Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Μ. Μπαράν στο σ/ν του Υπουργείου Υγείας: «Κύρωση της από 17.3.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς- Έργο VΙΙΙ, Παράρτημα 12 της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19 και την προστασία της δημόσιας υγείας»

Ζούμε σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας σε πολλαπλά επίπεδα, σε παγκόσμια αλλά και εθνική κλίμακα. Για τη χώρα μας, έπειτα από το διετές κύμα πανδημίας, με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στον υγειονομικό και -όχι μόνο- τομέα, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «πανδημία» ακρίβειας και υψηλού κόστους διαβίωσης, χωρίς να διαφαίνεται ένα φώς σε αυτό το τούνελ, για το τι θα επακολουθήσει.   

Μια χαραμάδα ελπίδας, μέσα σε όλα αυτά τα πρωτοφανή και δυσάρεστα που συμβαίνουν, έρχεται να προσφέρει για ακόμη μια φορά το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που βοηθά με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό, ενισχύοντας έμπρακτα το ΕΣΥ. Κάθε  χορηγία ή ευεργεσία είναι δείγμα γενναιότητας αλλά και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, που οφείλουμε και εμείς να αναδεικνύουμε και να τιμούμε. Η συμβολή επομένως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι ζωτικής σημασίας, σε ένα  κατακερματισμένο σύστημα υγείας, που νοσεί στη χώρα μας, εδώ και πολλά χρόνια.

Στον αντίποδα ωστόσο,

η Κυβέρνηση συνεχίζει την λογική της κακής νομοθέτησης, αλλά και των παρατάσεων με το  τρίτο μέρος του νομοσχεδίου να αφορά σε γενικές γραμμές παρατάσεις ισχύος κείμενων διατάξεων που κανονικά λήγουν στην 31η Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο, υπάρχει σωρεία διατάξεων που αφορούν στην πανδημία και οι οποίες είναι αναγκαίες. Ταυτόχρονα, όμως, ισοδυναμούν με μια ομολογία αποτυχίας. Διότι, ως τώρα η Κυβέρνηση έχει κηρύξει το τέλος πανδημίας ουκ ολίγες φορές. Αρκετά με τις συνεχείς παρατάσεις, τις πρόχειρες λύσεις που ενισχύουν την αδιαφάνεια και δεν  βρίσκουν λύση στα μακροχρόνια προβλήματα του συστήματος υγείας. Είναι σαφές πια, πως το τέλος της πανδημίας αργεί ακόμα. Το αποδεικνύουν άλλωστε καθημερινά οι αριθμοί και οφείλει η πολιτεία να είναι πολύ προσεκτική με τη χαλάρωση των μέτρων. Δεν πρέπει να περάσουν λανθασμένα μηνύματα στον κόσμο που θα πυροδοτούσαν καταστάσεις περαιτέρω επιβαρυντικές για την εξέλιξη της. Εμείς επιμένουμε και  ξαναλέμε, θέματα όπως η υγεία και η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι τέτοιας σοβαρότητας που απαιτούν τη συνεργασία και τη συνεισφορά όλων.

Ιδιαίτερη μνεία απαιτείται και στην πρόσφατη αστοχία της κυβέρνησης, όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας και όχι από ιδιώτες γιατρούς.

Η ΜΗ λειτουργικότητα του μέτρου φάνηκε λίγες μόνο μέρες μετά την εφαρμογή του, καθώς επέφερε ήδη πλείστα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο ανασφάλιστος πολίτης δεν μπορεί ούτε να λάβει παραπεμπτικό εξετάσεων αλλά ούτε να αγοράσει τα φάρμακα χωρίς ηλεκτρονική ιατρική συνταγή (αντιβιοτικά – ψυχιατρικά φάρμακα). Συνέπεια όλων αυτών είναι πως οι ανασφάλιστοι ασθενείς που χρειάζονται άμεσα φαρμακευτική αγωγή για νοσήματα, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού και άλλες παθήσεις, αλλά και ψυχιατρικά νοσήματα  όπου απαιτείται και πιθανά χρήση ψυχοδραστικών – εθιστικών φαρμάκων, μένουν χωρίς έγκαιρη θεραπεία, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την εξέλιξη της νόσου και της υγεία τους. Είναι ανευθυνότητα να νομοθετείται ένα μέτρο χωρίς να έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως η ομαλή εφαρμογή του, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός θεραπείας οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.  

Απαιτείται τόλμη, σχέδιο και προοπτική, ώστε ο τομέας της υγείας στην χώρα μας να αναγεννηθεί και να ανασυγκροτηθεί, με ένα ισχυρό και ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ως επίκεντρο θα έχει τον άνθρωπο και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών,  κάτι που με τις συνεχείς παρατάσεις σας δεν θα επιτευχθεί.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανδρέας Πουλάς: «Η Κυβέρνηση διαχειρίζεται τη δημόσια υγεία σε κλειστές συσκέψεις και ερήμην της κοινωνίας»Γιώργος Φραγγίδης: «Η Κυβέρνηση αδυνατεί να μετουσιώσει σε ουσιαστική νομοθέτηση την εμπειρία από τη διετία της πανδημίας»