Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για το Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και το πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην ομιλία της η κα. Γιαννακοπούλου στηλίτευσε το τοξικό κλίμα που επικράτησε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή και ιδιαίτερα όταν ο πυρήνας του νομοσχεδίου αφορά ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι το πλαίσιο φιλοξενίας ανηλίκων.

Χαρακτηριστικά η κα. Γιαννακοπούλου, τόνισε:

«Η παιδική προστασία είναι ύψιστη πολιτειακή υποχρέωση και δεν χωρούν μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε  στη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές. Ασφαλώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. 

Είμαστε όλοι αρκετά ευαίσθητοι για τα παιδιά και άξιζε, αξίζει να αναζητήσουμε, συζητώντας με διάθεση συναίνεσης, τις καλύτερες λύσεις. Οι υψηλοί τόνοι και οι αλληλοκατηγορίες δεν συμβάλουν, ώστε να είναι δημιουργική η διαδικασία.»

Ακολούθως η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επισήμανε  την έλλειψη νομικού πλαισίου που να ρυθμίζει την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, λέγοντας:

«Το σχέδιο νόμου που προτείνεται σήμερα από την κυβέρνηση έρχεται να ρυθμίσει ένα ζήτημα, που για κάθε λογικό άνθρωπο, θα έπρεπε να είναι ήδη ρυθμισμένο εφόσον ισχυριζόμαστε πως έχουμε ένα σύστημα προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στη χώρα μας. 

Όχι μόνο αργήσαμε, αλλά και τώρα που νομοθετούμε φαίνεται πως το κάνουμε υπό την πίεση διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και επαπειλούμενων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν την κατάσταση.»

Στη συνέχεια η κα. Γιαννακοπούλου άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση, για το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατέθεσε και έκλεισε την ομιλία της, αναφέροντας: 

«Θα θέλαμε να υπάρχει κλίμα συναίνεσης σήμερα. Θα θέλαμε να μπορούμε να υπερψηφίσουμε διατάξεις με προοπτική και βιωσιμότητα, που διασφαλίζουν σε βάθος χρόνου το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Θα μπορούσατε να φέρετε τροπολογία για τους εκατοντάδες Σαϊντού που υπάρχουν πλέον και να αποδείξετε ότι, παρά τις διοικητικές σας αλχημείες, ενδιαφέρεστε να παρέχετε προστασία σε ανήλικους και νέους ανθρώπους. Δεν το κάνατε.

Όταν λοιπόν φέρετε τέτοιες διατάξεις, όταν σεβαστείτε τον κοινοβουλευτικό διάλογο θα τις υπερψηφίσουμε. Το σημερινό σχέδιο νόμου και η τροπολογία έχουν την αρνητική μας ψήφο.»   

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.