Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Μπουρχάν Μπαράν, Βουλευτή Ξάνθης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το εργασιακό νομοσχέδιο

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Για άλλη μια φορά φανερώνεται πως η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει αίσθηση του σφυγμού του μέσου Έλληνα, της μέσης Ελληνίδας.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο η «καυτή πατάτα» μετατίθεται στα χέρια του μέσου εργαζόμενου, ο οποίος έπειτα από την οικονομική δυσχέρεια που επέφερε η πανδημία θα πρέπει να αναλάβει και τον ρόλο του διαπραγματευτή για τα κατοχυρώσει εκ νέου τα δικαιώματά του.

Ο «δήθεν» εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, καμουφλάρει τα αντεργατικά μέτρα χωρίς να εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για αξιοπρεπή εργασία αλλά και για υγιή επιχειρηματικότητα. Δεν προβλέπεται καμία μέριμνα για τους νέους, κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να εξασφαλίζει τις συνθήκες του μέλλοντος.

Αντίθετα, τι κάνει η κυβέρνηση;

Σαρώνει τα πάντα στο βωμό της «υποτιθέμενης» ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Πώς; Με κατάργηση του οκταώρου, του δικαιώματος στην απεργία, της προστασίας από την απόλυση και του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αποκαλύπτεται έτσι και η εμμονή της Κυβέρνησης ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη. Αν όντως η «ανάπτυξη»  αγαπητοί συνάδελφοι, γίνει στις πλάτες του λαού με πλήρη ασυδοσία των ισχυρών και εκμετάλλευση των αδύναμων, να μας λείπει!

Μια Κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να αυξήσει τον κατώτατο μισθό,  δίνει πλέον την ευχέρεια στον εργοδότη να βάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει παραπάνω, για να πάρει ρεπό  αλλά όχι για να αυξήσει το πενιχρό εισόδημά του με πληρωμή υπερωριών! Ξεκάθαρη είναι η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για αύξηση του κατώτατου μισθού!

Η ατομική σύμβαση, θα συμβάλει φυσικά σε μια ακόμη πιο ευέλικτη χρήση των νέων φτηνότερων υπερωριών και θα εξυπηρετήσει κυρίως τις πολυεθνικές εταιρείες στη χώρα, διατηρώντας το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού τους σε τηλεργασία,  και φυσικά χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Δυστυχώς έχουμε μεγάλο ακόμη δρόμο μπροστά μας και πολλές θα είναι οι δυσκολίες που θα προκύψουν στην οικονομία αλλά και την κοινωνία, μόλις αρχίσουν να αποσύρονται τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που τώρα επιβιώνουν βασιζόμενες στα έκτακτα μέτρα στήριξης, έχετε αναρωτηθεί κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης πως θα ανταπεξέλθουν την επόμενη ημέρα; Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις αυτές και για τους εργαζόμενους τους, με την λήξη των μέτρων στήριξης; Ξεκάθαρα λοιπόν, η επακόλουθη κρίση λόγω κορωνοϊού θα έχει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης.

Είναι αυτονόητο για τη δημοκρατική παράταξη, για το ΠΑΣΟΚ, ότι ο συνδικαλισμός ήταν, είναι και θα είναι ο πυλώνας των εργασιακών δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση της Δημοκρατίας. Η παράταξη μας ήταν, είναι και θα είναι εκείνη που μάχεται για τους εργαζόμενους, που θα δημιουργεί τις συνθήκες για δίκαιη κατανομή, ίσα δικαιώματα και βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Σας ευχαριστώ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Καμίνης: «Η Κυβέρνηση επιμένει σε αποσπασματικές μεταβολές αντί για ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο τομέα και Τοπική Αυτοδιοίκηση»Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας για εργαζόμενες με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου που συνάπτεται με το δημόσιο ή τους ΟΤΑ