Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης προς το  Υπουργείο Υγείας με θέμα «Είναι επιτακτικό να προταχθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων», τοποθετήθηκε η βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας κλήθηκε να απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η κα Γιαννακοπούλου τόνισε ότι: «Σήμερα, δύο μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενο νόσημα ηλικίας 18 έως 59 ετών βρίσκονται ακόμη σε αναμονή για να εμβολιαστούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε και νομίζω αντιλαμβανόμαστε όλοι εδώ, αποτελεί κάτι οξύμωρο, δηλαδή το να πρέπει να εξηγούμε για ποιον λόγο πρέπει να προτεραιοποιηθούν οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενο νόσημα, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Και παρά τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού, που εξαγγέλθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, για την ένταξή των ευπαθών ομάδων, ηλικίας 18-59 ετών, στο πρόγραμμα των εμβολιασμών στο προσεχές μέλλον, η αλήθεια είναι ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον εμβολιασμό τους, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει μετά από έναν μήνα.

Στο σημείο αυτό, η βουλευτής έκανε την απαιτούμενη σύγκριση με το τι συμβαίνει ως προς την προτεραιοποίηση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται για παράδειγμα κάποιος που κάνει χημειοθεραπείες ή αιμοκαθάρσεις και μένει χωρίς εμβόλιο για εβδομάδες, ενώ μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία. Ενώ θύμισε τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι μετά τους υγειονομικούς θα εμβολιάζονταν άμεσα και οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.

Τα ερωτήματα στα οποία ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας,  κλήθηκε να απαντήσει ήταν ιδιαίτερα σημαντικά. Ερωτήθηκε για το αν υφίσταται ένα μητρώο για όλους τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως, παραδείγματος χάρη, συμβαίνει με τους νεφροπαθείς, για το ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ώστε να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συνάνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες αυτές, και τέλος ζητήθηκε επεξήγηση γιατί προτεραιοποιήθηκε η ηλικιακή ομάδα 60-64 έναντι των ευπαθών ομάδων με υποκείμενο νόσημα και ηλικίες 18-59 ή έως 64.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, δυστυχώς, δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση σε όλα τα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα, αφήνοντας όλους τους πολίτες αυτούς τόσο σε αναμονή, όσο και σε κίνδυνο.

Σχετικά με την προτεροποίηση των ομάδων εμβολιασμού, και στο ερώτημα γιατί δεν προηγούνται οι ομάδες με υποκείμενο νόσημα, εκείνης των ηλικιωμένων, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αυτή που έχει αποφασίσει τις προτεραιότητες των ομάδων εμβολιασμού και όχι η κυβέρνηση, όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις χώρες».

Όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέλυσε ότι είναι αφενός ευπαθείς λόγω ηλικίας και αφετέρου λόγω υποκείμενου νοσήματος. Από τα διεθνή δεδομένα προκύπτει ότι ο παράγοντας «ηλικία» είναι πολύ ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, ανέφερε πως από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ότι η ηλικιακή κατανομή θανάτων από κορωνοϊό εντός ΜΕΘ στα άτομα 65 ετών και άνω, μέχρι σήμερα είναι 1.819 ενώ οι των 60 ετών και κάτω είναι 403. Η ηλικιακή κατανομή των θανάτων με κορωνοϊό που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ είναι 1.715 για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και 277 για τα άτομα εξήντα ετών και κάτω.

Στη δευτερολογία της, η κα Γιαννακοπούλου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι μόνο στην Ελλάδα και την Ισπανία υπήρξε αυτή η οριζόντια λογική αποκλειστικά και μόνο με βάση ηλικιακά κριτήρια, κάτι το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ακόμα δεν έχουμε πάρει μια πειστική απάντηση.

Επιπλέον, ζήτησε εκ νέου σαφή απάντηση για τον αριθμό των ατόμων από τις ευπαθείς ομάδες ηλικίας εξήντα έως εξήντα τεσσάρων που έχουν μπει σε ΜΕΘ χωρίς υποκείμενο νόσημα, και όχι απλή κατάθεση των συγκεντρωτικών στατιστικών.

