Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής απευθύνθηκε η Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέας Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών.

Στην ομιλία της η κα. Γιαννακοπούλου, επικεντρώθηκε στις διατάξεις που αφορούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και για τις οποίες υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις τόσο στους εργαζομένους που με προσωπικό αγώνα κρατούν σε λειτουργία το ναυπηγείο, όσο και στην τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα η Βουλευτής του Δυτικού Τομέας, ανέφερε:

«Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από κόσμημα της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας έφτασαν στο σημείο της πτώχευσης και της αφάνειας και παρέμειναν ζωντανά χάρη και στις θυσίες των εργαζομένων τους.

Εργαζομένους, για τους οποίους στο συγκεκριμένος νομοσχέδιο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, ούτε για τις θέσεις εργασίας στο νέο Φορέα αλλά ούτε και για την καταβολή των αποζημιώσεων και των οφειλομένων προς αυτούς. Πως απαντάτε στους χιλιάδες εργαζομένους αυτούς και τις οικογένειες τους, οι οποίοι αγωνιούν για το αβέβαιο εργασιακό τους μέλλον αλλά και για τα οφειλόμενα προς αυτούς δεδουλευμένα του παρελθόντος, κύριε Υπουργέ;

Το ερώτημα αυτό προβάλλει αμείλικτα, πολύ περισσότερο όταν με απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου η οποία “επικυρώθηκε” αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο, το ελληνικό δημόσιο καταδικάστηκε στην πληρωμή προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία ποσού ύψους 75 εκ. ευρώ με το νόμιμο τόκο. 

Δικαστικές αποφάσεις που μέχρι και σήμερα  παραμένουν ανεκτέλεστες, με το δημόσιο να αρνείται όπως συμμορφωθεί προβάλλοντας αίολες δικαιολογίες και μοιράζοντας αφηρημένες υποσχέσεις. Δεν νοούνται τέτοιες καταστάσεις σε ένα κράτος δικαίου και σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Το ίδιο το κράτος να μην είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του προς τους χιλιάδες αυτούς πολίτες.

Και συνέχισε, λέγοντας:

«Όλοι  θα συμφωνήσουμε ότι η επανεκκίνηση των Ελληνικών Ναυπηγείων είναι απαραίτητη. Η υγιής όμως επανεκκίνηση με κανόνες και σωστές βάσεις αλλά και προϋποθέσεις. Και Ναυπηγεία χωρίς τους εργαζόμενους τους για εμάς τουλάχιστον δεν νοούνται.

Για αυτό από μέρους μας θεωρούμε κρίσιμο να προβλεφθεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου θα συνεχίσουν να εργάζονται στο νέο σχήμα για να συμβάλλουν στο μέλλον των Ναυπηγείων, όπως με αυτοθυσία έπραξαν κατά το παρελθόν βάζοντας πλάτη σε κρίσιμες περιόδους. Εξάλλου ομιλούμε για εργαζομένους με ειδικές γνώσεις και πολυετή εμπειρία, οι οποίοι εμπράκτως έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν άριστα τη ναυπηγοεπισκευαστική τέχνη και μόνο να προσφέρουν έχουν στο μέλλον των Ναυπηγείων.

Παρά ταύτα στο νομοσχέδιο σας προβλέπεται αόριστα και γενικόλογα ότι το μείζον ζήτημα αυτό των εργασιακών σχέσεων θα ρυθμιστεί κάποτε στο μέλλον κατόπιν εκδοθέντος προεδρικού διατάγματος, με το οποίο θα οριστεί ένας ελάχιστος αριθμός θέσεων εργασίας χωρίς όμως να προσδιορίζεται ποσοτικά ο αριθμός αυτός ή να ξεκαθαρίζεται εάν θα συμπεριλάβει το σύνολο των υπαρχόντων εργαζομένων ή με ποια κριτήρια θα γίνει η όποια επιλογή.»

Ενώ η κα. Γιαννακοπούλου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής για την περιβαντολογική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικά η Βουλευτής, επισήμανε:

«Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοηθούν και οι φωνές των κατοίκων – περιοίκων, η ζωή των οποίων επηρεάζεται άμεσα από την επανεκκίνηση αυτή και οι οποίοι ομιλούν για περιβαντολογική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Εκφράζουν δε, τις εύλογες ανησυχίες τους προβάλλοντας ζητήματα ασφαλείας καθώς με το παρόν νομοσχέδιο και συγκεκριμένα με το άρθρο 3 παρέχεται η δυνατότητα για τη χωροθέτηση χρήσεων υψηλής όχλησης, πέραν των Ναυπηγείων  όπως μεταξύ άλλων για εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.»

Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Γιαννακοπούλου, τόνισε:

«Η βιώσιμη ανάπτυξη και η εκ νέου λειτουργία του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά αποτελεί στόχο μείζονος σημασίας για τη χώρα, την εθνική οικονομία αλλά και την εθνική ασφάλεια. Θα πρέπει όμως να γίνει με κανόνες, θα πρέπει να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα του παρελθόντος, να προστατεύσει τους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους, λαμβάνοντας συνάμα υπόψη το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη.

Δυστυχώς και στην παρούσα προσπάθεια σας συναντάμε ένα αποσπασματικό και προβληματικά εν γένει νομοθέτημα που λησμονεί να επιλύσει πρακτικά ζητήματα.»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν μέτρα υπέρ των ηλεκτροπαραγωγών και όχι υπέρ των πολιτών»Σε απόγνωση οι νέοι φαρμακοποιοί