Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία Ομιλίας Μπουρχάν Μπαράν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου  Υγείας «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις»

Στη χώρα μας, έπειτα από τα απανωτά κύματα πανδημίας, με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στον υγειονομικό και -όχι μόνο- τομέα, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «πανδημία» ακρίβειας και υψηλού κόστους διαβίωσης, χωρίς να διαφαίνεται ένα φώς σε αυτό το τούνελ, για το τι θα επακολουθήσει. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ακούμε σε καθημερινή βάση για την ενεργειακή κρίση που όλοι μας πρόκειται να βιώσουμε, προβλέπεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας για τις τσέπες και την ψυχολογία του ελληνικού λαού και όχι μόνο. 

Έρχεται λοιπόν σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο και εισάγει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που η πλειοψηφία των άρθρων αναφέρεται σε μια σωρεία διατάξεων που αφορούν στην πανδημία, οι οποίες είναι μεν αναγκαίες, ταυτόχρονα όμως, προδίδουν και μια ομολογία αποτυχίας! 

Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την επίλυση των προβλημάτων ενός επιστημονικού κλάδου φυσικά αποτελεί μια θετική εξέλιξη, καθώς επιλύει μια σημαντική θεσμική εκκρεμότητα. Παρ’ όλα αυτά όμως τροφή για προβληματισμό αποτελούν κάποιες επιπλέον παράμετροι που ως γιατρός καταθέτω.

Η επικινδυνότητα της εργασίας των Τεχνολόγων –Ακτινολόγων οι οποίοι απασχολούνται  στα τμήματα ιατρικής απεικόνισης, ακτινοθεραπείας και πυρηνικής ιατρικής τηρώντας πιστά τους διεθνείς κανόνες ακτινοπροστασίας θεωρώ, πως αποτελεί από όλους εμάς εδώ μέσα, γεγονός αδιαμφισβήτητο, λόγω της πολύωρης έκθεσής τους στην ακτινοβολία που αναπόφευκτα δέχεται ο οργανισμός τους κατά την λειτουργία των καθηκόντων τους. Εξαιτίας δε και της έλλειψης προσωπικού σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα περιστατικά Covid-19, πολλοί εξ αυτών ήταν και είναι αναγκασμένοι να παραβρίσκονται επί ώρες στους συγκεκριμένους χώρους δεχόμενοι μεγαλύτερο από τα επιτρεπτά όρια, ποσοστό ακτινοβολίας, θέτοντας τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Άραγε ποια είναι η ανάληψη ευθύνης από την πλευρά της Κυβερνήσεως για την προστασία της υγείας όλων αυτών των επαγγελματιών; Αλήθεια τους έχετε εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά; 

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί για ακόμη μια φορά να αδιαφορεί για τις εκκλήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για ενίσχυση. Αδιαφορεί για τα οργανικά κενά στα νοσοκομεία των αστικών κέντρων αλλά κυρίως της περιφέρειας όπως το Νοσοκομείο Ξάνθης, νομός τον οποίο εκπροσωπώ, που τα κενά αυτά σε κρίσιμες ειδικότητες, θέτουν κλινικές εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια. Δε πραγματοποιούνται χειρουργεία και αναβάλλονται τα ήδη από το παρελθόν προγραμματισμένα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες, κλείνουν κλινικές και το νοσοκομείο  τείνει να υποβαθμιστεί σε κέντρο υγείας. 

Είναι χαρακτηριστικό δε, πως για τις χειρουργικές επεμβάσεις σε όλη την χώρα υπάρχει τεράστια έλλειψη αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι αναμονές στις λίστες να μετρούνται με χρόνια. Μόνο για την γενική χειρουργική στο Γ.Ν Ξάνθης, η λίστα αναμονής ξεπερνά τα 800 περιστατικά. Όλες οι κλινικές είναι υποστελεχωμένες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας. Κάποιες ειδικότητες όπως γαστρεντερολόγοι, ΩΡΛ απουσιάζουν παντελώς. Υποστελεχωμένο Νοσοκομείο, υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και Κέντρα Ψυχικής Υγείας, έλλειψη αγροτικών ιατρών συνθέτουν το πάνελ. Επιτέλους οφείλετε να δώσε μια λύση στην ατέρμονη ταλαιπωρία των πολιτών που αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας.

Η πρόσφατη αστοχία της κυβέρνησης, όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας και όχι από ιδιώτες γιατρούς. Η μη λειτουργικότητα του μέτρου φάνηκε λίγες μόνο μέρες μετά την εφαρμογή του, καθώς επέφερε ήδη, πλείστα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Αναλογιστήκατε την ταλαιπωρία εκείνων που αναζητούν έκτακτη ιατρική βοήθεια, όπου απαιτείται παράλληλα συνταγογράφηση φαρμάκων; 

Ειδικότερα ωστόσο, πλήττονται κυρίως ψυχικά ασθενείς που εξυπηρετούνται δωρεάν στις δομές μη κερδοσκοπικών ΝΠΙΔ, τα οποία ανήκουν στον ευρύτερο τομέα δημόσιας ψυχικής υγείας, με τους  εν λόγω συμπολίτες μας να υποφέρουν συνήθως από βαριές ψυχικές νόσους, όπως ψυχώσεις, διπολική διαταραχή και άλλες σοβαρές ψυχικές αναπηρίες. 

Οι ανασφάλιστοι ψυχικά ασθενείς όπου η σχέση εμπιστοσύνης του θεράποντος ιατρού μαζί τους, παίρνει πολύ χρόνο για να χτιστεί και είναι καθοριστική για την έκβαση της θεραπείας τους, θα πρέπει εφεξής να απευθύνονται μόνο σε δημόσιες δομές υγείας (δημόσια νοσοκομεία / κέντρα υγείας τα οποία υπολειτουργούν), προκειμένου να τους συνταγογραφηθεί η αγωγή τους, γεγονός όμως που δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα αφού οι  γιατροί και το εκεί λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό δεν γνωρίζει εξατομικευμένα την κατάστασή τους. 

Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει το κεφάλι είναι στο πώς θα είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για να εντοπίσουμε και να ανταποκριθούμε επιτυχώς στις νέες προκλήσεις που είναι προ των πυλών,  αποφεύγοντας παράλληλα την επιδείνωση  και την δραστική μείωση των υγειονομικών και οικονομικών ανισοτήτων. 

Απαιτείται τόλμη, σχέδιο και προοπτική, ώστε ο τομέας της υγείας στην χώρα μας να αναγεννηθεί και να ανασυγκροτηθεί, με ένα ισχυρό και ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ως επίκεντρο θα έχει τον άνθρωπο και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών,  κάτι που με τις συνεχείς παρατάσεις σας δεν θα επιτευχθεί. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.