Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία του Ειδικού Αγορητή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στην Επιτροπή Οικονομικών σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023

Kάθε νομοθέτηση αξιολογείται και μέσα στο πλαίσιο που υλοποιείται και μπαίνω στον πειρασμό να κάνω δύο τρία πρώτα σχόλια για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες από την κυβέρνηση και το οποίο φαντάζομαι την άλλη εβδομάδα θα έρθει για συζήτηση στην Επιτροπή. 

Έχω να κάνω τρεις σημαντικές παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι ότι για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι η συνεπής προσήλωση στην πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας», στην ίδια αναποτελεσματική ασχεδίαστη και βαθιά άδικη οικονομική συνταγή, μια συνταγή που, διατηρώντας αμετακίνητο το αναπτυξιακό μοντέλο που έχει καταντήσει αδιέξοδο, επιβαρύνει καθημερινά και δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μικρομεσαίων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τόσο το αρνητικό άνοιγμα στο εμπορικό ισοζύγιο όσο και το ότι σχεδόν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 20% των νοικοκυριών ακουμπάνε στο όριο της φτώχειας. 

Δεύτερο, και σε ένα άλλο επίπεδο είναι συνεπής η κυβερνητική πολιτική, στις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ακροβασίες που επαναλαμβάνει στη διαμόρφωση και του φετινού Προϋπολογισμού, όπως και των προηγούμενων Προϋπολογισμών, με την ίδια πάντα αισιοδοξία και σιγουριά μέχρι να προχωρήσει στην αναθεώρηση και τη συμπλήρωση. Έτσι και εδώ προβλέπεται η γενική κυβέρνηση να διανύσει μια δημοσιονομική απόσταση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρωτογενές έλλειμμα, μείον 1,7% του 2022 στο πρωτογενές πλεόνασμα συν 0,7% του 2023, μάλιστα με ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το 2023, σε σχέση με το 5,3% που προβλέπεται για το 2022 και μάλιστα, με μεγάλη μείωση των εσόδων. Αυτή είναι μια αντινομία που δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Τρίτον, εξακολουθείτε να υποτιμάτε προκλητικά, όπως έγινε και με τους προηγούμενους προϋπολογισμούς και ιδιαίτερα τον περσινό, την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις του. Σε αυτή την αίθουσα και στην Ολομέλεια, έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συζητήσεις γι’ αυτό. Υποτιμάτε ταυτόχρονα τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων, που θα επαναφέρουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και θα το διευρύνουν, ως πιο πιεστικό πρόβλημα τους αμέσως επόμενους μήνες. Οι δυνατότητες των επιπλέον παροχών αμφισβητούνται και από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών. Μοιράσατε ένα πραγματικά μεγάλο ποσό, όπως όλοι μας λέμε, με τρόπο χαλαρό, πελατειακό, χωρίς στοιχειώδη κριτήρια δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Οικονομική πολιτική που μοιάζει μεβαρέλι χωρίς πάτο, χωρίς επιπλέον να λυθούν τα βιωτικά προβλήματα σε οικογένειες, που βλέπουν από σήμερα κιόλας, ιδιαίτερα σήμερα, μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις, τις αυξήσεις να καλπάζουν και απορούν πώς θα τα βγάλουν πέρα.

Πολύ φοβάμαι και αυτό είναι η τελική μου παρατήρηση, ότι για άλλη μια φορά, θα κάνουμε μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό εκτός κλίματος, σε ένα, αν θέλετε, ευχάριστο και αισιόδοξο μήνυμα, ότι όλα πάνε καλά, ότι η οικονομία μας πάει καλά, ηανάπτυξη καλπάζει, όλα πάνε θαυμάσια, μια χώρα ευημερίας είναι μπροστά μας και μια νέα σελίδα αρχίζει για τη χώρα, σιγουριάς και σταθερότητας. Νομίζω, ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας και με τον τρόπο που βιώνουν την κρίση τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα τα ευάλωτα στρώματα της οικονομίας μαςκαι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.