Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Μπουράν Μπαράν στο Σ/Ν Υπ. Υγείας για την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και άλλες διατάξεις

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ο οποιοσδήποτε πολίτης διαβάζοντας τον τίτλο του παρόντος Νομοσχεδίου, το οποίο  καλούμαστε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής να κυρώσουμε, θα περίμενε πως πραγματεύεται κατά κύριο λόγο, τις δύο σημαντικές για τη δημόσια υγεία δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αντ’ αυτού η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως η Κυβέρνηση για ακόμη μία φορά, μέσα από το μανδύα αυτού του νομοσχεδίου προσπαθεί να ενσωματώσει και διάφορες άλλες διατάξεις με τρόπο πρόχειρο και προσχηματικό. Άρα, τι βλέπουμε για ακόμη μια φορά;  Πως επιδιώκει την κάλυψη αναγκών και συμφερόντων κάτι το οποίο ξέρει πολύ καλά να πράττει.

Δεν είναι όμως στην πρόθεση μου να σας κουράσω μακρηγορώντας, οπότε εισέρχομαι κατ’ ευθείαν στο παρόν Νομοσχέδιο.

Η  συνδρομή του Ιδρύματος για την ενίσχυση των υπηρεσιών της παιδικής και εφηβικής ψυχικής υγείας, μέσω χρηματοδότησης πενταετούς επιστημονικού προγράμματος είναι ένα βήμα μπροστά. Και πάλι όμως με την συμβολή του ιδιωτικού τομέα όλο αυτό.  Είναι γνωστό άλλωστε ότι αρνηθήκατε να συνυπογράψετε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης των δωρεών, βελτιώνοντας τον και  καθιστώντας τον έτσι, ως πιο διάφανο και πιο αξιόπιστο. Γιατί άραγε;

Πείτε μας όμως, τι κάνετε ή τι έχετε κάνει για όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό αυτού του τόπου ο οποίος εξουθενωμένος, εκτός ορίων και υγειονομικών αντοχών αιμορραγεί ψυχικά.  Η ραγδαία αλλαγή των καθημερινών συνηθειών που επέφερε ο φόβος νόσησης από  τον ιό, ο επιβεβλημένος ή εκούσιος εγκλεισμός, η οικονομική πίεση και η ανασφάλεια για το μέλλον, έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων η οποία καλπάζει στη χώρα μας. Το φωνάζω καθημερινά και ήδη το έχω πει πολλές φορές και από το βήμα της Βουλής ότι θα πρέπει να υπάρξει από πλευράς της  Κυβέρνησης ουσιαστική ευαισθητοποίηση και δράση για μεγαλύτερη επένδυση στον συγκεκριμένο τομέα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την ψυχολογική στήριξη της  κοινωνίας και κυρίως των ατόμων που εργάζονται σε δομές υγείας αλλά και των ασθενών που βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση κωφεύει και το κάνει και με άγαρμπο τρόπο.

Συνεχίζοντας θα ήθελα να τονίσω κάτι, που φαντάζομαι δεν έκανε μόνο εμένα να διερωτηθώ. Οι δύο λέξεις που κυριαρχούν στο παρόν νομοσχέδιο είναι «παράταση και μετακίνηση».  Φτάνει πια. Το ζήτημα των διαρκών παρατάσεων πρέπει να λάβει ένα τέλος.  Δεν αρκούν μόνο τα σύγχρονα φαινομενικά νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε αγρανάπαυση αλλά για να πάρουν μπρος οι μηχανές απαιτείται ο βασικός του πυρήνας και αυτός είναι έμψυχος. Είναι το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο έχει επιτελέσει το καθήκον του με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Το οποίο έχετε ματώσει και το πετάτε δεξιά και αριστερά σαν μπαλάκι, γεμίζοντάς το με ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις. Η κυβέρνηση ακόμη και τώρα μετά τον άνισο αγώνα των υγειονομικών στις δημόσιες δομές υγείας ενάντια στον ιό, εξακολουθεί να μένει πιστή στις  εμμονές της και επιχειρεί με ημίμετρα και προχειρότητες να καλύψει τα κενά των νοσοκομείων με προσωρινή απασχόληση ιδιωτών γιατρών αντί για μόνιμο προσωπικό. Τελικά θα μας πείτε κάτι επί της ουσίας κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης; Σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν γίνεται λόγος για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή για μονιμοποίηση όλων αυτών των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί με όλες αυτές τις ελαστικές μορφές εργασίας και τις παντός είδους συμβάσεις.

Θα μονιμοποιηθούν άραγε οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι, όπως είχατε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Θα συνεχίζετε να μοιράζετε υποσχέσεις ή θα πραγματοποιήσετε τον λόγο σας,  εντάσσοντας τους  υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως διατεινόταν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Υγείας; Εδώ είμαστε και θα είμαστε, για να μας ενημερώσετε.

Αυτό που αντιλαμβάνεται ο κάθε νοήμων άνθρωπος, είναι πως αρέσκεστε στο να σπαταλάτε τις δυνάμεις σας αλλά και την υπομονή των πολιτών αυτής της χώρας φέρνοντας προς ψήφιση υποδεέστερης σημασίας θέματα, σε μείζονος σημασίας προβλήματα, σε ένα τόπο που δεινοπαθεί και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του.  Ούτε όμως στον τομέα αυτό πρόκειται να σας δώσουμε λευκή επιταγή.

 Αντί λοιπόν να φέρνετε παρόμοιες και σκόρπιες διατάξεις σε τέτοιου είδους  νομοθετήματα ελπίζω και εύχομαι  να σκύψετε το κεφάλι, στον πυρήνα κάθε προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία και να μεριμνήσετε πιο ουσιαστικά. Να φτάσετε το μαχαίρι στο κόκαλο. Να κάνετε αυτό το κάτι παραπάνω, ώστε να βρεθούν δραστικά μέτρα και διέξοδοι πρόληψης και θεραπείας για τους πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, περιμένουμε από εσάς αυτοκριτική και παραγωγή πραγματικής και όχι στείρας  πολιτικής.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω στους Ξανθιώτες συμπολίτες μου, που έχουμε τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα να εμβολιαστούν. καθώς αυτή η εικόνα δεν μας ταιριάζει, δεν μας εκπροσωπεί.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μιχάλης Κατρίνης: «Η εμβολιαστική εκστρατεία έχει υπονομευτεί από τις παλινωδίες της κυβέρνησης»Γιώργος Φραγγίδης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υποκύπτει στον τυχοδιωκτισμό κανενός»