Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

«Το ΠΑΣΟΚ το 2011 ανοίγει σταθερά το δρόμο για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας»

Ομιλία Μιχάλη Κατρίνη στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των συμβάσεων που αφορούν στην εξόρυξη Υδρογονανθράκων. 

 «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα τέσσερις κυρώσεις συμβάσεων, μία εκ των οποίων έχω την τιμή να εισηγηθώ εγώ, αυτή που αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, που αποτελούν ένα ενδιάμεσο στάδιο σε μία πορεία, έναν οδικό χάρτη που χαράχτηκε το 2011. Και ο οποίος αφορούσε την έρευνα, παραγωγή, αλλά και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στη χώρα. 

Έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά στη χρονική συγκυρία κατά την οποία ξεκίνησε όλη αυτή η διαδικασία, το 2011 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, σε ένα πολύ φορτισμένο πολιτικά περιβάλλον, όπου τότε κυριαρχούσε το αίσθημα οργής και συνωμοσιολογίας στην πλατεία, εδώ λίγο πιο έξω, αλλά και στο σύνολο της επικράτειας, όταν τότε κάποιοι μιλούσαν για προγράμματα τα οποία έγιναν μόνο και μόνο για να υποθηκευτεί η δημόσια περιουσία της χώρας και ρωτούσαν γιατί, επιτέλους, εδώ και τόσα χρόνια δεν αξιοποιούνται τα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων που υπάρχουν στη χώρα.

Σε όλα αυτά, λοιπόν, έδωσε απάντηση η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011, ανοίγοντας ουσιαστικά  τον δρόμο τον οποίο «περπατάμε» σήμερα, με διάφορες αναταράξεις και καθυστερήσεις, αλλά, πιστεύω, με κοινή αγωνία και κοινή αντίληψη. 

Αυτός ο οδικός χάρτης είχε και άλλη ενδιάμεση στάση, το 2013, όταν πάλι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε πρόταση νόμου που αφορούσε την κατεύθυνση των εσόδων κατά 70% από τους υδρογονάνθρακες στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών και το ασφαλιστικό σύστημα. Διότι εμείς, βεβαίως, λαμβάναμε από τότε πρόνοια γι’ αυτό, όχι μόνο γιατί βλέπαμε αυτό που γίνεται σήμερα και την προσπάθεια από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εργασίας να οδηγήσει την ασφάλιση μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά πραγματικά γιατί θέλαμε να στηρίξουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. 20% των εσόδων πηγαίνουν 5% στο Πράσινο Ταμείο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 5% στην εκπαίδευση, που όπως πολύ σωστά είπε ο Εισηγητής μας, ο κ. Αρβανιτίδης, πρέπει να υπάρχει και μία διόρθωση για να περιλάβει και το κομμάτι των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

βρισκόμαστε εδώ σήμερα στην ευχάριστη θέση να συζητάμε αυτές τις τέσσερις συμβάσεις, ακριβώς γιατί ήταν πολιτική απόφαση του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος, του κ. Μανιάτη. Αντίθετα, με τις υπόλοιπες χώρες, που, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ανάλογες συμβάσεις είναι απόρρητες και δεν τίθενται καν σε ανάλογη συζήτηση στη Βουλή, πόσο μάλλον να δημοσιοποιούνται σε επίσημες ιστοσελίδες του Υπουργείου ή φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. 

Ήταν, λοιπόν, πολιτική απόφαση του Υπουργού τότε, του Γιάννη Μανιάτη, να είναι όλα στο φως, να γίνει συζήτηση, να υπάρχει διαβούλευση, να τεθούν οι προβληματισμοί, οι διαφορετικές απόψεις και να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Βεβαίως, από το 2015 μέχρι σήμερα υπήρχε μία περίοδος καθυστερήσεων, που κατά την άποψή μας δεν ήταν δικαιολογημένες. Υπήρχε μία περίοδος  πολιτικών αντιφάσεων, όπου η τότε κυβέρνηση, ενώ ως αντιπολίτευση καταψήφισε την άλφα σύμβαση, ως κυβέρνηση εισηγήθηκε και υπερψήφισε πανομοιότυπου περιεχομένου συμβάσεις και σήμερα επανέρχεται στις συμβάσεις τις οποίες η ίδια είχε συζητήσει, συναποφασίσει και συνυπογράψει να προφασιστεί διαφωνία, γιατί αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των ΕΛΠΕ, των οποίων ΕΛΠΕ η ίδια κυβέρνηση με το μνημόνιο που υπέγραψε δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση. 

