Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τις αρνητικές κοινωνικές και αναπτυξιακές  επιπτώσεις του νομοσχεδίου για την εργασία, ανέδειξε στην ομιλία του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και 1,5 χρόνο πανδημίας, και με τόσο μεγάλη πτώση εισοδήματος των εργαζομένων και των οικογενειών τους που μόνο μετά από πόλεμο έχουμε δει στο δυτικό κόσμο,

 Μέσα σε μια πραγματικότητα όπου η κοινωνική και συνδικαλιστική διαμαρτυρία έχει σχεδόν εξαντληθεί,

Σε μία χώρα όπου η μακροχρόνια ανεργία  είναι στο ζενίθ και το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται διαρκώς

Λίγο πριν τελειώσουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης και οι ρήτρες διατήρησης απασχόλησης, με τις κατασχέσεις να έχουν ξεκινήσει και χιλιάδες πλειστηριασμούς να έπονται

Σε αυτή τη συγκυρία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να φέρει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή. Γιατί;

 • Γιατί πιστεύει ότι είναι μια ευκαιρία μοναδική με το φόβο και την ανασφάλεια να κυριαρχεί στους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα σε υποχώρηση
 • Γιατί πιστεύει ότι η μιντιακή υπεροπλία που έχει δημιουργήσει της επιτρέπει να λέει και να κάνει ό, τι θέλει. Να περιορίζει τη συζήτηση στα σημεία που τη συμφέρει, να αποκρύπτει τις αρνητικές επιπτώσεις, να απαξιώνει και να συκοφαντεί όσους έχουν διαφορετική άποψη
 • Γιατί θεωρεί ότι η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και δεν πείθει

Και το κυριότερο:

 • Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι οι επιπτώσεις αυτού του νομοσχεδίου θα είναι μεν εξαιρετικά δυσμενείς για τους εργαζόμενους, αλλά θα εμφανιστούν μακροχρόνια. Ενώ, αντίθετα, εξαιρετικά ευνοϊκές για τους εργοδότες άμεσα.

Νομοθετεί, λοιπόν, σήμερα, εκβιαστικά, ευκαιριακά και, κυρίως, μονόπλευρα και ως εκ τούτου άδικα. Με ένα σχέδιο φθηνής εργασίας και περιορισμένων δικαιωμάτων που αφορά τους λίγους, οδηγώντας στο περιθώριο τους πολλούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διαφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο φτιάχτηκε «στο πόδι» και είναι προχειρογραμμένο.

Κατά τη γνώμη μου, γράφτηκε από πολύ έμπειρα χέρια, εμπειρότατα, τολμώ να πω, στην επικοινωνία και την εξαπάτηση όμως.

Αυτοί που το διαμόρφωσαν ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και που αποσκοπούν.

Πίσω από τις επιμέρους θετικές διατάξεις που όλοι μπορούμε να υποστηρίξουμε, κρύβεται η πραγματική στόχευση: ηκατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων, η ακύρωση της ίδιας της έννοιας της υπερωρίας, η διευκόλυνση των απολύσεων η δαιμονοποίηση και απονομιμοποίηση του συνδικαλισμού.

Συνιστά μια πρωτοβουλία που στηρίζεται στον κυνισμό και την εξαπάτηση.

Αναφέρεστε σε παραδείγματα και καλές πρακτικές του εξωτερικού, όπως παιδικοί σταθμοί στο χώρο εργασίας, bonus αποδοτικότητας, άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό, δωρεάν γεύματα και lunch breaks.

Αποκρύπτετε, όμως, τις σημαντικές διαφορές με την ελληνική πραγματικότητα:

 • Ποια χώρα έχει 20% ανεργία και συνεχιζόμενο brain drain;
 • Σε ποιά χώρα η διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε.;
 • Ποια χώρα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εργαζόμενων με παρατεταμένο ωράριο;
 • Ποιά χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών στην Ε.Ε. που εργάζονται Σάββατο και Κυριακή, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ;

Και στις 4 ερωτήσεις, η απάντηση είναι η Ελλάδα

Έχετε μιλήσει με εργαζόμενο των 400-500 ευρώ για τον οποίο είναι προαπαιτούμενο να έχει δικό του laptop ή έχει απολυθεί γιατί δεν είχε γραμμή internet στο σπίτι του ώστε να συνεχίζει να εργάζεται εκτός ωραρίου ή με τηλεργασία;

Έχετε επισκεφθεί κάποια από τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις της χώρας που στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους;

Έχετε, έστω, αναλογιστεί  το δυσβάσταχτο κόστος και τη χρονική ταλαιπωρία που θα υποστεί ένας εργαζόμενος για να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση-και όχι 10% μειωμένη- ή τη δικαστική δικαίωσή του σε περίπτωση απόλυσης;

Μήπως θα θεσπίσετε ειδικά εργατικά δικαστήρια, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ;

Αλήθεια νομίζετε πως μπορεί να ζήσει ο απολυμένος εργαζόμενος 4 μήνες χωρίς εισόδημα από τη νόμιμη αποζημίωσή του;

Ο κατάλογος με τις απλές, ανθρώπινες, καθημερινές ερωτήσεις είναι μεγάλος. ‘Όπως μεγάλη είναι  και η απόσταση που σας χωρίζει από τον κόσμο της εργασίας, από την πραγματική ζωή.

Πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των εργοδοτών θα επενδύσει χρόνο και χρήμα για τη διευθέτηση του ωραρίου των εργαζομένων, όπως ειδυλλιακά μας παρουσιάζετε; Ποιός θα τους αναγκάσει;

Μήπως εθελοτυφλείτε ή απλά δεν σας απασχολεί γιατί εξυπηρετείτε συγκεκριμένη ατζέντα;

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Όλη αυτή τη μεθόδευση τη δικαιολογείτε με το πρόσχημα της ανάπτυξης.

Ποτέ και πουθενά, όμως, δεν υπήρξε ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή.

Ποτέ και πουθενά δεν υπήρξε ανάπτυξη χωρίς κοινωνική ειρήνη και συμφωνία.

Ποτέ και πουθενά δεν υπήρξε βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς δικαιώματα και ελπίδα για τους εργαζόμενους.

Το σημερινό νομοσχέδιο, αλήθεια, οξύνει ή αμβλύνει τις σημερινές ανισότητες μιας κοινωνίας που προσπαθεί να πάρει ανάσα μετά από σχεδόν 12 χρόνια κρίσης και ύφεσης;

Εσείς διευρύνετε τις ανισότητες δημιουργείτε συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης και πόλωσης:

 • και τώρα που ψηφίζεται αυτό το νομοσχέδιο
 •  και στο άμεσο μέλλον, με την εφαρμογή του, αλλά
 • και όταν μία μελλοντική κυβέρνηση με προοδευτική αντίληψη  αλλάξει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο. Γιατί να είστε σίγουροι ότι θα αλλάξει.

Αυτό το οποίο κάνετε, κύριοι της κυβέρνησης, είναι να υπονομεύετε την προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας

Όταν ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες μπορούν και διαβάζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος, φέρνοντας τους εργαζόμενους στο επίκεντρο του κοινωνικού και αναπτυξιακού μοντέλου, εσείς τι κάνετε; Νομοθετείτε για τους λίγους και εκλεκτούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο κ. Χατζηδάκης και η σημερινή πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας ενδεχομένως μπορεί να θεωρεί σήμερα ότι πετυχαίνει μια ιδεολογική νίκη, ξηλώνοντας βασικές διατάξεις του 1264/82, νόμου του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, που για δεκαετίες έδωσε φωνή, ελπίδα, υπόσταση και δύναμη στους εργαζόμενους.

Οι δημοκρατικές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του Ανδρέα Παπανδρέου δε διαγράφονται από τη μνήμη και τη συνείδηση των πολιτών, αλλά και την ίδια την ιστορία.

Μετατρέπετε δικαιώματα που κατακτήθηκαν με δημοκρατικούς αγώνες, σε ζητούμενα για τον Ελληνικό λαό.

Διαμορφώνετε την ανάγκη για μια πολιτική έκφραση που δε θα είναι απλά προοδευτική, δε θα φέρει απλά την ελπίδα στον κόσμο της εργασίας και τους νέους, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Όσο το νομοσχέδιο αυτό προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζόμενων, άλλο τόσο αποτελεί δεύτερη ευκαιρία ο πτωχευτικός κώδικας που θα  οδηγήσει σύντομα σε περαιτέρω αφελληνισμό και συρρίκνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Πίσω από τους ωραίους τίτλους βρίσκεται μια κοινωνικά άδικη και βαθύτατα αντιαναπτυξιακή επιλογή της κυβέρνησης.

Μια επιλογή με κόστος κοινωνικό, οικονομικό και ηθικό για τους πολλούς, τους αδύνατους, τους μη προνομιούχους.

Μια επιλογή με την οποία, εμάς στο Κίνημα Αλλαγής μας χωρίζει χάος, μια επιλογή της νεοσυντηρητικής κυβέρνησης με την οποία έχουμε τραβήξει  ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή, με τρόπο απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο.

Γι’ αυτό και η δική μας επιλογή ευθύνης απέναντι στον κόσμο της εργασίας, τη νέα γενιά και την πατρίδα είναι η καταψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Το εργασιακό νομοσχέδιο προσβάλλει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια»Ιλχάν Αχμέτ: «Η αγορά εργασίας πιο κοντά στο πρότυπο των βαλκανικών χωρών παρά της Ευρωζώνης»