Σε Ανακοινώσεις

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Φίλες και φίλοι,

 

Πρέπει κάποτε σε αυτή τη χώρα να ξεκαθαρίσουμε τί είναι προοδευτικό και τί συντηρητικό. ‘Όσο δεν γίνεται αυτό, θα επικρατεί μια θολούρα, από την οποία θα επωφελούνται οι εκάστοτε καιροσκόποι. Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε σε θέση αυτό το ξεκαθάρισμα να το οριοθετήσουμε με σαφήνεια. Ειδικά στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ό,τι προοδευτικό έγινε σε αυτή τη χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, από εμάς έγινε. Η αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» υπήρξαν αποφασιστικά βήματα εκσυγχρονισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ίδιο όμως ισχύει και για την ευρύτερη δημόσια διοίκηση. Αναφέρομαι κυρίως στην καθιέρωση του ΑΣΕΠ, των λοιπών Ανεξάρτητων Αρχών, της Διαύγειας, των ΚΕΠ κ.λπ.. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων ήταν ότι εφάρμοζαν κάποιες θεμελιώδεις αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας. Την αρχή της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας στα θέματα διορισμού της δημόσιας διοίκησης, βλέπε ΑΣΕΠ, τη διαφάνεια στις αποφάσεις των διοικητικών οργάνων, βλέπε ΔΙΑΥΓΕΙΑ κ.ο.κ.

Τις επόμενες ώρες θα αφιερώσουμε αναπόφευκτα και ένα μέρος της συζήτησης στον σχολιασμό του νομοσχεδίου, που υπό την ηχηρή επωνυμία «Κλεισθένης 1», φιλοδοξεί, κατά τα λεγόμενα των εμπνευστών του, να εισαγάγει τομές στην τοπική αυτοδιοίκηση.  ‘Όμως κάθε αυθεντική μεταρρυθμιστική απόπειρα οφείλει να απαντά στα πραγματικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή έστω να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης έναν ουσιαστικό σκοπό έχει : Να εκβιάσει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως μέσα από την καθιέρωση ενός αλλοπρόσαλλου εκλογικού συστήματος. Αλλού εισάγει απλή αναλογική για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αλλού πλειοψηφικό. Αυτές οι παλινωδίες σε πολλούς δήμους θα δημιουργήσουν έναν γίγαντα με πήλινα πόδια, εννοώ ένα δήμαρχο που θα χαίρει μεν ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης, καθώς θα εκλέγεται μεν με την απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει όμως να διαχειριστεί την εξουσία του, συναλλασσόμενος διαρκώς με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα έχει εκλεγεί κάθε καρυδιάς καρύδι, αφού το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καν ένα μίνιμουμ ποσοστό για την εκλογή ενός συνδυασμού. Σε αυτό το υπαρξιακό αδιέξοδο, δεν υπάρχει καμία λύτρωση, αφού το δημοτικό συμβούλιο θα παραμένει εσαεί, μέχρι τη λήξη της τετραετίας, χωρίς να μπορεί να διαλυθεί, όπως λ.χ. μπορεί να συμβεί με μια Βουλή που αδυνατεί να προσφέρει σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία. 

Αυτό που θα έπρεπε φίλες και φίλοι να γίνει μετά τον «Καλλικράτη» είναι καταρχάς μια αξιολόγηση των ρυθμίσεών του με πεδίο αναφοράς την εμπειρία της επταετούς εφαρμογής του.  Την αξιολόγηση αυτή θα έπρεπε να την ακολουθήσει στη συνέχεια μια ριζική αποκέντρωση, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Αυτό αποτελεί κεκτημένο σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Σίγουρα πάντως στην ΕΕ. Εμείς δυστυχώς παραμένουμε ακόμη ένα άκρως συγκεντρωτικό και υδροκέφαλο κράτος. 

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας μας, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς ακριβώς πρέπει να διαμορφωθούν οι δομές του δημοσίου καθώς και οι σχέσεις μεταξύ των τριών επιπέδων διοίκησης στη χώρα: κεντρικό κράτος, περιφέρειες και δήμοι.   

Αλλά μια ριζική αποκέντρωση θα αποδώσει μόνον όταν συνοδευτεί και από μια ριζοσπαστική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση εν γένει. Αλλαγή που έχει πια συγκεκριμένο όνομα: ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, η οποία προϋποθέτει την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ! Αξιολόγηση των υπηρετούντων στο δημόσιο και αξιολόγηση των υπηρεσιακών μονάδων.

Στο Κίνημα Αλλαγής θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας, των δημοσίων έργων…παντού!!! Ισχυρός δημόσιος τομέας δεν είναι όμως εκείνος που αποφεύγει την αξιολόγηση, αλλά αντιθέτως εκείνος που την επιζητεί. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τους μύθους ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης των υπηρετούντων στο δημόσιο υπαλλήλων ή ότι η αξιολόγηση έχει τιμωρητικό χαρακτήρα!! Αυτά τα λένε εκείνοι που δεν θέλουν στην ουσία να αλλάξει τίποτα στον δημόσιο τομέα. Εμείς, αντίθετα, απαιτούμε την αξιοκρατία, επειδή θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα, γιατί θέλουμε καλά δημόσια σχολεία και καλά πανεπιστήμια, νοσοκομεία άριστα οργανωμένα, που θα προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους φορολογούμενους πολίτες. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι ισχυρό κράτος πρόνοιας υπάρχει μόνον όταν η διοίκηση στελεχώνεται και λειτουργεί σε όλα της τα επίπεδα με βάση την αξιολόγηση και την αξιοκρατία. Αλλά την αξιολόγηση επιβάλλει και η δημοκρατική αρχή, γιατί όταν όλοι αξιολογούνται με βάση τα ίδια κριτήρια, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για την εφαρμογή της αρχής της ισότητας στη δημόσια διοίκηση, δηλαδή για πραγματική δημοκρατική αντιμετώπιση όλων των υπαλλήλων.

