Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία ομιλίας Νάντιας Γιαννακοπούλου, Εισηγήτριας του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ…» τοποθετήθηκε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, αναφέροντας τα ακόλουθα: «Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, όπου τα εισοδήματα πιέζονται ασφυκτικά, οι τζίροι μέσα στο 2020 μειώθηκαν κατά 50 δισεκατομμύρια 

Και βεβαίως έρχεται λίγη ώρα πριν από το κοινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού με τον κο Τσιόδρα, όπου αναμένουμε να ακούσουμε την επιβολή ολικού lockdown λόγω της εκτίναξης των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, με ό,τι συνέπειες αυτό θα συνεπιφέρει στην ελληνική οικονομία. Δυστυχώς αυτό που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε θα το ζήσουμε μετά από μια αντιμετώπιση χωρίς σχέδιο, με αποσπασματικότητα, με λάθη και ολιγωρίες. Δυστυχώς η Κυβέρνηση κώφευε στις προτάσεις μας, ενώ ήταν φανερό ότι κώφευε και σε προτάσεις των Επιστημόνων, κάποιες από τις οποίες εφάρμοζε με χαρακτηριστική καθυστέρηση. 

Τώρα οδηγούμαστε εσπευσμένως σε ένα lockdown βασικά λόγω των ορίων που έφτασε η προαναγγελμένη αδυναμία του Ε.Σ.Υ .Θα έχουμε όμως την δυνατότητα να συζητήσουμε για τα αίτια, για τις ευθύνες που οδηγηθήκαμε σ΄ αυτό το σημείο. Μην περιμένετε σιωπή. Θα παλέψουμε ενάντια στην πανδημία, θα κάνουμε συνεχώς δημιουργικές προτάσεις , αλλά δεν μπορεί να μην επισημανθούν τα στοιχεία που μας οδήγησαν εδώ. Αυτάρκεια, αυτοθαυμασμός και θάψιμο ευθυνών δεν βοηθούν.»

Η κα Γιαννακοπούλου εν συνεχεία τόνισε: «Κες και κοι συνάδερφοι, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο Ν.3869/2010 ήταν ο πρώτος και μοναδικός νόμος που έδινε προστασία στην πρώτη κατοικία επαρκή και πλήρη.

Όμως, βεβαίως, το γνωρίζουμε όλοι είχαν εμφιλοχωρήσει κάποιες καταχρηστικές συμπεριφορές ή κάποιες αβελτηρίες του δικονομικού συστήματος, που είχαν δημιουργήσει προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου.

Ιδιαίτερα οι χρονίζουσες υποθέσεις του Ν.Κατσέλη, οι οποίες προσδιοριζόντουσαν για ημερομηνίες μετά το 2027 και 2028, ήταν και παραμένει ένα μείζον ζήτημα, το οποίο βεβαίως απαιτεί λύση. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει σε αυτό.

Και για να μην έχουμε επιλεκτική μνήμη κες και κοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη η δική σας Κυβέρνηση, είχε δεσμευτεί από τον Ιούνη του 2018 να κλείσει όλες τις υποθέσεις του ν Κατσέλη μέσα στο 2021. Προς τι η οργή σας λοιπόν;

Όμως θεωρούμε ότι οι οποιεσδήποτε διορθωτικές παρεμβάσεις προβλέπονταν στο σχέδιο νόμο δεν μπορούν να οδηγούν στην αποφλοίωση και την αποστέρηση του δικαιώματος του πολίτη στην πρώτη κατοικία. Και με αυτές τις δικονομικές ρυθμίσεις εκεί μας οδηγείτε. 

Είμαστε, λοιπόν, βασικά αντίθετοι στις τροποποιήσεις του ν.3869, όπως τις φέρνετε γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα και σε συνδυασμό με το νόμο για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα θα οδηγήσουν σε ασφυξία χιλιάδες αδύναμα νοικοκυριά.

Θεωρούμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο, το 2022 θα κλείσει με μια σειρά μαζικών πλειστηριασμών από κατοικίες οι οποίες σήμερα ήταν στην προστασία του «νόμου Κατσέλη».

Κε Υπουργέ, την ώρα που η χώρα βυθίζεται στο δεύτερο κύμα πανδημίας και τα οικονομικά μέτρα οδηγούν σε μαρασμό μεγάλο τμήμα επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται κανονικά και με αμείωτο ρυθμό.

Περιμένουμε λοιπόν με την ανακοίνωση του νέου lockdown σε λίγο την αυτονόητη αναστολή των πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, δεν παρέλειψε να αναφέρει τα εξής

«Η εφαρμογή αυτού του σ/ν θα είναι λοιπόν προβληματική και θα οδηγήσει σε μαζικές απορρίψεις των υποθέσεων γιατί:

Πρώτον. Οι προθεσμίες είναι πάρα πολύ ασφυκτικές και αυστηρές για τον ίδιο τον οφειλέτη.

Δεύτερον. Γιατί πρέπει να τηρηθεί σε συνθήκες πανδημίας.

Και τρίτον. Γιατί τα περισσότερα δικαστήρια είναι υποστελεχωμένα και θα φτάσουμε στα εξής αποτελέσματα. Είναι βέβαιο αυτό.

Για αυτούς τους λόγους, ακριβώς θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν υπηρετεί τους σκοπούς του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ, αλλά αντίθετα τους παραβιάζει.

Είναι προφανές, ότι το παρόν σχέδιο νόμου δεν μπορεί να οδηγήσει λυσιτελώς στην επιτάχυνση των χρονιζουσών εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη. 

Κάνετε το χατίρι των τραπεζών και αντιμετωπίζετε αυτές τις υποθέσεις που στην πλειοψηφία τους αφορούν οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά σαν περιττό βάρος.

Δεν είναι εποχές που να μπορούμε να χάνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Σε μια εποχή που όλα αναστέλλονται, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, υποχρεώσεις, δεν μπορεί το βασικό θέμα η ικανοποίηση και μόνο των τραπεζών, από μια κοινωνία που είναι πλέον καθημαγμένη και εξοντωμένη μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και ήδη δύο σοβαρές υγειονομικών κρίσεις λόγω του κορονοϊού.

Ως Κίνημα Αλλαγής σας καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στις οποίες δυστυχώς κωφεύσατε.

Γι’ αυτό και θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Εφαρμογή απόφασης Ελεγκτικού Συνεδρίου περί εξομοίωσης των ορίων ηλικίας πατέρων και μητέρων ασφαλισμένων στο Δημόσιο για το έτος 2010»Βασίλης Κεγκέρογλου: «Η αδράνεια για πρόληψη, έφερε την καταστολή»