Σε κανένα σημείο της τοποθέτησής του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν κάλυψε πλήρως τα ερωτήματα που του τέθηκαν, και για το λόγο αυτό, η βουλευτής τόνισε ότι τα ερωτήματα αυτά παραμένουν και ζήτησε και πάλι ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στους ευπαθείς με υποκείμενα νοσήματα.

Τέλος, η βουλευτής κατέθεσε μια πρόταση για τον πιο άμεσο και ευκολότερο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, προγραμματίζοντας τον, μέσω κινητών μονάδων, στις υγειονομικές μονάδες στις οποίες μετακινούνται, ώστε να λαμβάνουν την αναγκαία ιατρική φροντίδα.

Ολόκληρη η τοποθέτηση:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. 

Κύριε Υπουργέ, σήμερα, δύο μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενο νόσημα ηλικίας 18 έως 59 ετών βρίσκονται ακόμη σε αναμονή για να εμβολιαστούν. Την προηγούμενη εβδομάδα, κύριε Υπουργέ, ακούσαμε τις ανακοινώσεις της Επιτροπής, ότι θα ενταχθούν στο προσεχές μέλλον, όχι όλοι, αλλά η πρώτη κατηγορία. Όσο για τη δεύτερη κατηγορία, από Μάιο και βλέπουμε, όπως φαίνεται. Αυτό είναι κάτι το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε και νομίζω αντιλαμβανόμαστε όλοι εδώ, αποτελεί κάτι οξύμωρο, δηλαδή το να πρέπει να εξηγούμε για ποιον λόγο πρέπει να προτεραιοποιηθούν οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενο νόσημα, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, αυτές τις ανακοινώσεις τις καλωσορίζουμε και βεβαίως είναι στη θετική κατεύθυνση. Όμως, έγιναν πολύ αργά, για να διορθώσουνε ένα πολύ μεγάλο λάθος και, δυστυχώς, έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες γι’ αυτούς τους ανθρώπους και για τις οικογένειές τους. Η αλήθεια είναι ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον εμβολιασμό τους, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση για την πρώτη ομάδα θα ξεκινήσει μετά από έναν μήνα.

Εάν, κύριε Υπουργέ, είχε δώσει το Υπουργείο ουσιαστική και πραγματική προτεραιότητα, όπως είχε πει ο κ. Κικίλιας –δεν το λέμε εμείς, ο κ. Κικίλιας είχε πει πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί ότι θα προτεραιοποιηθούν μετά τους νοσοκομειακούς- αυτή τη στιγμή θα είχαν ήδη προγραμματιστεί και θα είχε εμβολιαστεί ένα κρίσιμο ποσοστό αυτών των ανθρώπων.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες –με μόνη εξαίρεση την Ισπανία- υπάρχει προτεραιοποίηση των ευπαθών ομάδων την ίδια στιγμή που το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαιώνει δημόσια και επιστημονικά στοιχεία και μελέτες που δείχνουν ότι οι ευπαθείς ομάδες διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από το να μένουν ανεμβολίαστοι. Κάποιος, δηλαδή, ο οποίος κάνει χημειοθεραπείες ή αιμοκαθάρσεις και μένει χωρίς εμβόλιο για εβδομάδες, ενώ μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία, καταλαβαίνετε σε τι τεράστιο κίνδυνο μπαίνει.