Δεν ξέρω αν η προηγούμενη κυβέρνηση ή ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είχε λόγο στις κοινοπραξίες που αναλαμβάνουν τις εξορύξεις και εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων, για να είναι τόσο βέβαιοι ότι πιθανή ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ θα αλλάξει και τον χαρακτήρα της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Για μας, είναι στρατηγικής και μείζονος σημασίας ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΛΠΕ, γιατί θεωρούμε ότι είναι μοχλός ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης της ενεργειακής πολιτικής στη χώρα. 

Θα πρέπει η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι ποσοστό προτίθεται να πουλήσει, σε ποιο χρονικό ορίζοντα και πώς θα μπορέσει, βεβαίως, να ισοσκελίσει τα ανταποδοτικά έσοδα 75 εκατομμύρια ευρώ, που προορίζονται για το ελληνικό Δημόσιο κάθε χρόνο από τον κύκλο εργασιών των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αυτές οι συμβάσεις και γενικά η πολιτική που υιοθετήθηκε από το 2011 μέχρι σήμερα πραγματικά αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Και αυτό το λέμε συμπεριλαμβάνοντας στη σκέψη μας και όλα αυτά που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή και αφορούν το ενεργειακό, κυρίως, κομμάτι και βεβαίως, την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που νομίζω ότι γίνεται με έναν τρόπο που είναι ουσιαστικός και θα έλεγα και εμβληματικός. Όλα αυτά, φυσικά, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, που για μας πάντα ήταν το κυρίαρχο στις πολιτικές μας απόψεις, με θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για την τοπική κοινωνία, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το υποβαθμίσουν. 

Βεβαίως, όμως, θα πρέπει -και αυτό είναι δικαιολογημένο- να ληφθούν όλες οι πρόνοιες για την προστασία του περιβάλλοντος. Κι εδώ εμείς, πραγματικά, τείνουμε ευήκοα ώτα απέναντι στους λογικούς προβληματισμούς και ανησυχίες και των φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. 

Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι θα πρέπει να ληφθούν οι μέγιστες προβλέψεις για να τηρηθούν όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες και οι όροι και οι αυστηρές προδιαγραφές, που νομίζω ότι θα πρέπει να ακολουθούν και να χαρακτηρίζουν αυτές τις συμβάσεις, με έμφαση και στην αλιεία και στον τουρισμό, που δεν πρέπει να υποστούν πλήγμα, όχι σε μία λογική κινδυνολογίας, αλλά με πραγματικά δεδομένα.

Πολύ σωστή νομίζω, κύριε Υπουργέ, είναι και η παρατήρηση ότι θα πρέπει και η πορεία των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί να ελέγχεται από τη Βουλή, να δούμε αν όντως τα οφέλη, τα οποία κάποιος τα ακούει και θεωρεί ότι είναι δυσθεώρητα 150 δισεκατομμύρια σε τριάντα χρόνια- υλοποιούνται και εν τέλει  οι Έλληνες πολίτες, όλοι όσοι μας ακούν αυτή τη στιγμή και έχουν γίνει δέκτες διαφορετικών μηνυμάτων, να πειστούν ότι όλο αυτό είναι προς όφελος της χώρας, αλλά και των ίδιων προσωπικά.

Τελειώνοντας, κύριε Υπουργέ, μιας και είστε εδώ, όπως και ο κ. Θωμάς, κι επειδή μιλάμε για υδρογονάνθρακες και σε μία πρόσφατη σύσκεψη με αφορμή την κρίση που έγινε στη Μέση Ανατολή εμφανιστήκατε ιδιαίτερα καθησυχαστικός ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις στην ελληνική αγορά -μάλιστα κάποιος Υπουργός είπε ότι επειδή έχουν αγοράσει οι εταιρείες σε χαμηλότερες τιμές δεν θα υπάρχει καμία αύξηση στο πετρέλαιο- κι επειδή και εσείς είχατε υπογράψει πριν από ένα χρόνο μία ερώτηση ζητώντας να διπλασιαστεί το ποσό για το επίδομα θέρμανσης, θα ήθελα, να σας ρωτήσω αν έχετε λάβει απόφαση γι’ αυτό, εννοώ ως Κυβέρνηση συνολικά, να αυξήσετε το επίδομα θέρμανσης. 

Και αυτό γιατί είναι πάρα πολλοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα που μας ακούν αυτή τη στιγμή, που εύλογα ανησυχούν και δεν έχουν καμία δημόσια δέσμευση, ιδιαίτερα από τον κύριο Πρωθυπουργό, ο οποίος στη Θεσσαλονίκη εξήγγειλε δεκαεπτά μέτρα φοροελαφρύνσεων, αλλά δεν είπε τίποτα γι’ αυτό το πολύ ευαίσθητο και πολύ σημαντικό ζήτημα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