Αλλά και κάτι ακόμη: Μόνον ένας δημόσιος τομέας που λειτουργεί με βάση την αξιοκρατία μπορεί άφοβα να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς δογματισμούς θα μπορούμε να επιλέξουμε ποιες υπηρεσίες μπορεί το δημόσιο να προσφέρει απευθείας και ποιες σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. ‘Ύπατο κριτήριο σε κάθε περίπτωση : η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ανεξαιρέτως πάντως ο τελικός έλεγχος και η ευθύνη ανήκουν στο δημόσιο. Πρέπει λοιπόν να καταρρίψουμε άλλον ένα μύθο, τον ισχυρισμό ότι οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα συνεπάγονται την απόσυρση του δημοσίου από την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Ακόμη και στη σύμπραξη με τον ιδιώτη, το δημόσιο παραμένει διαρκώς παρόν, άγρυπνος φύλακας του δημοσίου συμφέροντος, αφού ο δημόσιος φοράς επιλέγει με διαφάνεια και αξιοκρατία τον ιδιώτη με τον οποίο θα συνεργαστεί, ασκώντας στη συνέχεια διαρκή έλεγχο στα έργα που αυτός έχει αναλάβει να εκτελέσει.

Οι αρχές αυτές : αποκέντρωση, αξιοκρατία, αξιολόγηση, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που δεν είναι τεχνοκρατικό, όπως θα ήθελαν μερικοί να το συκοφαντήσουν, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Γιατί στην εφαρμογή τους οι αρχές αυτές αναπόφευκτα θα ακυρώσουν όλο το πλέγμα της παθογένειας που διέλυσε τον δημόσιο τομέα στη χώρα μας. Δηλαδή τον πελατειακό χαρακτήρα του δημοσίου, τον κρατισμό, τον συντεχνιασμό, την αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά. 

Το πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας δεν είναι συνεπώς το εκλογικό σύστημα. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα! Τα προβλήματα δυστυχώς είναι πολύ βαθύτερα, είναι αυτά που μόλις ανέφερα. Αυτά που κρατούν καθηλωμένη χρόνια τώρα τόσο την κεντρική όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Γνωρίζουμε λοιπόν τα πολιτικά χαρακτηριστικά με βάση τα οποία πρέπει να πορευτούμε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι αρχές που προανέφερα συγκροτούν έναν ισχυρό, προγραμματικό λόγο, που απογυμνώνει την καιροσκοπική σκοπιμότητα που διαπνέει το κυβερνητικό νομοσχέδιο..

 

Φίλες και φίλοι,

 

Έχει παρέλθει η εποχή που τα πολιτικά κόμματα έδιναν επίσημο χρίσμα σε υποψηφιότητες στις τοπικές εκλογές. Η σημερινή εποχή απαιτεί μια διαφορετική, μια γειωμένη στην κοινωνική πραγματικότητα, προσέγγιση. Συγκρότηση ψηφοδελτίων με βάση τις ικανότητες των υποψηφίων και την ουσιαστική απήχησή τους στην κοινωνία. Προοδευτικά ψηφοδέλτια; Ναι, προοδευτικά! Αλλά με την έννοια που ανέφερα προηγουμένως. Εννοώ ότι στηρίζουμε τους ανθρώπους εκείνους, συνεργαζόμαστε με τους άνδρες και τις γυναίκες που ασπάζονται τις αρχές που προανέφερα, εγγυώμενοι παράλληλα, μέσα από την κοινωνική δράση τους, ότι μπορούν και να τις εφαρμόσουν. Αποκέντρωση, αξιοκρατία, αξιολόγηση, αποτελεσματικότητα χωρίς στερεότυπα και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Αυτό ναι! Αυτό πράγματι είναι προοδευτικό! Με λίγα λόγια αυτό είναι και η πεμπτουσία μιας συνεπούς πολιτικής. Να μπορείς με βάση τις αρχές σου να πορεύεσαι, ενίοτε όχι γκρεμίζοντας, αλλά παρακάμπτοντας, εμπόδια. Πάντοτε όμως με την εδραία πεποίθηση ότι δεν χάνεις το στίγμα της πυξίδας, ότι παραμένεις συνεπής στην πορεία σου. Γι’ αυτό και καλωσορίζουμε καθημερινά τους συμπολίτες μας που πείθονται από την πολιτική μας, αποχαιρετώντας παράλληλα εκείνους που δεν είχαν την αντοχή να υποτάξουν την προσωπική φιλοδοξία τους στον κοινό σκοπό που μας εμπνέει.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.