Άρα, λοιπόν, το ερώτημα είναι ξεκάθαρο, κύριε Υπουργέ. Διαθέτετε, κατ’ αρχάς, ένα μητρώο για όλους τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως, παραδείγματος χάρη, συμβαίνει με τους νεφροπαθείς; Μέχρι πότε υπολογίζετε να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συνάνθρωποί μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα;

Να μας εξηγήσετε γιατί προτεραιοποιήθηκε η ηλικιακή ομάδα 60-64 έναντι των ευπαθών ομάδων με υποκείμενο νόσημα και ηλικίες 18-59 ή έως 64 και να μας πείτε αν σκέφτεστε τουλάχιστον, για να λύσετε αυτό το μέγα σφάλμα, να προτάξετε αυτούς τους ανθρώπους στον εμβολιασμό της JOHNSON & JOHNSON που είναι μονοδοσικός και άρα, με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον κάπως θα διορθώνατε αυτό το μεγάλο λάθος το οποίο μέχρι στιγμής έχετε διαπράξει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα χρειαστώ λίγο χρόνο παραπάνω, γιατί είναι πολλά τα ερωτήματα που έθεσε η κυρία Γιαννακόπουλου. Θα εξαντλήσω, όμως, την ερώτησή μου, αν χρειαστεί και θα πάρω χρόνο από τη δευτερολογία μου.

Κυρία Γιαννακοπούλου, κατ’ αρχάς θα μπω στην ουσία της ερώτησης. Το εμβόλιο της JOHNSON & JOHNSOΝ δεν έχει έρθει ακόμα και σίγουρα είναι στον σχεδιασμό μας –διότι υπάρχει σχεδιασμός- όταν έχουμε στη διάθεση μας όλα τα εμβόλια, ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν. Θα επανέλθω.

Θα ήθελα να κάνω μία σύντομη εισαγωγή, προτού μπω στην ουσία της ερώτησής σας και απαντήσω στα ερωτήματά σας συγκεκριμένα.

Κατ’ αρχάς, ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Η οργάνωση αυτή του εγχειρήματος είναι τεράστια, γιγαντιαία και απαιτεί την εμπλοκή Υπουργείων, φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να φέρουμε εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο. Είναι περίπλοκη η διαδικασία, γιατί μιλάμε για διαφορετικά εμβόλια, με διαφορετικές συνθήκες αποθήκευσης, φύλαξης, διακίνησης και διεξαγωγής του εμβολίου.

Πράγματι, το εμβόλιο της JOHNSON & JOHNSOΝ στο οποίο αναφερθήκατε και που το περιμένουμε, είναι ένα εύκολο εμβόλιο στη διαχείριση και το έχουμε εντάξει στον σχεδιασμό μας. Έχουμε ξεκινήσει τώρα με τα δύσκολα εμβόλια, όμως.

Από εκεί και πέρα, η επιτυχία του όλου εγχειρήματος βασίζεται σε δύο πράγματα και έχει δύο στόχους. Πρώτον, θέλουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού που επιθυμεί να εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Επιτρέψτε μου εδώ μία διόρθωση στην ερώτησή σας, γιατί αναφέρεστε στην απόφαση της Κυβέρνησης. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αυτή που έχει θέσει τις προτεραιότητες και θα εξηγήσω ποιες προτεραιότητες.

Δεύτερον, επιδιώκουμε να μην χαθεί ούτε μία δόση εμβολίων. Υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες τις οποίες τις ξεπερνάμε και κάθε μέρα που περνά αυξάνεται τόσο ο αριθμός των εμβολιασμένων, όσο και τα εμβόλια τα οποία έχουμε και θα έχουμε στη διάθεσή μας.

Για την υλοποίηση του εμβολιασμού του πληθυσμού, όπως είπα, έχει κάνει σχετική εισήγηση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, και έχει γνωμοδοτήσει για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό αρχικά του υγειονομικού προσωπικού και του προσωπικού των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας, καθώς και όσων διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, παράλληλα με τον εμβολιασμό μαθητών και προσωπικού ειδικών σχολείων.

Κατόπιν, η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για την προτεραιοποίηση ευπαθών ομάδων, δηλαδή ομάδων ατόμων με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό. Οι ευπαθείς ομάδες είναι αφενός ευπαθείς λόγω ηλικίας και αφετέρου λόγω υποκείμενου νοσήματος. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό ούτε εμείς ούτε η Επιτροπή Εμβολιασμών. Από τα διεθνή δεδομένα προκύπτει ότι ο παράγοντας «ηλικία» είναι πολύ ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αυξάνεται με τρόπο συνεχή όσο αυξάνεται η ηλικία και έτσι έχει γίνει η προτεραιοποίηση για τα άτομα μεγάλης ηλικίας ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι ευπαθείς λόγω νοσήματος ομάδες έχουν διακριθεί σε δύο κατηγορίες: στην κατηγορία του αυξημένου κινδύνου και την κατηγορία του σοβαρού κινδύνου νόσησης.

 Στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου έχουν υπαχθεί νοσήματα με την πιο σοβαρή επιβάρυνση και με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εκτιμάται ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται περίπου τριακόσιες χιλιάδες άτομα. Προβλέπεται τα άτομα με τα νοσήματα αυτά να εμβολιαστούν αμέσως μετά τα άτομα ηλικίας εβδομήντα πέντε ετών και άνω, επειδή αυτό αναλογεί στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης της ομάδας αυτής.

Τα άτομα με τα νοσήματα της δεύτερης κατηγορίας, που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΗΔΙΚΑ –απαντώ και στο ερώτημά σας αν έχουμε στοιχεία για τον αριθμό και την κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων και σας λέω ότι βεβαίως και τα έχουμε και θα τα καταθέσω και στα Πρακτικά αναλυτικά για τις ομάδες αυτές- προβλέπεται να εμβολιαστούν αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας εξήντα έως εξήντα τεσσάρων ετών, επίσης επειδή αυτό αναλογεί στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης που διατρέχουν ως ομάδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εκτιμήσεις του σχετικού κινδύνου που διατρέχουν οι διάφορες ομάδες προέρχονται από δεδομένα που εκτιμούν την ανεξάρτητη επίδραση του παράγοντα «υποκείμενα νοσήματα», καθώς και την ανεξάρτητη επίδραση του παράγοντα «ηλικία», κάτι που είναι αναγκαίο, γιατί η προχωρημένη ηλικία τείνει να σχετίζεται με την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της «AstraZeneca» για άτομα ηλικίας δεκαοκτώ έως εξήντα τεσσάρων ετών. Αν δείτε τον καθορισμό της προτεραιότητας σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής, που είναι σε διαδικασία αποτύπωσης σε υπουργική απόφαση, θα δείτε ότι ορθώς πηγαίνοντας πρώτα με το ηλικιακό κριτήριο εμβολιάζουμε τα άτομα εξήντα έως εξήντα τεσσάρων ετών.

Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την κατά ηλικία κατανομή των νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας εκτιμάται ότι με τον πλήρη εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων λόγω ηλικίας εξήντα ετών και άνω και των ευπαθών ομάδων λόγω νοσήματος θα γίνει κατορθωτό να προληφθεί πάνω από το 75% των νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και πάνω από το 90% των θανάτων που οφείλονται σε κορωνοϊό. Έχει γίνει σχεδιασμός, έχουν αναλυθεί τα δεδομένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και οι προτεραιότητες οι οποίες έχουν καθοριστεί είναι αυτές που ακολουθούν τα περισσότερα κράτη στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα στοιχεία τα οποία έχετε ζητήσει, κυρία Γιαννακοπούλου, για την καλύτερη δική σας πληροφόρηση σχετικά με τους πραγματοποιηθέντες εμβολιασμούς των ηλικιακών ομάδων και βεβαίως για την ανάλυση των ευπαθών ομάδων είναι στη διάθεσή σας. Θα τα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής.

Και ένα τελευταίο στοιχείο, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την ανοχή σας. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ηλικιακή κατανομή θανάτων από κορωνοϊό εντός μονάδας εντατικής θεραπείας στα άτομα εξήντα ετών και άνω μέχρι σήμερα είναι 1.819 ενώ εξήντα ετών και κάτω είναι 403.

Η ηλικιακή κατανομή των θανάτων με κορωνοϊό που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και νοσηλεύονται εντός Μονάδος Εντατικής Θεραπείας είναι χίλιοι επτακόσιοι δεκαπέντε για τα άτομα ηλικίας εξήντα ετών και άνω και διακόσιοι εβδομήντα επτά για τα άτομα εξήντα ετών και κάτω.

