Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τοποθέτηση Μιχάλη Κατρίνη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Κινήματος Αλλαγής στο νσχ του ΥΠΑΑΤ για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Ο πρωτογενής τομέας αντί να είναι ουσιαστικός συνομιλητής και συνδιαμορφωτής των πολιτικών, που θα του επέτρεπαν να πολλαπλασιάσει το εθνικό εισόδημα, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ ως παθητικός αποδέκτης ‘’άνωθεν’’ αποφάσεων ή ακόμη χειρότερα εξαναγκάζεται σε επαιτεία για την ικανοποίηση των αυτονόητων αιτημάτων του, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής καταλόγισε στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αναβλητικότητα, αποσπασματικότητα και έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου, κάτι που – όπως είπε – γίνεται φανερό και από την καθυστερημένη ανταπόκρισή της, στις ξαφνικές κρίσεις που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο, όπως η πανδημία, οι διαδοχικές θεομηνίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι ακραίες ανατιμήσεις στην ενέργεια, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, τα φυτοφάρμακα κλπ.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση επί δυόμιση χρόνια απλώς «σέρνεται από τις εξελίξεις», αντί να αξιοποιήσει τον ΕΛΓΑ ως κύριο εργαλείο χάραξης πολιτικής για πολλά από τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, στην κατεύθυνση:

  • Της γενναίας στήριξής του από τον κρατικό προϋπολογισμό, 
  • Αλλάζοντας άμεσα τον Κανονισμό Ασφάλισης, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή,
  • Ενισχύοντάς τον Οργανισμό με προσωπικό, ώστε να ανταπεξέρχεται γρήγορα στις καταγραφές ζημιών και τις αποζημιώσεις,
  • Ανακατευθύνοντας κονδύλια από τη νέα ΚΑΠ, για την υποβοήθηση του αγροτικού κόσμου, που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα αυξημένα κόστη ασφάλισής του.

Αναρωτήθηκε επιπλέον, για το πως ακριβώς ανταποκρίθηκαν όλη αυτήν την περίοδο, οι διαδοχικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ απέναντι στους παραγωγούς, σε σχέση με τις:

  • μεγάλες δυσκολίες στη συλλογή, όσο και στη διάθεση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην αγορά,
  • τις ακραίες ανατιμήσεις στην ενέργεια, 
  • και την πτώση της ζήτησης εξαιτίας της κλειστής ή της «μερικώς κλειστής» εστίασης, όταν άλλοι κλάδοι – απολύτως ορθά – πήραν τη «μερίδα του λέοντος», προκειμένου να επιβιώσουν.

Ενώ ο βουλευτής τόνισε πως οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί είδαν ελάχιστα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, πέρα από λίγες μόνο «αποζημιώσεις – ασπιρίνη», και αυτές με καθυστέρηση και γραφειοκρατικούς αποκλεισμούς.

Παράλληλα, εγκάλεσε την κυβέρνηση σε σχέση με τον αποκλεισμό αγροτών που δεν συγκαταλέγονται στους νέους, ούτε υπάγονται σε συνεργατικά σχήματα, οι οποίοι εξαιρούνται από την εφαρμογή μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης ή την επιστροφή του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε και σε διαδικασίες που δεν απαιτούν πόρους, αλλά μόνο πολιτική βούληση, όπως τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων ή οι ελληνοποιήσεις γάλακτος και αμνοεριφίων, τομείς στους οποίους η κυβέρνηση έχει να επιδείξει φτωχό έργο.

Επιπλέον, κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να διαψεύσει τις πληροφορίες που την θέλουν να αδρανεί, σε ό,τι αφορά την πιθανολογούμενη εξαίρεση κομβικών αγροτικών προϊόντων πολλών περιοχών της χώρας, από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, όπως η βιομηχανική ντομάτα, τα πορτοκάλια και η σταφίδα.

Μεγάλες οι κυβερνητικές ευθύνες για την πανδημία:

Για κυβέρνηση που δεν μπορεί να σχεδιάσει και να επιβάλλει μέτρα, ούτε να πείσει τους πολίτες γιατί έχει χάσει την αξιοπιστία της στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης μίλησε για την καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων, τα οποία δεν αποδίδουν αλλά και το κλίμα φόβου, αβεβαιότητας και διχασμού της κοινωνίας, συνέπεια των κυβερνητικών χειρισμών και αντιφάσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ‘’τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας έχουν παύσει να αποτελούν αντικείμενο της επιστημονικής κοινότητας, αλλά ειδικό πεδίο των υπουργών που παριστάνουν τους επιδημιολόγους’’.

Ζήτησε να ληφθούν μέτρα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και όχι τον φόβο του πολιτικού κόστους που οδηγεί την κυβέρνηση αλλού να «κλείνει το μάτι» και αλλού να «κλείνει τα αυτιά», εκπέμποντας ένα θολό στίγμα στους πολίτες.

Παράλληλα, υπογράμμισε την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού κυβερνητικού σχεδίου ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο έχει εξαντλήσει τα όριά του, αναστέλλοντας την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ενεργή λίστα του ΚΑΤ με σχεδόν 10.000 συμπολίτες μας να περιμένουν να χειρουργηθούν, ενώ ανάλογη λίστα υπάρχει και σε νοσοκομεία της Κρήτης και αλλού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κάλεσε την κυβέρνηση:

1ον) Να σταματήσει την υποβάθμιση των επιστημόνων.

2ον) Να σταματήσουν οι Υπουργοί της, να παριστάνουν τους λοιμωξιολόγους.

3ον) Να υπάρξει διακομματική – όχι συμφωνία – αλλά αποδοχή και στήριξη των μέτρων που προτείνουν οι επιστήμονες και όχι να συνεχίσει να υποδεικνύει η κυβέρνηση τα μέτρα στους επιστήμονες

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Θέσπιση κάρτας αγροτικής ενέργειας και οικονομική αποζημίωση λόγω αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειαςΑνδρέας Πουλάς: «Το νομοσχέδιο για την Ε.ΚΑ.ΠΥ. δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας υγείας»