Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας με θέμα “Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις”, τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η κα. Γιαννακοπούλου στην εισαγωγή της ομιλίας της αναφέρθηκε στην ενεργειακή ακρίβεια που ταλαιπωρεί την Ελληνική κοινωνία, το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρόσφατες εκλογές ανάδειξης τοπικών οργάνων του κόμματος αλλά και στην επανακαθιέρωση του ΠΑΣΟΚ στην ονομασία του κόμματος.  

Στην συνέχεια, σχολιάζοντας το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, στηλίτευσε την υποστελέχωση του ΕΣΥ και την καθυστέρηση της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ενώ δεν παρέλειψε να αναδείξει της αδυναμίες του κατατεθέντος νομοσχεδίου.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπιση της, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος είπε:

«Οι ευθύνες τις Κυβέρνησης είναι τεράστιες. Σαφώς και δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο, είναι πανευρωπαϊκό. Όμως η διαχείριση από την πλευρά της Κυβέρνησης, υπήρξε αποσπασματική, ελλιπής και καθυστερημένη και βεβαίως δεν έγινε από κοινωνική ευαισθησία για την οποία οψίμως δήθεν κόπτεστε αλλά προέρχεται από το βάρος των αρνητικών δημοσκοπίσεων.

Βεβαίως αντίστοιχες ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί το ίδιο έκανε κατά τη διακυβέρνηση του. Έργο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν το χρηματιστήριο ενέργειας και ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκε και πληρώνουμε σήμερα ακριβά; Όχι άλλα «κροκοδείλια δάκρυα» λοιπόν και από τους δύο.

Με την τροπολογία την όποια κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, προτείνουμε:

  • Την καθιέρωση πλαφόν 10% στη τιμή της λιανικής ενέργειας, σε σχέση με αυτό που πλήρωναν οι πολίτες πριν την κρίση.
  • την απαγόρευση διακοπής του ρεύματος σε νοικοκυριά για χρεώσεις που υπερβαίνουν το πλαφόν,
  • Γενναίες δόσεις για τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί και τα οποία πνίγουν τα νοικοκυριά.

Παράλληλα μιλώντας σοβαρά, ολιστικά με πραγματική μεταρρυθμιστική διάθεση, προτείνουμε ουσιαστική ενίσχυση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ενθάρρυνση των προγραμμάτων αξιοποιήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους πολίτες με προγράμματα όπως φωτοβολταϊκά στις στέγες και ενεργειακές κοινότητες.

Αυτό αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας με έναν διευρυμένο χρονικό ορίζοντα, όχι για ένα έτος όπως είναι τα δικά σας μέτρα. Αυτό είναι ένα πραγματικό, Σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, μια πρόταση την οποία θα νιώσουν άμεσα οι Έλληνες πολίτες στη τσέπη τους.»

Ενώ για το πόρισμά της ΡΑΕ, σχολίασε:

«Σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας, με καθυστέρηση μηνών,  το πόρισμα της ΡΑΕ, δυστυχώς οι διευκρινήσεις της Κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας. Γιατί η πολυδιαφημισμένη από τον Πρωθυπουργό φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιριών, τελικά φαίνεται θα γίνει με «εκπτώσεις».

Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των κ. Πρωθυπουργό να αναλογιστεί το πολύ βαρύ τίμημα το οποίο έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες και να μην βγάζει εκτός κάδρου όσους υπερκερδοσκοπούν. Γιατί το ζητούμενος είναι το πως θα υπάρξει ένας δίκαιος επιμερισμός του βάρους ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες, στο Κράτος και στους παρόχους.»

Συγκεκριμένα η κα. Γιαννακοπούλου σχετικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες, ανέφερε:

«Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο πολιτικό θέμα των ημερών που κυριαρχεί στις πολιτικές συζητήσεις και αναλύσεις. Λόγο των ανεπαρκών μέτρων της Κυβέρνησης και της αλλοπρόσαλλης αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να αναζητείται ελπίδα.

Αναφέρομαι στην ελπίδα που σηματοδοτεί η δυναμική επανεμφάνιση του ΠΑΣΟΚ και η μαζική επιστροφή ανθρώπων της Παράταξης στο κόμμα που αγάπησαν και πίστεψαν. Μέσα σε πέντε μήνες εκπλήξαμε 2 φορές με την μαζική συμμετοχή πολιτών στις διαδικασίες μας και διαψεύσαμε όσα είχαν αρχίσει να γράφονται για κάμψη της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα οδεύουμε στο Συνέδριό μας, με δύναμη, ενθουσιασμό, πίστη ότι θα τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, διαμορφώνοντας σαφές σοσιαλδημοκρατικό στίγμα, αποσαφηνίζοντας παραπέρα τις προτάσεις μας για το μέλλον, για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την εναλλακτική πρότασή μας για το μέλλον της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε.»

Σχετικά με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, είπε:

«Ας ξεκινήσουμε από κάτι αδιαμφισβήτητο: Το ΕΣΥ νοσεί.

Πρόκειται για μια αντίληψη η οποία έχει κυριαρχήσει στην κοινωνία, και όχι άδικα, με ένα Σύστημα Υγείας που δεν αποπνέει εμπιστοσύνη, με δεκάδες προβλήματα και ένα σύστημα που ασθενεί.

Πρέπει συνεπώς να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και τομές στο χώρο της Υγείας.

Η εμπειρία της πανδημίας κατάφερε με εμφαντικό τρόπο να αναδείξει τα χρόνια προβλήματα ενός γερασμένου συστήματος εθνικής δημόσιας υγείας, με τρανταχτές ελλείψεις σε υποδομές, σε προσωπικό, σε χρηματοδότηση αλλά και σε οργάνωση. Συγχρόνως κατέδειξε την ανάγκη για λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών οι οποίες θα συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ.  Αναβάθμιση της υγείας εδώ και τώρα λοιπόν.

Η επιδεικνυόμενη από μέρους σας εσωστρέφεια πάντως δεν συμβάλλει προς  το σκοπό αυτό. Ο χώρος της υγείας, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, δεν είναι ένα κομματικό ζήτημα, όπως αρέσκεστε να το χειρίζεστε.

Η ουσιαστική δημόσια υγεία κ. Υπουργέ απαρτίζεται από την πρόληψη, από την εύκολη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών και ασφαλώς από την αντιμετώπιση των ασθενειών, σωματικών αλλά και ψυχικών. Και αυτά θα πρέπει να πετύχουμε θέτοντας στο επίκεντρο τον πολίτη που θα χρησιμοποιεί ένα λειτουργικό και ποιοτικό σύστημα υγείας.»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ιλχάν Αχμέτ: «Η υγεία των πολιτών δεν είναι πεδίο άσκησης των ιδεολογικών σας εμμονών»Βασίλης Κεγκέρογλου: «Σύμμαχοι ναι, δορυφόροι όχι»