Επομένως, νομίζω ότι τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνουν και το ορθόν του σχεδιασμού της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες και το τι συμβαίνει στην πατρίδα μας, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Ισπανία όπου έχουν ισχύσει οριζόντια και μόνο ηλικιακά κριτήρια για το θέμα της προτεραιοποίησης στον εμβολιασμό, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, υπάρχει διαβάθμιση για ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίες εμβολιάστηκαν μαζί με τους άνω των εβδομήντα πέντε. Στο Βέλγιο, αντιστοίχως, μαζί με τους άνω των εξήντα πέντε και στη Γερμανία, μαζί με τους άνω των εβδομήντα. Υπήρξε, δηλαδή, μια συγκεκριμένη διαβάθμιση και ένας συνδυασμός τόσο των ηλικιακών ομάδων όσο και των ομάδων με υποκείμενα νοσήματα.

Μόνο στην Ελλάδα και την Ισπανία υπήρξε αυτή η οριζόντια λογική αποκλειστικά και μόνο με βάση ηλικιακά κριτήρια, κάτι το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ακόμα δεν έχουμε πάρει μια πειστική απάντηση.

Όσον αφορά τώρα στο θέμα του δημοσίου διαλόγου, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει στο ότι, βεβαίως, τα άτομα από εβδομήντα ετών και πάνω χρειάζεται να προταχθούν και για τα στοιχεία τα οποία είπατε.

Όμως, τα στοιχεία τα οποία είπατε, εάν σας άκουσα ορθά, δεν είναι σαφή σε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Το ερώτημα είναι -και σας το θέτω πάρα πολύ ξεκάθαρα- πόσα άτομα από τις ευπαθείς ομάδες ηλικίας εξήντα έως εξήντα τεσσάρων έχουν μπει σε ΜΕΘ χωρίς υποκείμενο νόσημα. Μας αναφέρατε έναν αριθμό που έχουν μπει σε ΜΕΘ από εξήντα έως εξήντα τεσσάρων. Από αυτά τα άτομα πόσοι ανήκουν στις ευπαθείς με υποκείμενο νόσημα και πόσοι είναι χωρίς υποκείμενο νόσημα; Είναι τόσο απλό τρόπο το ερώτημα το οποίο σας θέτω. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι απλώς αριθμοί. Δίνετε αυτή την εντύπωση. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Εγώ θέλω να σας πω για έναν γνωστό, φίλο μου, έναν άνθρωπο πενήντα εννιά ετών, ο οποίος είναι νεφροπαθής με ποσοστό 96% εφ’ όρου ζωής, με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με ινσουλίνη, με σοβαρές πολυσυστημικές διαταραχές, που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα λόγω χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου. Καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρίσκεται; Τι θα πείτε στους δικούς του ανθρώπους, εάν νοσήσει από κορωνοϊό;

Η κατάληξη είναι ξεκάθαρη, κύριε Υπουργέ, το τι θα συμβεί σε αυτόν τον άνθρωπο, επειδή απλώς δεν έχετε προβλέψει, όπως οι άλλες χώρες, την προτεραιοποίησή τους.

Τα ερωτήματα, λοιπόν, παραμένουν. Όπως σας είπα, ναι, καλοδεχούμενο είναι ότι αποφασίσατε μετά από όλον αυτόν τον ντόρο που έγινε, να εντάξετε στην προτεραιοποίησή σας τους ανθρώπους αυτούς για την πρώτη κατηγορία, που θα πάει μαζί με τους ηλικίας εβδομήντα-εβδομήντα πέντε, όπως είπατε και εσείς ο ίδιος, κύριε Υπουργέ.

Για τη δεύτερη κατηγορία, όμως, πείτε μας ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, γιατί, όπως τα έχουμε βάλει εμείς κάτω, πάει από Μάιο και μετά. Μπορείτε να μας πείτε ότι θα γίνει νωρίτερα; Διότι αυτό δεν το ακούσαμε από εσάς.

