μας συνοχή και πρέπει άμεσα, εδώ και τώρα, να σταματήσει και η τάση να αντιστραφεί. Η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι παραγωγικές δραστηριότητες με πολύ μεγάλες δυνατότητες και συμβάλλουν στο κεντρικό ζητούμενο της πατρίδας μας που είναι η ανάπτυξη.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να σχεδιάσει το αγροτικό ζήτημα και δεν κατάφερε ούτε καν να διατηρήσει τα πράγματα εκεί που τα βρήκε. Από τη μια, δεν είδαμε και δεν ακούσαμε τίποτα για την πολιτική γης, για την ηλικιακή ανανέωση, για τα ολιγοπώλια που ελέγχουν τις εισροές. Όμως, είδαμε να έχουν κολλήσει τα μεγάλα αρδευτικά και να περιμένουν ακόμα τις αδειοδοτήσεις. Οι συνεταιρισμοί να δοκιμάζονται σκληρά. Είδαμε να εκτινάσσεται η φορολογία στο αγροτικό εισόδημα, όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές. Το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε και η διάλυση, επίσης, του ΕΛΓΟ οδήγησε σε ραγδαία αύξηση στις παράνομες ελληνοποιήσεις, φέρνοντας τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση.

Βλέπουμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι στάσιμο, ενώ θα έπρεπε κανονικά να έχει απορροφήσει το 100% από όλα τα κοινοτικά προγράμματα. Αντιθέτως, βλέπουμε ότι οι πληρωμές για τη δημόσια δαπάνη είναι στο ύψος του 1.750.000.000, δηλαδή απορρόφηση 31,9% και πληρωμές κοινοτικής συμμετοχής 1.571.000.000 με απορρόφηση 33,3%.

Έχουμε μέτρα που έχουν μηδενική απορρόφηση. Γεωργικές συμβουλές προϋπολογισμού 100 εκατομμύρια, μηδενική απορρόφηση. Αποκατάσταση δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μηδενική απορρόφηση. Σύσταση ομάδος οργανώσεων παραγωγών, μηδενική απορρόφηση. Ενίσχυση στο πλαίσιο του NATURA, μηδενική απορρόφηση. Σύμπραξη καινοτομίας προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων, μηδενική απορρόφηση. Και βλέπουμε στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το κονδύλι που εγγράφεται το 2018 να είναι 401.762.000. Σήμερα, στο 2019 ο προϋπολογισμός είναι 258.430.000.

Έχουμε μια μείωση στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περίπου 35%. Παρουσιάζεται μια αύξηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συμφωνούμε, αλλά όταν βλέπουμε τη μείωση στον τακτικό προϋπολογισμό, όταν οι περισσότερες δαπάνες είναι ανελαστικές, από πού θα γίνει η μείωση; Μόνο από τους ελέγχους που τόσο έχει ανάγκη το Υπουργείο.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι ως Κίνημα Αλλαγής είμαστε αυτοί οι οποίοι συνεχίζουμε την πολιτική έχοντας το βλέμμα στραμμένο στον πρωτογενή τομέα και στην ελληνική αγροτιά, για αυτό και έχουμε εξαγγείλει πρόσφατα μια σειρά από μέτρα για να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα και τον Έλληνα αγρότη: Καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 13% για τα αγροτικά εισοδήματα και το αφορολόγητο των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έως 20.000 ευρώ.

Αποσύνδεση ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα με οκτώ κλίμακες, στην πρώτη κλίμακα εισφορές 100 ευρώ και στην ανώτερη 400 ευρώ. Ενίσχυση των συλλογικών οργανώσεων, κίνητρα σε αγρότες οργανωμένους, θέσπιση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου, επανυπολογισμός και ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΓΑ μέχρι 10.000 ευρώ για τη διευκόλυνση της συνταξιοδότησης. Εξαίρεση από περικοπή της σύνταξης λόγω αγροτικής δραστηριότητας και επανακαθορισμός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι το τέλος αυτής της Κυβέρνησης πλησιάζει. Οι οικονομικοί, οι κοινωνικοί και οι πολιτικοί δείκτες σας δείχνουν πια ξεκάθαρα ότι ο δικός σας δρόμος, αυτός της δικής σας καθαρής εξόδου από την Κυβέρνηση είναι έτοιμος και σας περιμένει, γιατί έχετε οδηγήσει τη χώρα σε πλήρες αδιέξοδο και την κοινωνία σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

konstantinopoulos