Και βεβαίως, αν μπορώ να καταθέσω και μια πρόταση η οποία θα βοηθούσε σε ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες για τον πιο άμεσο και ευκολότερο εμβολιασμό, θα μπορούσατε να υπάρχουν κινητές μονάδες να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους στις υγειονομικές μονάδες οι οποίες μετακινούνται, ώστε να λαμβάνουν την αναγκαία ιατρική φροντίδα.

Εγώ θα επιμείνω στο εξής: Ναι, ακόμα βεβαίως, δεν έχει εγκριθεί το εμβόλιο της JOHNSON & JOHNSON, όμως δείξτε τουλάχιστον μια καλή θέληση από τη δική σας μεριά -γιατί αποτελεί υπό μια έννοια προτεραιοποίηση, όταν δεν θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να περιμένουν τρεις μήνες για τη δεύτερη δόση του εμβολίου- τουλάχιστον να μας πείτε ότι είναι κάτι το οποίο σκέφτεστε, να κάνουν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, όταν και αν εγκριθεί, κύριε Υπουργέ. Όμως, δείξτε ότι ακούτε τουλάχιστον.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θα είμαι σύντομος.

Κυρία Γιαννακοπούλου, απαντώ στα ερωτήματά σας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με επάρκεια και σαφήνεια έθεσε προτεραιότητες για το πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, προτάσσοντας το ηλικιακό κριτήριο και μετά την ευαλωτότητα των ομάδων του πληθυσμού. Αναφερθήκατε γιατί κάνουμε εμβόλιο στους άνω των εβδομήντα πέντε και όχι σ’ αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Μα και οι συμπολίτες μας άνω των εβδομήντα πέντε, των ογδόντα, των ογδόντα πέντε έχουν υποκείμενα νοσήματα επομένως και εμβολιάζονται.

Δεύτερον, σας έχουμε δώσει αναλυτικά στα Πρακτικά τα στοιχεία. Μιλάτε για τα ευάλωτα άτομα ηλικίας 60-65 ετών. Εντός μονάδας εντατικής θεραπείας μίλησα για χίλιους επτακόσιους δεκαπέντε από 60 χρονών και άνω. Στην κατηγορία 60-65 χρονών είναι διακόσια εβδομήντα πέντε άτομα και έως 60 ετών είναι διακόσιοι εβδομήντα επτά σε σύνολο. Η κατηγορία 60-65 ετών είναι διακόσιοι εβδομήντα πέντε από μόνη της.

Στην ηλικιακή κατανομή των θανόντων εντός μονάδας εντατικής θεραπείας χωρίς υποκείμενα νοσήματα στο σύνολο των χιλίων οκτακοσίων δεκαεννιά οι 60-65 είναι τριακόσιοι σαράντα εννιά, ενώ στην κατηγορία των 60 ετών είναι τετρακόσιοι τρεις. Νομίζω ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το ορθόν των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μακάρι να είχαμε εμβόλια όχι μόνο εμείς, αλλά όλες οι χώρες να εμβολιάσουμε σε μια εβδομάδα, σε έναν μήνα το σύνολο του πληθυσμού. Τα εμβόλια έρχονται σταδιακά. Θα έρθει της JOHNSON & JOHNSOΝ και θα έρθουν και άλλα εμβόλια τα οποία προβλέπονται στην ευρωπαϊκή συμφωνία. Θα έχουμε εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού και όπου χρειαστεί -αναφέρομαι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού- όπως είναι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα πάμε με ένα εύκολο εμβόλιο, αυτό της JOHNSON & JOHNSOΝ, το μονοδοσικό που λέτε, να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη με τις κινητές μονάδες, όπως κάνουν και σήμερα οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ που πηγαίνουν στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων και διεξάγουμε εμβολιασμούς.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μιχάλης Κατρίνης: «Σε μόνιμη κατάσταση ομηρείας οι εγγυητές τραπεζικών δανείων»Ανδρέας Πουλάς: «Ποια είναι η πραγματική διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ για COVID-19;»